FIGEĽ: Parlamentu by nemal určovať program susedný premiér

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poslanci
Pred rokovaním o novele zákona o rokovacom poriadku, ktorým chce koalícia zmeniť voľbu generálneho prokurátora na verejnú rozvinuli poslanci Smeru v rokovacej sále slovenskú zástavu a varovali koalíciu, aby neohrozovala demokratický vývoj na Slovensku. Bratislava, 29. marec 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. apríla (WEBNOVINY) – Predseda KDH Ján Figeľ nepredpokladá, že by poslanci za KDH v parlamente hlasovali za program mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú iniciuje Smer-SD ako reakciu na oznámenie maďarského premiéra Viktora Orbána, že zahraniční Maďari dostanú volebné právo.

Na diskusiu o slovensko-maďarských vzťahoch, či riešenie niektorých tém súvisiacich s menšinami, podľa Figeľa nie je potrebná mimoriadna schôdza. „Ja myslím, že Slovensku a parlamentu by nemal určovať program susedný alebo iný premiér, ale my sami. A reagovať na interview alebo úmysly, aj keď zrejme vážne, mimoriadnou schôdzou, sa mi zdá neprimerané,“ vyhlásil Figeľ v relácii STV O päť minút dvanásť.

„To chceme, k tomu sa hlásim“

Predseda kresťanských demokratov ale pripúšťa, že chce diskutovať o veciach a najmä prijímaní rozhodnutí, či už zákonných alebo ústavných tak, aby pomáhali Slovensku byť suverénnym štátom a zároveň dobrou domovinou pre všetkých, ktorí tu žijú. „To chceme, k tomu sa hlásim,“ dodal Figeľ. Podľa neho ústavné orgány SR konajú, spomenul predsedníčku vlády, ministra vnútra, zahraničných vecí aj vládu ako celok.

Figeľ v STV pripomenul, že Smer-SD bol štyri roky vo vláde so SNS a ĽS-HZDS. „Aké vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom vytvoril? Boli zaťažené, problémové a myslím, že podiel na tom mala aj koalícia, ktorú spomínam,“ povedal Figeľ a dodal, že chceme mať seriózne európske vzťahy.

„Karpatské riešenia“

„Niektoré opatrenia, niektoré úmysly alebo kroky maďarskej vlády idú za rámec takéhoto cieľa. Nepomáhajú vytvárať ani dôveru, ani európske riešenia, skôr také karpatské,“ myslí si Figeľ. Pripustil, že razantnejšie kroky treba robiť aj zo strany našich orgánov, resp. na úrovni spoločných európskych orgánov – na pôde Európskeho parlamentu alebo Európskej rady. Keďže teraz Maďarsko predsedá EÚ, tak sú podľa Figeľa niektoré témy možno citlivejšie.

„Ale o to viac musí ukázať svoju zrelosť, nielen ako predsednícka krajina, ale ako súčasť v tomto spoločenstve, lebo ono nie je postavené na nejakej nacionalizácii obyvateľstva, ale skôr naopak, na demokracii, ktorá rešpektuje vzťahy navzájom a zároveň európske hodnoty, na ktorých sme vyšli z toho marazmu, čo tu znamenali staré traumy,“ dodal predseda KDH. Riešiť akúkoľvek traumu, či trianonskú, takýmto spôsobom je podľa Figeľa prehlbovanie tej traumy akoby ponad hranice. Smer-SD chce na mimoriadnej schôdzi prijať uznesenie, ktorým vládu SR požiada o konkrétne kroky a vyhlásenia voči politike Maďarska vo vzťahu k Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ