Historickí nadšenci našli keramiku zo stola pánov Hrušova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Archeologia
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Z. MORAVCE 9. augusta (WEBNOVINY) – Keramiku, ktorú používali na hodovanie hradní páni, sa podarilo nájsť na stredovekom hrade Hrušov v okrese Zlaté Moravce. V hĺbke len niekoľkých centimetrov doteraz odpočívali celé storočia mnohé cenné nálezy – zelené renesančné kachlice, klince, zvyšky okien, rôzne sklá, taniere, vázy, poháre.

Jednak také, ktoré slúžili pre služobníctvo, ale našli sme aj špičkovú, naozaj nádhernú keramiku, ktorá bola na stole panstva,“ povedal Jozef Blaho z občianskeho združenia Leustach, ktoré už osem rokov zachraňuje hrad Hrušov. Nálezy pochádzajú najmä z 15., 16. a 17. storočia. Zaujímavým nálezom bol napríklad aj renesančný kozub alebo mnohé zvieracie kosti zo zvierat, ktoré hradní páni jedávali.

Za najväčší objav tohto roka však Blaho pokladá gotickú sedíliu zo 14. storočia so zachovanými tufovými kameňmi, ktorú objavili pre pár týždňami v gotickej veži. „Bolo to okno, ktoré malo po bokoch také lavičky, na ktorých mohla hradná pani sedieť a pozerať sa cez otvorené okno do krajiny. Je to čarovné miesto a mimoriadne historicky cenné,“ podčiarkol Blaho. Budúci rok plánujú sedíliu zrekonštruovať a prezentovať verejnosti.

Najväčšie poklady ležia na smetisku z tureckého obdobia

Archeologické nálezy, Nitra
Foto: SITA/Mária Pietová

Postupne odhaľujeme tajomstvá hradu. Posledný rok priniesol veľa nového pre poznanie hradu, jeho história je teraz oveľa bohatšia a nové poznatky robia hrad ešte atraktívnejší,“ zhodnotil Blaho. Viaceré nálezy pochádzajú z delovej bašty, ktorú čaká rekonštrukcia a predtým sa tu robil archeologický výskum.

Je taká indícia, že v polovici 17. storočia, keď už hrad prestával byť pevnosťou a zdalo sa, že turecké nebezpečenstvo by už malo pominúť, slúžila aj ako smetisko, kde končili veci menej potrebné. Dnes je to pre nás poklad,“ povedal Blaho.

Nálezy už dnes skúmajú odborníci. Verejnosť sa bude môcť o nich viac dozvedieť v pripravovanej publikácii o hrade Hrušov, ktorá by mala vyjsť na jeseň 2014 pri príležitosti 10. výročia činnosti občianskeho združenia Leustach na hrade Hrušov. Okrem toho by priamo na hrade malo vzniknúť malé múzeum, kde by návštevníci mohli vidieť najkrajšie nálezy.

Hrad Hrušov rekonštruuje pod dohľadom odborníkov partia nadšencov. Učiteľ dejepisu zo základnej školy v Nitre Jozef Blaho s manželkou a deťmi, ich žiaci zo školy a priatelia sa podujali zachrániť kultúrnu pamiatku, ktorej reálne hrozil zánik. Všetci tu pracujú bez nároku na odmenu vo svojom voľnom čase.

Hrad za víkend navštívia stovky turistov

Išiel som sem preto, aby som pomohol hradu. Baví ma to tu, zbieram kamene, pomáham maltu miešať,“ povedal 14-ročný dobrovoľník Matúš Bédi a hrdo ukázal keramické nálezy, ktoré sa mu podarilo objaviť. 21-ročná Martina Klučovská na Hrušov chodí už druhý rok.

Minulý rok ma to tak oslovilo, že som tu zostala. Je tu vynikajúca partia ľudí, ktorých táto práca strašne baví,“ povedala. Peniaze na dopravu a zakúpenie pracovných nástrojov získava občianske združenie Leustach z rôznych projektov a práce podporuje aj ministerstvo kultúry. Hrad bol pred ôsmimi rokmi zarastený burinou a zahádzaný odpadkami. Postupne sa rozpadal a hrozilo, že by jeho múry mohli ohroziť návštevníkov. Dnes je navštevovanou atrakciou, ktorú za víkend navštívi aj 500 – 600 turistov. Práce je tu však ešte na veľa ďalších rokov, zdôraznil Blaho.

Hrad Hrušov dal postaviť koncom 13. storočia Matúš Čák Trenčiansky. Počas vyše 400 rokov fungovania hradu sa tu vystriedalo niekoľko desiatok majiteľov. Jedným z nich bol uhorský palatín Leustach, po ktorom sa volá občianske združenie. Bol druhým mužom v krajine po kráľovi Žigmundovi Luxemburskom. O hrad Hrušov mali stredovekí páni veľký záujem, pretože v okolitých potokoch sa ryžovalo zlato.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať