Harabin sa s Miklošom stretne, má však podmienky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Harabin
Foto: Ilustračné foto SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 6. augusta (WEBNOVINY) – Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin tvrdí, že ani po udalostiach, ktoré nazval politickou kampaňou, nemá problém stretnúť sa s ministrom financií Ivanom Miklošom. Stretnutie však chce za prítomnosti ombudsmana Pavla Kandráča a generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. „Stačí, ak minister financií prestane klamať, porušovať zákon a nehanebným spôsobom útočiť na nezávislosť súdnej moci s cieľom likvidovať jej ekonomickú samostatnosť,“ vyhlásil predseda najvyššieho súdu Harabin. Mikloš vo štvrtok nevylúčil, že ak to bude potrebné, tak je pripravený stretnúť sa osobne s Harabinom k vládneho auditu na NS, ktorý Harabin odmieta.

Ministerstvo financií sa už týždeň pokúša urobiť na Najvyššom súde SR kontrolu hospodárenia, ktorú schválil Mikloš. Harabin ju však opakovane neumožnil. Najprv tvrdil, že kontrolóri nemali správny dátum na poverení, lebo prišli v iný deň, i keď o zmenu termínu ich požiadal práve Najvyšší súd SR. Neskôr Harabin obhajoval rozhodnutie o nemožnosti kontroly rezortu financií na NS SR jedným starším uznesením pléna ústavného súdu, z ktorého to podľa Harabina vyplýva. Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková v pondelok po stretnutí s premiérkou uviedla, že nevie, na aké uznesenie pléna ÚS sa Harabin odvolal. „Nie je mi to známe, vôbec mi to nie je známe, o čom pán Harabin hovoril.“ Dodala, že na ÚS SR majú každý rok kontrolu aj z ministerstva financií, aj z NKÚ. Harabin napísal Miklošovi aj list, že ministerstvo financií nemá právomoc vykonať vládny audit na Najvyššom súde SR. Súd podľa Harabina hospodári s prostriedkami, ktoré schválil parlament a hospodárenie kontroluje Najvyšší kontrolný úrad. Mikloš názor predsedu NS SR považuje za mylný a argumentačne absurdný, keďže rozpočet všetkých rezortov schvaľuje Národná rada SR a podľa takého výkladu by ministerstvo financií nemohlo vykonávať kontrolu zákonnosti nakladania s peniazmi daňových poplatníkov na žiadnom štátnom úrade. Minister financií zároveň zdôrazňuje, že koná jednoznačne na základe zákona, čo dokazujú aj vládne audity na NS SR vykonané ministerstvom financií v rokoch 2007 a 2009.

Mikloš už udelil za neumožnenie kontroly NS SR pokutu 33-tisíc eur a Harabinovi tisíc eur. Dnes vyprší lehota, počas ktorej má súd odstrániť dôvod pokuty, v opačnom prípade sa stane právoplatnou. Mikloš je rozhodnutý v snahách o kontrolu a v pokutovaní pokračovať, kým sa kontrolu nepodarí urobiť. Zvažuje aj podanie trestného oznámenia na predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Harabin sa opakovaným odmietnutím kontroly ministerstva financií podľa Mikloša mohol dopustiť trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Záležitosť dal analyzovať právnikom.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dobroslav TrnkaIvan MiklošIvetta MacejkováŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR