Gašparovič debatoval s Janukovyčom o plyne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Janukovyc slavin
Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč kladie veniec k pamätníku na Slavíne pri príležitosti oficiálnej návštevy na Slovensku. Bratislava, 17. jún 2011 Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Plynová kríza podobná tej z januára 2009 by sa už nemusela opakovať.

„Veľmi ma potešilo, že prezident ubezpečil, že budú spoľahlivým partnerom v oblasti dopravy plynu a ropy cez územie Ukrajiny,“ vyhlásil slovenský prezident Ivan Gašparovič počas dnešného stretnutia s prezidentom Ukrajiny Viktorom Janukovyčom.

Janukovyč dodal, že sa dohodli na vytvorení skupiny expertov, ktorí budú spolupracovať v otázkach plynu a ropy.

Plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou, týkajúceho sa cien plynu v novom roku.

Gasparovic janukovyc
Foto: SITA/Marián Peiger

Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre Európsku úniu, 80 percent ruského plynu sa do Európy dostáva cez Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je na jednodňovej oficiálnej návšteve Slovenska.

Gasparovic janukovyc
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Povolenie na pohraničný styk bude bezplatné

Slovensko je dobrý sused a stabilný partner Ukrajiny v centrálnej Európe. Spolupráca medzi oboma krajinami zaznamenala ďalší pozitívny krok, a to podpisom zmluvy o zmene dohody o malom pohraničnom styku. „Občania oboch štátov môžu bezplatne dostať povolenia na pohraničný cestovný pohyb,“ vyhlásil na stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý je na jednodňovej oficiálnej návšteve Slovenska.

Gašparovič konštatoval, že Slovensko podporuje Ukrajinu a chce jej pomáhať. „Je to osem mesiacov, odkedy som bol naposledy na návšteve Ukrajiny. To, že po takom krátkom čase som mohol privítať pána prezidenta Ukrajiny, svedčí o tom, že máme veľký záujem o spoluprácu.“ Obaja prezidenti na stretnutí hovorili o ďalšom rozvoji spolupráce v rámci Východného partnerstva, ale aj v oblastiach energetickej bezpečnosti.

Janukovyč sa zapísal do knihy hostí

„Slovensko bude pokračovať v budovaní svojej jadrovej energetiky, ale zvýši ochranu pri prevádzke a bezpečnosti týchto elektrární,“ uviedol slovenský prezident. Zároveň dodal, že obchod medzi oboma štátmi sa vracia do predkrízovej úrovne.

Okrem dohody o malom pohraničnom styku dnes slovenskí a ukrajinskí predstavitelia podpísali aj bilaterálne dohody o vojenských hroboch ako aj dohody o regionálnej spolupráci medzi Dnepropetrovskou oblasťou a Bratislavským samosprávnym krajom, medzi Charkovskou oblasťou a Trnavským samosprávnym krajom, medzi Záporožskou oblasťou a Banskobystrickým samosprávnym krajom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičViktor Janukovyč