Harabin so Sadikim netelefonoval, prokuratúra mu zaplatí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poslanci zložili sľub
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin počas ustanovujúcej schôdze NR SR VI. volebného obdobia. Bratislava, 4. apríl 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) – Generálna prokuratúra SR má zaplatiť predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi odškodné 150-tisíc eur, 24. septembra o tom rozhodol Okresný súd Bratislava 1.

Ako agentúre SITA povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak, okresný súd koná v žalobe Harabina o náhradu škody voči štátu, zastúpeného GP SR pre nezákonné rozhodnutie a nesprávny úradný postup.

Prokuratúra musí Harabinovi zaplatiť aj úroky z omeškania vo výške deväť percent ročne od 6. januára 2010 do zaplatenia a nahradiť mu trovy konania vo výške 11 140,42 eur.

Harabina pobúril údajný telefonát s narkobarónom

Štefan Harabin
Foto: SITA/Marián Peiger

Súd vo veci prvýkrát rozhodol rozsudkom vo februári 2011, ktorý bol zrušený odvolacím Krajským súdom v Bratislave v januári tohto roka. Vec bola opäť vrátená súdu 1. stupňa, ktorý rozhodol 24. septembra. Harabin podal na prokuratúru žalobu po tom, ako potvrdila pravosť jeho telefonického rozhovoru s narkobarónom Bakim Sadikim.

Súd vyhodnotil konanie odporcu ako nesprávny úradný postup. Keďže rozsudok doposiaľ nenadobudol právoplatnosť, k ďalším skutočnostiam sa súd nevyjadruje,“ tvrdí Adamčiak.

Rozsudok bol vyhlásený, odôvodnený, písomne vypracovaný a v súčasnosti sa podľa neho doručuje účastníkom konania. V prípade podania odvolania bude vec postúpená odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave na rozhodnutie.

Sadikiho zadržali v Kosove

Narkobaróna Sadikiho minulý týždeň zadržali v Kosove. Harabin vzápätí zopakoval vyhlásenie, podľa ktorého prepis jeho telefonátu so Sadikim, odsúdeným za drogovú trestnú činnosť, je evidentný podvrh a spravodajská hra. „Z jednoduchých dôvodov, žiaden takýto rozhovor sa nemohol odohrať a ani sa neodohral.

Viacerí novinári už na to prišli, napriek tomu sa nikto neodvážil verejne napísať pravdu o Lipšicovom falzifikáte. Tento fakt potvrdil aj súd v spore Harabin verzus Generálna prokuratúra SR,“ uviedol Harabin vo svojom vyhlásení.

Harabin pripomenul, že z priateľských kontaktov s Bakim Sadikim ho údajne usvedčuje prepis telefonického rozhovoru zo 17. septembra 1994. Z prepisu rozhovoru nevyvrátiteľne vyplýva, že Harabin je v práci podobne ako jeho kolegovia.

Tu urobil falzifikátor zásadný prešľap. Podľa kalendára 17. septembra 1994 bola sobota! Teda som nemohol byť s kolegami v práci,“ tvrdí Harabin. Podľa neho vyfabrikovaný prepis obsahuje aj ďalšie zjavné rozpory svedčiace o tom, že nejde o dokument z polície.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Baki SadikiŠtefan Harabin