GABOLTOV: Bude najväčšia púť košickej arcidiecézy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Púť_gaboltov
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 12. júla (WEBNOVINY) – Najväčšia púť košickej arcidiecézy do Gaboltova v Bardejovskom okrese pri príležitosti sviatku Karmelskej Panny Márie pripadla tento rok na víkend 17. a 18. júla. Osobitný priestor dostane počas púte Bratstvo Škapuliarskej Panny Márie, ktoré bude prijímať nových členov a posviacať sa budú aj škapuliare. Uctievanie Panny Márie Karmelskej Škapuliarskej sa rozšírilo z rehole karmelitánov. Podľa tradície sa generálnemu predstavenému Šimonovi Stockovi 16. júla 1251 zjavila Panna Mária a venovala mu škapuliar na znak jej ochrany a pomoci.

Odpustový program sa začne už v piatok dvomi svätými omšami a prijímaním do bratstva. V sobotu popoludní budú rôzne pobožnosti a o 18:00 omša, ktorú bude celebrovať trnavský arcibiskup Robert Bezák. Po nej bude posvätenie škapuliarov. O 21:00 budú omšu slúžiť košickí novokňazi. Modlitby budú pokračovať celú noc, na polnoc a na 6:00 a 8:00 ráno sú plánované omše. Slávnosť vyvrcholí v nedeľu záverečnou omšou, ktorú bude o 10:30 slúžiť spišský diecézny biskup František Tondra.

Na gaboltovskom kopci, kde postavili kostol, stál pôvodne karmelitánsky kláštor. Príslušníci tohto rádu tu založili Bratstvo Škapuliarskej Panny Márie. Gaboltov je známy aj tým, že sa tu od roku 1993 koná celoslovenská púť Rómov.

Podľa svätovojtešskej tradície cez Gaboltov prechádzal koncom 10. storočia svätý Vojtech. S družinou sa občerstvil pri studničke, nad ktorou bola roku 997 postavená kaplnka. Jej dnešná podoba je umocnená klasicistickým obrazom, predstavujúcim sv. Vojtecha ako požehnáva gaboltovský prameň vody v prítomnosti dvoch benediktínskych mníchov. Starobylej svätovojtešskej tradícii zodpovedá aj gotický kostol sv. Vojtecha z druhej polovice 14. storočia, v roku 1715 barokovo upravený. Pútnici sa do tohto kostola chodia modliť predovšetkým k bočným oltárom, kde sú obrazy čenstochovskej Panny Márie a Panny Márie Karmelskej.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arcibiskup Róbert BezákFrantišek TondraPanna MáriaRóbert Bezák