Greenpeace bude na pohode zachraňovať Arktídu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Greenpeace
Foto: ilustračné, SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 11. júla (WEBNOVINY) – Hlavnou témou tohtoročnej prezentácie na festivale Pohoda v Trenčíne je medzinárodná kampaň na záchranu Arktídy.

Organizácia Greenpeace Slovensko aj tento rok pripravila pre návštevníkov festivalu veľa zaujímavostí. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa organizácie Lucia Szabová.

Cieľom Greenpeace bude vysvetliť ľuďom, prečo je dôležité, aby sme aj my na Slovensku venovali pozornosť problémom, ktoré sa odohrávajú tisíce kilometrov od nás. „Zároveň budeme už tradične poskytovať možnosť dobiť si mobily či inú elektroniku zo slnečnej energie,“ poznamenala.

To, čo sa deje v Arktíde, nezostáva len tam, ale ovplyvňuje nás všetkých. Aj našu krajinu. Klimatickú zmenu a stav Arktídy je možné pozorovať aj u nás napríklad prostredníctvom výkyvov počasia. Nemôžeme zatvárať oči pred problémami, ktoré sa nedejú za našim dvorom, pretože časom si nás nájdu,“ uviedla koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko Mária Horská.

Priamo na festivale Pohoda môžu záujemcovia navštíviť aj polárnu ambasádu, v ktorej nájdu výstavu fotografií, oddychovú zónu s arktickými hrami a predlžovačky na dobitie svojej elektroniky zo solárnej energie. „V horúčavách sa potrebujú schladiť aj ľudia, a preto sa budeme snažiť návštevníkom túto možnosť priniesť. Festivaloví fanúšikovia sa však po troch dňoch vrátia domov. Ľadové medvede či iné zvieratá, ktoré v Arktíde žijú, takúto možnosť nemajú. Ak Arktídu zničíme, znečistíme a ľad sa nenávratne roztopí, arktické komunity a zvieratá svoj domov stratia navždy,“ dodala Horská.

Pohoda festival
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Kampaň na záchranu Arktídy si doteraz vyslúžila pozornosť aj mnohých svetoznámych umelcov. Z hudobného sveta sú to napríklad interpreti Red Hot Chilli Peppers, Paul McCartney, Incubus, Radiohead či Annie Lennox. Postupne sa k nim pridávajú aj slovenskí umelci, ktorým táto téma nie je ľahostajná – Laco Lučenič, Thomas Puskailer, Daniela Mackovičová, Juraj Kemka, Lasky zo skupiny Para, Marika Majorová – Tonbogirl, Polemic či Zdenka Predná.

Greenpeace vedie celosvetovú kampaň za záchranu Arktídy, ktorej cieľom je vyhlásenie tohto vzácneho územia za chránenú rezerváciu. Dosiahnutie tohto cieľa by znamenalo, že ju nebude môcť zničiť ropný priemysel či rybolov. Organizácia rozbehla pred rokom celosvetovú podpisovú akciu na podporu vyhlásenia rezervácie. Tú už podporilo už viac ako tri milióny ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Annie LennoxLaco LučeničPaul McCartneyThomas PuskailerZdenka Predná
Firmy a inštitúcie Greenpeace