Harabinovi vyplatia za narkobaróna Sadikiho 150-tisíc eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poslanci zložili sľub
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin počas ustanovujúcej schôdze NR SR VI. volebného obdobia. Bratislava, 4. apríl 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Odškodné 150-tisíc eur musí Generálna prokuratúra SR zaplatiť šéfovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi za potvrdenie prepisu jeho telefonátu s Bakim Sadikim z roku 1994.

Informuje o tom denník Sme. Rozhodnutie Okresného súdu v Bratislave, ktorý vysoké odškodné Harabinovi priznal pred rokom, teraz potvrdil krajský súd. Verdikt je tak právoplatný a nedá sa už proti nemu odvolať.

Okrem odškodného musí Generálna prokuratúra SR vykryť Harabinovi aj trovy právneho zastúpenia vo výške takmer 8800 eur.

Súd v stredu Sme najskôr potvrdil len to, že vo veci rozhodol ešte 25. septembra, ale nechcel povedať ako. Napokon priznal, že odškodné pre Harabina potvrdil.

Okrem odškodného musí prokuratúra vykryť aj trovy konania

Baki Sadiki
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Dôvody rozhodnutia nekonkretizoval s vysvetlením, že ešte nemá potvrdené jeho doručenie účastníkom konania. „Preto súd zatiaľ nemôže o veci informovať,“ povedal Sme hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Ani generálna prokuratúra rozhodnutie zatiaľ nekomentuje. „Po doručení a preštudovaní rozsudku zaujmeme stanovisko,“ dodala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Vyjadriť sa odmietli aj k podstate sporu. Ten sa začal po tom, čo bývalý šéf prokuratúry Dobroslav Trnka v roku 2008 verejne potvrdil, že prepis telefonátu Harabina s Bakim Sadikim bol súčasťou ich dohľadového spisu.

Na základe čoho rozhodoval krajský súd, zatiaľ nie je známe. Okresný súd sa však vlani v zdôvodnení rozsudku vôbec nezaoberal tým, či je prepis telefonátu pravý. Trnka podľa neho zasiahol do Harabinových práv už len tým, že sa k veci verejne vyjadroval. Keď sa Harabin pýtal na prepis oficiálnym listom, prokuratúra mu podľa súdu odpovedala, že prepis nie je súčasťou trestného spisu v kauze Bakiho Sadikiho.

Harabin utrpel podľa súdu ujmu

Súd Harabinovi za porušenie práv v tomto prípade priznal odškodné 125-tisíc eur. Ďalších 25-tisíc dostal za to, že prokuratúra v súvislosti s ním v minulosti neoprávnene viedla trestné konanie pre podozrenie z poisťovacieho podvodu. Hoci bolo napokon zastavené a Harabin ani nebol obvinený, utrpel tým podľa súdu ujmu.

Prepis telefonátu s Bakim Sadikim označuje Harabin za „vymyslenú mediálno-spravodajskú hru“ šéfa strany Nova Daniela Lipšica, ktorý ho v roku 2008 vytiahol ako argument na jeho odvolanie z postu ministra spravodlivosti. Lipšic v stredu Sme nedvíhal telefón.

Harabin doteraz neprezradil, aký bol v minulosti jeho vzťah s Bakim Sadikim. Priznal len, že sa poznal s jeho manželkou, keď bola ešte slobodná. S Bakim Sadikim sa dnes v Prešove začína obnovený proces v kauze obchodovania s heroínom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Baki SadikiDobroslav TrnkaŠtefan Harabin