FIGEĽ: Útoky prišli, keď som zastavil kšefty za miliardy eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Minister dopravy, pôšt a telekomunikácii SR Ján Figeľ Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. júla (WEBNOVINY) – Mediálne útoky za odkúpenie mestského bytu prišli proti predsedovi KDH Jánovi Figeľovi podľa neho v dobe, keď zastavil kšefty na 30 rokov na úrovni miliárd eur. „Jedinou súvislosťou, ktorú by som pripomenul, je, že mediálne útoky až kampaň proti mne prišli v októbri, po najťažších rozhodnutiach, ktoré som urobil v rezorte, keď som zastavil kšefty na 30 rokov na úrovni miliárd eur a že to prišlo pred komunálnymi voľbami a pred snemom KDH, ktorý bol v decembri. Kto chce porozumieť, ten rozumie,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Figeľ. Podľa neho byt sa stal nástrojom osočovania jeho, jeho rodiny i celého KDH. Atak na predsedu podľa Figeľa je zároveň aj atakom na hnutie. „Moje rozhodnutie bolo spontánne a pevné, ale zamerané na obdobie, kedy dokážem pripraviť riešenie, s ktorým sa aj manželka a deti stotožnia, a ktoré bude vhodné pre dobročinnosť. Dané slovo som vždy dodržal,“ dodal.

Médiá z kauzy bytu podľa Figeľa urobili hlavnú tému, často plnú manipulatívneho až zlomyseľného prístupu. „Je mi to ľúto, ale moje presvedčenie viem obhájiť a svoje postoje takisto, spolu s manželkou a rodinou, pretože toto rozhodnutie je spoločné. Tak ako sme legitímne a legálne nebytový priestor nadobudli a nákladne dali do poriadku, pretože bol neobývateľný, tak chceme, aby slúžil dobrému cieľu. Tento dnes máme identifikovaný a dohodnutý, a považujeme ho za zmysluplný,“ povedal predseda KDH. Tej zlomyseľnosti a manipulácie si zažil až nadmieru, ale dnes už vie, že je doma – na Slovensku, kde sa často hrá na pudy, na pocity, pretože to funguje. „Na jednej strane to vnímam ako zápas, a na druhej ako pozvanie k vlastnému svedectvu. Pre mňa a pre moju rodinu je solidarita téma každodenná, nie vianočná, nie ceremoniálna alebo občasná,“ zdôraznil.

Dnes už presnejšie Figeľ rozlišuje novinárov, politikov, ľudí vo svojom okolí, pretože každý sa nejako správa. „A hlavne vtedy, keď je ťažko, tak sa ľudia prejavia, aj mediálni aktéri, aj finančné alebo politické kruhy. V hĺbke srdca som vďačný za túto skúsenosť. Obohatila ma – zbavila má falošných priateľov,“ vysvetlil s tým, že rozlišuje dnes ľudí aj podľa skúsenosti, ktorú nadobudol, pretože sa každý inak pri tejto téme a útokoch správal. „Niektorí škodoradostne, bulvárne, niektorí s vážnosťou, podporou a porozumením,“ dodal.

Figeľ požiadal o byt v Bratislave v roku 1996, nakoniec ho dostal v roku 2000 od mesta do prenájmu v lukratívnej časti Staré Mesto. Štvorizbový byt o čosi neskôr odkúpil za 54-tisíc slovenských korún. Byt dostal za starostovania bývalého straníckeho kolegu Andreja Ďurkovského, ale tvrdí, že mu k získaniu nehnuteľnosti nepomohli žiadne kontakty ani známosti. Na vec upozornil denník SME 5. októbra 2010. O deň neskôr, po vlne kritiky, sa Figeľ vyjadril, že sa bytu vzdá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie