Gorila nahnevala ľudí, pôjdu protestovať do ulíc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gorila
Foto: SITA/Diana Černáková
Gorila
Foto: protestgorila.sk

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) – Bratislava by sa už tento týždeň mala stať miestom prvého verejného protestu obyvateľov Slovenska pre kauzu Gorila.

Na sociálnej sieti Facebook zatiaľ takmer 1 500 ľudí potvrdilo svoju účasť na protestnej akcii, ktorá by sa mala začať v piatok 27. januára o 15. hod. na Námestí SNP v Bratislave.

Protestujúci by sa odtiaľ mali presunúť na Hodžovo námestie pred Grassalkovičov palác a neskôr k budove parlamentu, kde plánujú vytvoriť symbolickú reťaz.

„Je vítané, aby si každý priniesol so sebou jednoduchý transparent, na ktorom jednou – dvoma vetami vyjadrí svoju požiadavku alebo postoj,“ píšu organizátori protestu na stránke www.protestgorila.sk.

Organizátori zároveň odmietajú, že by išlo o akciu s politickým pozadím. „Nestojí za nami žiaden sponzor, žiadna politická strana, žiadne hnutie,“ informujú.

Podľa analytika a šéfa agentúry Polis Jána Baránka je protest organizovaný na sociálnej sieti záležitosťou predovšetkým mladšej generácie. „Gorila je určite téma, ale najmä pre špecifickú skupinu ľudí. Bežní ľudia, hlavne na vidieku, to berú ako súčasť politického života, inak povedané, ako súčasť hry mocných,“ povedal agentúre SITA s tým, že Slováci majú odlišnú mentalitu od Maďarov, Poliakov či od Čechov.

„Politici si však protest určite všimnú, ak tam príde dostatočný počet ľudí. Oni sú vnímaví, aj keď to je na sociálnych sieťach,“ uzavrel Baránek.

Lipšic: SIS deklaruje ústretovosť pri vyšetrovaní

Minister vnútra Daniel Lipšic na parlamentnom ústavnoprávnom výbore ocenil záujem tajnej služby o spoluprácu s vyšetrovacím tímom. Podotkol, že SIS je podľa jeho informácií pripravená pomôcť pri odhaľovaní páchateľov korupcie, ktorá sa spomína v spise Gorila. „Je tu prísľub, verejne daný premiérke Ivete Radičovej, mne a aj vyšetrovaciemu tímu, že spolupráca bude ústretová a ja pevne verím, že bude,“ dodal minister.
Lipšic
Foto: SITA/Diana Černáková

Lipšic neinformoval o procesných úkonoch, ktoré vyšetrovací tím urobil a robí.

Prácu, ktorú služba v súvislosti s medializovaným spisom Gorila odviedla, označil pred poslancami za vynikajúcu spravodajskú akciu.

„Obávam sa, že ide o vrchol ľadovca,“ dodal. V tejto kauze nie je primárne podozrivá SIS, či prokuratúra, ktorá stopla viaceré veci, ale z veľmi rozsiahlej korupcie sú podozriví politici, nominanti vo vysokých štátnych funkciách a predstavitelia finančných skupín.

Podľa ministra by v trestnom konaní výrazne pomohlo, ak by Slovensko malo zavedenú zodpovednosť právnických osôb, aby bolo možné firmám, ktoré sú podozrivé z podielu na trestnej činnosti, blokovať majetok.

Ústavnoprávny výbor NR SR dnes odporučil prezidentovi, aby zbavil pre účely vyšetrovania mlčanlivosti šéfa SIS Karola Mitríka.

Problém môže nastať podľa ministra v zbavení mlčanlivosti bývalého šéfa SIS Jozefa Magalu. „To si musí vyjasniť vyšetrovací tím, špeciálny prokurátor s vedením spravodajskej služby,“ povedal minister.

Prezident rozhodne o pozbavení mlčanlivosti šéfa SIS po doplnení informácií

Prezident Ivan Gašparovič dnes popoludní dostal stanovisko SIS k žiadosti vyšetrovateľa o pozbavenie povinnosti mlčanlivosti riaditeľa SIS. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca prezidenta Marek Trubač, hlava štátu si na základe tohto stanoviska vyžiadala doplnenie informácie k žiadosti od vyšetrovateľa.

Ivan gasparovic
Foto: SITA/Marián Peiger

V žiadosti totiž nie je odôvodnený účel, rozsah a lehota platnosti oslobodenia od povinnosti mlčanlivosti v súlade so všeobecne záväznými predpismi, Trestným poriadkom a zákonom o ochrane utajovaných skutočností. List vyšetrovateľovi prezident dnes odoslal. Len čo od vyšetrovateľa príde odpoveď s doplňujúcimi informáciami k žiadosti, prezident republiky rozhodne o pozbavení povinnosti mlčanlivosti riaditeľa SIS,“ dodal Trubač.

V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS-kou s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou.

Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Minister vnútra Daniel Lipšic založil na vyšetrovanie prípadu špecializovaný tím.

Sú v ňom desiati špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie. Vyšetrovateľ 9. januára začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Trestné stíhanie dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicIvan GašparovičMarek Trubač
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR