Figeľ sa požiadavky výhrady vo svedomí nevzdáva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Figeľ

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Predseda KDH Ján Figeľ dnes informoval prezidenta Ivana Gašparoviča o dohode štyroch stredopravých strán zostaviť budúcu vládnu koalíciu. Zároveň ho požiadal o prijatie lídrov SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd v Prezidentskom paláci, aby mohli prezidenta o dohode informovať. Hlava štátu v pondelok poverila zostavením vlády predsedu Smeru-SD Roberta Fica ako víťaza volieb, čas dostal do budúcej stredy.

“Je dôležité, aby líderka rodiacej sa štvorkoalície oficiálne komunikovala s prezidentskou kanceláriou a prezident mi povedal, že on je pripravený nás prijať. Čiže skôr to považujem za otázku krátkeho času ako nejakého odkladania,” povedal po stretnutí s prezidentom Figeľ.

Či Gašparovič prijme potenciálnu novú vládnu štvorku pred budúcou stredou, necháva líder KDH na hlave štátu. U prezidenta ale cíti dobrú vôľu proces kreovania novej vlády konštruktívne formovať a nie komplikovať.

Figeľ odmietol, že by ideové rozpory KDH a SaS mohli ohroziť vznik novej koalície, podľa neho sa budú vedieť dohodnúť na riešeniach prijateľných pre všetky strany. Vatikánsku zmluvu považuje za stále aktuálny dokument a verí, že bude obsiahnutá aj v novom vládnom programe. S Gašparovičom Figeľ diskutoval aj o vzťahu cirkvi a štátu a posilnení postavenia rodín, rovnako aj o zahraničnopolitických otázkach.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičJán Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie