Generálna prokuratúra začala trestné stíhanie v kauze BVS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Ďurkovský
Bývalý primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský počas tlačovej besedy. Bratislava, 25. január 2011. Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Kauzu tichej privatizácie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) začala riešiť prokuratúra.

Ako dnes informuje denník Pravda, generálny prokurátor Dobroslav Trnka vydal v stredu pokyn na začatie trestného stíhania.

Následne ho chce odstúpiť špeciálnej prokuratúre. Kauza tichej privatizácie vznikla v decembri 2010, keď BVS súhlasila s predajom akcií. Časť akcií získala bez verejného výberového konania firma, ktorej šéf je dlhoročný známy s riaditeľmi vodární, píše Pravda. Exprimátor Andrej Ďurkovský v BVS zastupoval akcionára s najväčšími právami. Pre kauzu BVS Ďurkovský v pondelok odišiel z KDH, ktoré v roku 1990 spoluzakladal. Zostal však poslancom NR SR.

V Dozornej rade BVS sa bude „upratovať“ vo februári

O zmenách v dozorných radách obchodných spoločností s väčšinovou účasťou hlavného mesta sa rozhodne až na februárovom mestskom zastupiteľstve. Návrh o zmenách bol na dnešnom zastupiteľstve stiahnutý z programu. O novom zložení orgánov Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sa tak rozhodne až vo februári. Podľa primátora Milana Ftáčnika sú zmeny v spoločnosti potrebné a malo by dôjsť k novej voľbe členov dozorných rád. Ftáčnik plánuje robiť kroky, aby sa zmenili orgány, nové vedenie a výkonný manažment, ktorý bude vedieť najlepšie objektivizovať veci, ako je napr. zmluva s Infra Services.

Téma Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sa stala predmetom búrlivej diskusie poslancov. Nedospali však k žiadnym záverom. Poslanci budú môcť o spoločnosti rozhodnúť vo februári, kedy by mal byť predložený návrh o zmenách v dozorných radách obchodných spoločností s väčšinovou účasťou hlavného mesta a zároveň v predstavenstvách spoločností.

Deň pred voľbami

Rámcová zmluva o poskytovaní služieb medzi BVS a Infraservices, ktorá zaručovala pre dcérsku spoločnosť vodárenskej spoločnosti exkluzivitu, bola podpísaná v decembri 2008. Zmluva bola podpísaná dočasne do decembra 2012, potom sa mala automaticky predlžovať o jeden rok, ak ju druhá strana nevypovie. Po vlaňajších komunálnych voľbách však bola zmluva predĺžená do roku 2022. Privatizácia Infraservices sa podľa Ftáčnika pripravovala od roku 2009 na základe strategického plánu, bola schválená v Predstavenstve, Dozornej rade aj na Valnom zhromaždení BVS s tým, že navyšovať základne imanie dcéry sa malo do roku 2012. Bez verejnej a transparentnej súťaže podľa Ftáčnika vybrali poradcu pre navýšenie základného imania, oslovili tri strategické spoločnosti a vybrali spoločnosť Haas, s. r. o., ktorá ovládne 49 percent Infraservices za 7 miliónov eur. O upisovaní akcií rozhodla BVS deň pred komunálnymi voľbami.

Podľa hovorkyne Infraservices Veroniky Deckerovej sa spoločnosť Hass stala strategickým partnerom spoločnosti Infraservices formou navýšenia základného imania o takmer 7 mil. eur, nie odpredajom 49 % spoločnosti. „Všetky takto získané prostriedky zvyšujú nemalou mierou hodnotu spoločnosti a budú použité výlučne na jej rozvoj – nákup technológií, špeciálnej techniky, zariadení na údržbu a servis vodovodných kanalizačných sietí atď.,“ uviedla Deckerová. Spoločnosť Infraservices ostáva podľa nej plne pod kontrolou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti bez akejkoľvek zmeny.

BVS nevykazuje zisk, manažment si zvýšil odstupné

Vrcholový manažment Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s. si zvýšil odstupné z 10-násobku základného platu na 12-násobok priemerného platu, a to napriek tomu, že ekonomické parametre spoločnosti sa zhoršujú. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Zodpovednosť za neefektívne fungovanie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti nesú podľa primátora orgány spoločnosti, generálny riaditeľ a manažment, ktorý spoločnosť vedie. Za stav BVS a jej vzťahy s dcérskymi spoločnosťami zodpovedá aj predošlé vedenie mesta, keďže hlavným akcionárom je mesto, ale primárne nesie zodpovednosť podľa Ftáčnika generálny riaditeľ, ktorý má všetko pod kontrolou. Primátor chce preto na najbližšom mestskom zastupiteľstve predložiť návrh na zmeny v dozorných radách vo všetkých podnikoch, ktoré má v majetku mesto. Zároveň sa chce obrátiť na súčasné predstavenstvo vodárenskej spoločnosti, aby zvážilo odvolanie generálneho riaditeľa Daniela Gemerana.

OBRAZOM: Andrej Ďurkovský v KDH skončil

Andrej Ďurkovský v KDH skončil
Foto: SITA/Nina Bednáriková Foto: SITA/Nina Bednáriková
Andrej Ďurkovský v KDH skončil
Foto: SITA/Nina Bednáriková Foto: SITA/Nina Bednáriková
Andrej Ďurkovský v KDH skončil
Foto: SITA/Nina Bednáriková Foto: SITA/Nina Bednáriková
Andrej Ďurkovský v KDH skončil
Foto: SITA/Nina Bednáriková Foto: SITA/Nina Bednáriková
Andrej Ďurkovský v KDH skončil
Foto: SITA/Nina Bednáriková Foto: SITA/Nina Bednáriková

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej ĎurkovskýDobroslav TrnkaMilan Ftáčnik
Firmy a inštitúcie BVS Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s.