GALKO: Tabule hanby by boli likvidátorom malých živnostníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Galko
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. júna (WEBNOVINY) – Minister obrany Ľubomír Galko odmieta, že by bol pod vplyvom nejakých obchodných reťazcov, a preto na rokovaní vlády vystúpil proti zavedeniu tabúľ hanby pre zlých obchodníkov. „Ten zákon vôbec nebol bič na obchodné reťazce, ale bol to likvidátor malých slovenských živnostníkov,“ tvrdí Galko. K návrhu novely zákona o potravinách sa vyjadril preto, že v tejto oblasti má skúsenosti, keďže viac ako 15 rokov pracoval v obchode. „Rozumiem tomu, bol som podnikateľ, robil som pre zahraničného partnera, teda v zahraničnej firme, robil som dlhé roky pre slovenský subjekt, pre tých malých obchodníkov,“ vysvetľoval Galko.

Návrh zákona v predloženej podobe podľa Galka potláčal a mohol likvidovať drobných podnikateľov, ktorí zvyčajne pokutu vyrúbenú po inšpekcii zo strachu zaplatia „Veľké reťazce majú armádu právnikov a jednoducho sa odvolávajú, aby to odďaľovali – to zverejňovanie tých tabúľ,“ myslí si Galko. Zverejňovanie tabúľ hanby hneď po kontrole bez možnosti odvolania by bolo podľa Galka v rozpore s prezumpciou neviny. Ak by napríklad mesiac po kontrole nadriadený orgán uznal, že obchodník mal v odvolaní pravdu, tak by sa podľa Galka mohol súdiť o dobré meno. Tabuľa hanby môže podĺa ministra obrany aj položiť prevádzku, najmä v prípade malých obchodníkov. Tí ich mávajú najmä na dedinách a sídliskách, kde ich ľudia zvyčajne poznajú.

Galkovi sa nepozdávalo ani to, že obchodník, ktorý predá konzervu deň po záruke, by musel mať pred obchodom tabuľu hanby a obchodník predávajúci elektrospotrebiče, ak by napríklad predal výrobok, ktorý „zabije človeka“, by ju nemusel mať. „To bolo absolútne diskriminačné, po odbornej stránke to bolo zle spracované, lebo sa to týkalo len potravín, netýkalo sa to ľudí, ktorí predávajú spotrebný tovar,“ hovorí Galko.

Galko považuje za dôležité, že po jeho argumentácii ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona nepodporili ministri z jeho strany Most-Híd. Premiérka Iveta Radičová podľa Galka navrhla fundované a korektné riešenie vo forme pozitívnej komunikácie, teda že sa majú zverejňovať tzv. tabule kvality. Obchodníci, u ktorých by kontroly dopadli bez problémov, by mali právo dať si pred prevádzku takéto označenie. „Tým by sme odlíšili nečestných obchodníkov od čestných, s čím sme všetci súhlasili,“ povedal. Potom to však podľa Galka pripravili legislatívci rezortu pôdohospodárstva tak, že v návrhu zákona zostali pokuty pre obchodníkov, ktoré tam pôvodne boli pri tabuliach hanby v podobe, že kto z nich si nedá tabuľu kvality, dostane pokutu. „Proti tomu sme sa viacerí ohradili,“ dodal. Ustanovenia o tabuliach napokon z návrhu novely úplne vypustili.

Ustanovenia o tabuliach napokon z návrhu novely úplne vypustili. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon po rokovaní kabinetu povedal, že treba akceptovať rozhodovanie vlády ako kolektívneho orgánu. „Dnes, keď máme viac ako 30 % nedostatkov v obchodoch, zaviesť neúčinný a neefektívny systém, len aby sme niečo mali, je zbytočné. Zákon prešiel bez takejto úpravy, to znamená, že právo na umiestnenie takýchto tabúľ v návrhu zákona, ktorý z vlády odchádza do parlamentu, nie je,“ dodal Simon.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováĽubomír GalkoZsolt Simon