Harabin kázal o morálke, Matovič sa čudoval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 19. októbra (WEBNOVINY) – Ovládnuť súdnictvo za cenu pokrivenia vlastných pravidiel a dosadiť si svojich nominantov, ktorí nedokázali uspieť v sudcovských voľbách a nie sú sudcovskými autoritami chce cez novelu zákona o sudcoch a prísediacich ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Počas rozpravy k norme v parlamente to vyhlásil predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, ktorému poslanci umožnili vystúpiť v pléne. Návrh novely by mal byť podľa jeho mienky vrátený vláde. Harabin pred plénom rezort spravodlivosti kritizoval za to, že vynechal odbornú celospoločenskú diskusiu o návrhu spomínaného zákona, ktorý označil za jeden z kľúčových v súdnictve.

Harabin pred poslancami znovu zopakoval svoj už predtým prezentovaný názor, že Žitňanská opiera svoje návrhy o skupinu dvadsiatich jej blízkych sudcov, „ktorí nemajú dôveru, majú za sebou nezákonné rozhodnutia, prieťahy v súdnom konaní a nie sú žiadnym vzorom pre ďalších 1400 sudcov„. Predseda Najvyššieho súdu tvrdí, že predloženým materiálom sa vnáša do súdnictva napätie, vytvárajú sa skupinky a podprahovo sa natískajú podozrenia z korupcie v súdnictve.

Harabin, ktorého vystúpenie trvalo vyše trištvrte hodiny, prerušilo až dopoludňajšie hlasovanie, pokračovať bude po ňom. Počas Harabinovho prejavu musel zasiahnuť aj podpredseda národnej rady Béla Bugár. „Pán predseda, prosím Vás nekričte,“ upozornil šéfa Najvyššieho súdu, ktorý postupne zvyšoval hlas.

Na predchádzajúcej schôdzi v septembri poslanci neumožnili hlasovaním Harabinovi v pléne vystúpiť. Predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Pavol Paška to vtedy označil za neuveriteľný protidemokratický precedens, aby predseda Najvyššieho súdu SR nemal právo vystúpiť v parlamente.

Žitňanská v novele zákona o sudcoch a prísediacich navrhuje zverejňovanie súdnych rozhodnutí na internete, verejné výberové konania na miesta sudcov a predsedov súdov, verejné justičné skúšky či zrušenie odmien sudcom. Okrem toho sa v novele zruší časové obmedzenie dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu. Dnes je toto pozastavenie limitované zákonom u trestného stíhania sudcu na dobu maximálne tri roky a u disciplinárneho stíhania sudcu na dva roky. Tieto konania však podľa ministerky trvajú dlhšie a preto sa vláda rozhodla pre zrušenie časového obmedzenia dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu.

Harabin podľa Zajaca vylučuje dôveru ľudí v súdy

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin je podľa člena parlamentného poslaneckého klubu Most-Híd Petra Zajaca stelesnením toho, prečo ľudia na Slovensku nemôžu mať dôveru v spravodlivosť. „Kým budete predsedom najvyššieho súdu, nemôže mať občan dôveru v súdnictvo, lebo nemôže mať dôveru v spravodlivosť,“ reagoval dnes Zajac v parlamente na Harabinov prejav. „Nebol to bohvieaký rétorický výkon, bol plný invektív a demagogických výrokov,“ odkázal poslanec šéfovi najvyššieho súdu.

Zákonodarca za SaS Igor Matovič sa počudoval, že o morálke dnes kázal človek, ktorý bol ako minister spravodlivosti v rokovacej sále parlamentu prichytený pri klamstve. Harabin ako politik vtedajšiemu opozičnému poslancovi Danielovi Lipšicovi povedal: Pôjdeš do basy, ty hajzel. Tieto slová najprv Harabin popieral, výrok označil za výmysel a Lipšicov „marketingový ťah“. Neskôr ho usvedčil zvukový záznam, priznal, že mu „vytiekli nervy“.

Podľa Matoviča ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pomenovala najväčší problém v súdnictve – korupciu. Harabina Matovič považuje za príklad zneužívania politiky v súdnictve. Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS označil Harabinov prejav za „prejav zúrivého poslanca opozície, ale nie predsedu najvyššieho súdu“. Jeho slová majú podľa Beblavého veľmi silné mobilizačné efekty na vládnu koalíciu. „Predseda najvyššieho súdu, ktorý by mal požívať vážnosť, sa správa ako človek v krčme,“ konštatoval poslanec za SaS Ľudovít Jurčík. Podľa neho ide o omyl, že takýto spôsob diskusie, ktorý sa vyznačuje aroganciou a politizáciou, prebieha práve na pôde parlamentu.

Poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník Harabinove vyjadrenia považuje za dokonalý odstrašujúci príklad toho, „čo tu niekedy bolo a čo by si mal každý koaličný poslanec premietnuť v hlaves tým, že toto by sa nikdy nemalo vrátiť“.

Podľa ministerky Žitňanskej predseda najvyššieho súdu v parlamente hovoril s rétorikou politika, ktorého akoby zajtra čakali parlamentné voľby. „Verím vo verejnú kontrolu, v zdravý ľudský rozum, verím, že ľudia sa nedajú oklamať takouto rétorikou,“ poznamenala. Od ľudí, ktorí volili vládnu koalíciu, cíti silný mandát na vykonanie zmien v justícii, aby občania mohli s dôverou vstupovať do pojednávacích miestností. Opýtala sa, čo je nebezpečné na tom, ak ľudia budú vidieť súdne rozhodnutia na internete a ak bude výber sudcov transparentný a verejný. „Silné a emotívne reakcie sú reakcie ľudí, ktorí sa boja, že nebudú môcť ovládať justičný systém,“ uzavrela.

Ovládnuť súdnictvo za cenu pokrivenia vlastných pravidiel a dosadiť si svojich nominantov, ktorí nedokázali uspieť v sudcovských voľbách a nie sú sudcovskými autoritami chce cez novelu zákona o sudcoch a prísediacich ministerka spravodlivosti. Počas rozpravy k norme v parlamente to vyhlásil predseda Najvyššieho súdu SR. Návrh novely by mal byť podľa jeho mienky vrátený vláde. Harabin rezort spravodlivosti kritizoval za to, že vynechal odbornú celospoločenskú diskusiu o návrhu spomínaného zákona, ktorý označil za jeden z kľúčových v súdnictve.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárIgor MatovičLucia ŽitňanskáĽudovít KaníkMiroslav BeblavýPavol PaškaŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky