Harabina potrestali, rok bude zarábať o 70 percent menej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Harabin
Protest Aliancie Fair-play pred budovou Najvyššieho súdu SR. Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

KOŠICE 29. júna (WEBNOVINY) – Ústavný súd konštatoval, že predseda NS SR Štefan Harabin je vinný a porušil svoje povinnosti vyplývajúce z povinnosti riadenia súdov a o finančnej kontrole a vnútornom audite tým, že opakovane neumožnil vykonať vládny audit na NS SR. Potrestal predsedu NS SR Štefana Harabina v disciplinárnom konaní. Je vinný zo závažného disciplinárneho previnenia. Ako disciplinárne opatrenie mu uložil zníženie funkčného platu o 70 percent na obdobie jedného roka. Predseda NS SR Štefan Harabin sa nezúčastnil na dnešnom vyhlásení rozhodnutia ústavného súdu, pretože je na dovolenke.

Návrh na disciplinárne konanie podala 18. novembra 2010 ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na podnet ministerstva financií za to, že opakovane nedovolil pracovníkom ministerstva financií vykonať na Najvyššom súde SR kontrolu a audit hospodárenia a navrhla, aby mu ÚS uložil disciplinárne opatrenie vo forme zníženia platu o 70 percent. Tým, že Harabin neumožnil audítorskej skupine ministerstva vykonať na NS SR vládny audit hospodárenia s verejnými prostriedkami, dopustil sa závažného disciplinárneho previnenia.

Rozhodnutie ústavného súdu vníma Harabin ako politické rozhodnutie

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin vníma ako politické rozhodnutie dnešný verdikt Ústavného súdu SR. „Je to trest za právny názor, keď môjho predchodcu Milana Karabína v rovnakom prípade oslobodili. Disciplinárny súd zjavne porušil Ústavu SR, keď nerešpektoval právoplatné a vykonateľné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR,“ uviedol vo svojom stanovisku Harabin. Agentúre SITA ho poskytla kancelária predsedu NS SR.

Dnešné rozhodnutie ÚS SR je dôležité, tvrdí Žitňanská

Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR je dôležitý signál, že ani vysoký funkcionár súdnej moci si nemôže dovoliť všetko a že existuje hranica, ktorou je zákon a verejný záujem. Vyhlásila to dnes ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Pri rozhodnutí podať návrh na začatie disciplinárneho konania proti predsedovi Najvyššieho súdu SR som vychádzala z presvedčenia, že predseda ktoréhokoľvek súdu musí byť príkladom pre svojich kolegov, musí dodržiavať zákon a nesmie svojvoľne konať,“ dodala.

Vážnosť situácie v justícii podľa Žitňanskej potvrdzuje aj prípad kontroly na Najvyššom súde SR, pretože aj na tak jednoduchú vec, akou je kontrola verejných financií zo strany rezortu financií, majú dve najvyššie súdne inštitúcie – Najvyšší súd SR a Ústavný súd SR, diametrálne odlišný názor. Najvyšší súd koncom 28. apríla totiž potvrdil januárový rozsudok krajského súdu a to, že ministerstvo financií nemôže vykonať audit na Najvyššom súde SR. Naopak dnes ústavný súd potrestal šéfa NS SR Harabina za to, že kontrolu na najvyšší súd odmietol pustiť.

Podľa Žitňanskej to, či sa môže po dnešnom rozhodnutí ústavného súdu konať kontrola na Najvyššom súde SR, je na vyhodnotení rezortu financií. Myslí si však, že kontrola nakladania s finančnými prostriedkami nijako nezasahuje do rozhodovacej právomoci a teda nezávislosti súdnej moci.

Harabin tvrdil, že išlo o zásah do nezávislosti súdnictva

Ústavný súd vo veci pojednával 15. júna, keď vypočul zástupcov ministerky Žitňanskej ako aj Štefana Harabina a vypočul aj svedkov, ktorí sa zúčastnili na kontrole. Ministerku Žitňanskú na pojednávaní zastupovali štátna tajomníčka Mária Kolíková a Martin Butko. „Kontrola ministerstva financií na NS SR nie je možná, pokiaľ chceme hovoriť o
Harabin
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

nezávislosti súdov. Kontrola je možná len zo strany NKÚ. Politická moc reprezentovaná jedným orgánom vlády – či už ministerstvom spravodlivosti, alebo ministerstvom financií, je zásahom do nezávislosti súdnictva,“

povedal vo výpovedi na pojednávaní súdu 15. júna Harabin. Podľa jeho názoru išlo o flagrantný účelový postup ministerstva financií. Doložil, že sám pozval NKÚ na kontrolu. Kolíková zdôraznila, že vládny audit bol uzákonený v čase, keď bol Harabin ministrom spravodlivosti i predsedom legislatívnej rady vlády „a nemal voči tomu námietky, na základe toho sa v roku 2009 vykonal vládny audit, ani nemal námietky, keď už ako predseda NS SR podpisoval výsledky auditu a opatrenia.“ Povedala, že námietky vzniesol až v roku 2010.

Ministerka Žitňanská podala vlani v novembri dva návrhy. Druhý návrh podala preto, že podľa jej názor sa Harabin dopustil disciplinárneho previnenia tým, že porušil povinnosti náhodného prideľovania spisov na Najvyššom súde SR.

ÚS nepovolil stíhanie trenčianskeho krajského sudcu

Ústavný súd pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol, že nevydá súhlas na trestné stíhanie sudcu Krajského súdu v Trenčíne J. J. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová. Generálny prokurátor žiadal o súhlas na trestné stíhanie sudcu pre skutok právne kvalifikovaný ako zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR