Hasiči sa pripravujú na povodne, predpovede sú alarmujúce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Platí III. stupeň povodňovej aktivity
V Leviciach, kde sa na niektorých najnižších miestach začal prelievať potok Podlužianka, je zatiaľ situácia pod kontrolou. Naďalej tu ukladajú vrecia s pieskom, situáciu pomáhajú zvládať vojaci. V okrese Levice bol na všetkých vodných prítokoch vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Foto: SITA/Martin Havran
Vyslobodzovací tank
Foto: SITA/DHZ POLE

BRATISLAVA 2. apríla (WEBNOVINY) –

Vodohospodári sú pre očakávané zrážky v pohotovosti

Pre očakávané silné zrážky sú vodohospodári v pohotovosti. Pohotovosť nariadil generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek pre všetky odštepné závody na celom území Slovenska.

Agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Maroš Stano.

Tam, kde sa očakáva viac zrážok, robia vodohospodári opatrenia na zabezpečenie väčšieho prietoku. Pripravená je aj technika a potrebný materiál, napríklad vrecia, piesok a kamene.

„Slovenský vodohospodársky podnik aktívne komunikuje so samosprávou a operatívne rieši krízové situácie aj v koordinácii s rezortom životného prostredia,“ dodal Stano.

Zrážky na južnom Slovensku, ktoré predpovedajú meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na noc z 2. na 3. apríla a tiež na stredu 3. apríla, by mali opäť presiahnuť 30 milimetrov.

Pre agentúru SITA to uviedol hovorca SHMÚ Ivan Garčár. „Vzhľadom na mimoriadnu hydrologickú situáciu, existujúce snehové zásoby v povodiach a očakávaný dážď, predpokladáme opätovný vzostup vodných hladín na tokoch slovenských riek,“ informoval hydrológ zo SHMÚ Michal Hazlinger.

Zároveň dodal, že tiež očakávajú, že toky dosiahnu a prekročia vodné stavy, ktoré zodpovedajú stupňom povodňovej aktivity najmä v povodiach Nitry, Ipľa, Hrona a Slanej. „V súvislosti s nasýtením povodí predpokladáme výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov,“ dodal.

Pretože existuje reálna hrozba povodní, SHMÚ vydal sériu hydrologických výstrah. Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj a pre okresy Nitrianskeho kraja – Zlaté Moravce a Trenčianskeho kraja – Partizánske a Prievidza. Všetky patria do povodia Nitry.

V okrese Levice je situácia podľa Hazlingera skomplikovaná dotekajúcimi vodami z horných úsekov Hrona a Ipľa a pri predpoklade ďalšieho zvýšenia hladín je vydaná výstraha tretieho stupňa. „Situáciu aj naďalej monitorujeme, hydrologické výstrahy budú aktualizované na základe vývoja na vodných tokoch,“ doplnil hydrológ pre agentúru SITA.

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) sa pripravuje na nepriaznivé počasie. Jeho prezident Alexander Nejedlý vydal rozkaz týkajúci sa služobnej pohotovosti pre viac ako 1200 hasičov.

„Momentálne je pripravená hasičská technika vrátane protipovodňových zábran, čerpadiel a prostriedkov určených na výkon povodňovej záchrannej služby,“ uviedla Silvia Jančovičová z Prezídia HaZZ s tým, že sú zároveň pripravené sily a prostriedky aj v iných krajoch.

Hasiči podľa jej slov presunuli veľkokapacitné čerpadlo z Humenného do Zvolena a taktiež protipovodňové zábrany do lokalít, ktoré má nepriaznivé počasie zasiahnuť.

Už počas predchádzajúceho víkendu zasiahla Slovensko vlna zrážok. Na južnom Slovensku boli prevažne vo forme dažďa, pričom zrážkové úhrny miestami presahovali 30 až 40 milimetrov. V priebehu nedele 31. marca začali hladiny riek prudko stúpať v povodiach Nitry a Ipľa, kde dosiahli a prekročili hladiny zodpovedajúce tretím stupňom povodňovej aktivity.

Lokálne boli problémy aj na iných vodných tokoch. V pondelok 1. apríla hladina postupne klesala v horných častiach Nitry a Ipľa, naopak na dolných úsekoch stále stúpala a kulminovala v poobedňajších a nočných hodinách.

„V priebehu dnešného dňa hladina postupne klesala a situácia sa stabilizovala,“ uzavrel pre agentúru SITA hydrológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Michal Hazlinger.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať