Garáž na Kollárovom námestí dvíha tlak aktivistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kollarovo namestie
Stavba polyfunkčného domu na Kollárovom námestí. Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 16. augusta (WEBNOVINY) – Občianski aktivisti združení v iniciatíve Bratislava otvorene (BAO) podali podnet na prokuratúru pre podozrenie, že hlavné mesto prekročilo zákon vydaním záväzného stanoviska k investičnému zámeru podzemnej parkovacej garáže v časti parku na Kollárovom námestí.

Agentúru SITA o tom za iniciatívu informoval Matej Vagač. Aktivisti namietajú, že mesto nerešpektuje územný plán, nepozdáva sa im ani výrub 53 stromov, s ktorým sa pri stavbe garáže ráta.

Bratislava vydala záväzné stanovisko k investičnému zámeru postaviť podzemnú parkovaciu garáž pre 297 áut na mieste súčasného parku na Kollárovom námestí. Podľa iniciatívy by sa realizovaním tohto zámeru vytvoril nebezpečný precedens. „Každá zelená plocha v meste, na ktorej je park so stromami a občania ju považujú za verejný priestor pre relax a oddych, sa potom môže zmeniť na zelenú strechu,“ upozorňujú aktivisti. V parku majú vyrúbať 53 stromov a zeleň, náhradný park tak vznikne na streche podzemnej garáže.

Ako informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová, pozemok parku prenajalo mestské zastupiteľstvo ešte v minulom volebnom období. Garáž bola podľa nej navrhnutá takmer pod celým územím parku. „Mesto sa pol roka zaoberalo touto investíciou a nakoniec našlo riešenie otočiť orientáciu garáže tak, aby zaberala iba jednu tretinu plochy parku a dve tretiny zostanú v prírodnej podobe aká je tam dnes,“ uviedla Rodinová s tým, že zatrávnená bude aj tá časť, kde bude garáž.

Strom ilustračka
strom ilustračka

Kvalitný mestský park s veľkými stromami ako je teraz na Kollárovom námestí nijako nemôže nahradiť tzv. zeleň na streche garáže,“ oponuje Katarína Šimončičová z Mestského výboru Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Bratislava. V parku sa nachádzajú aj niekoľko desaťročí rastúce stromy a kríky.

Podľa aktivistov je neakceptovateľné, aby na základe záväzného stanoviska mesta túto zeleň zlikvidovali. Týmto sa podľa nich uprednostňuje súkromný záujem investora postaviť garáž pred verejným záujmom nepoškodzovať a neničiť verejnú zeleň

V podaní na prokuratúru BAO upozorňuje aj na nerešpektovanie územného plánu. Park na Kollárovom námestí má podľa územného plánu mesta kód 1110 – parky, sadovnícke a lesoparkové úpravy. Postavenie podzemnej garáže podľa nich vyvolá vybudovanie objektov na povrchu – vjazdov a výjazdov, objektov vzduchotechniky, vetracích šácht, výťahov, schodísk a ďalších zariadení, ktoré nijako nesúvisia s funkciou parku a zelene.

Rodinová z magistrátu uviedla, že podľa odborníkov mesta je navrhovaná investícia v súlade s územným plánom, ktorý zakazuje nadzemné parkovacie garáže v takýchto funkčných plochách. Záväzné stanovisko vydalo mesto podľa nej správne, teda v súlade s platným územným plánom. Dodala, že ak majú aktivisti iný názor, majú právo vzniesť námietku v rámci územného konania na stavebný úrad, ktorým je mestská časť Staré Mesto, a tiež podať podnet na prokuratúru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať