Prezident Gašparovič riešil euroval s nemeckým ministrom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gasparovic
Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič prijal ministra zahraničných vecí Spolkovej republiky Nemecko Guida Westerwelleho v Prezidentskom paláci. Bratislava, 2. september 2011. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 2. septembra (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič dnes uistil nemeckého ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleho, že urobí všetko preto, aby vládne strany presvedčil o potrebe prijať „zodpovedné rozhodnutie“ vo vzťahu k rozšíreniu eurovalu. Zdôraznil tiež dôležitosť dodržiavať rozpočtové kritériá.

Ak členovia eurozóny nebudú zásadne dodržiavať kritériá rozpočtov, môže to výrazne ohroziť budúcnosť eura,“ povedal prezident Westerwellemu počas prijatia.

Westerwelle počas rozhovoru o budúcnosti eura označil úvahy o „severnej a južnej eurozóne“ za nebezpečné a vyjadril presvedčenie, že pre záchranu eurozóny treba urobiť všetko. Ako dodal, nemecký parlament bude koncom septembra ratifikovať dokumenty o navýšení eurovalu, pričom sa nazdáva, že pozitívne rozhodnutie nemeckých zákonodarcov ovplyvní v podobnom duchu aj slovenský parlament.

Politici sa zhodli na kvalite nemecko-slovenských vzťahov. Slovenská hlava štátu zdôraznila, že plánovaná oficiálna návšteva nemeckého prezidenta Christiana Wulffa na Slovensku bude potvrdením našich vynikajúcich bilaterálnych vzťahov. Westerwelle pripomenul, že táto návšteva Slovenska je v poradí už jeho treťou od nástupu do funkcie, čo svedčí o kvalite nemecko-slovenských vzťahov.

Preziden riešil aj integráciu balkánskych štátov do EÚ

Gasparovic
Foto: SITA/Diana Černáková

Gašparovič vyzdvihol hospodársky význam vzájomných vzťahov. „S potešením môžem konštatovať, že Nemecko je naším hospodársky najvýznamnejším partnerom,“ pokračoval prezident. Ako ďalej v rozhovore s Westerwellem Gašparovič uviedol, Nemecko je s 15-percentným podielom druhým najväčším zahraničným investorom v SR.

Hodnota majetkovej účasti a reinvestovaného zisku nemeckých spoločností v SR dosiahla k 31. decembru 2009 výšku 4,752 mld. eur. Z aktuálnych investičných projektov je podľa hlavy štátu významná expanzia spoločnosti Deutsche Telekom, ktorá na Slovensku plánuje vybudovať účtovnícke centrum a vytvoriť 500 nových pracovných miest. Za pozitívum Gašparovič označil aj rozšírenie výroby automobilov v bratislavskom Volkswagene.

Slovenský prezident sa v diskusii s Guidom Westerwellem nevyhol ani otázke integrácie balkánskych štátov do EÚ. „Pre nás majú všetky krajiny západného Balkánu jasnú perspektívu vstupu do EÚ,“ povedal na túto tému nemecký minister zahraničných vecí. O priebehu stretnutia dnes agentúru SITA informovali z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Guido WesterwelleIvan Gašparovič