Hlina nazval poslanca Smeru úbožiakom a následne ho napadol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hlina
V roku 2013 takto nezaradený poslanec Alojz Hlina "zápasil" s poslancom Smeru Antonom Martvoňom Foto: Print Screen TA3

BRATISLAVA 4. mesiace (WEBNOVINY) – Nezaradený poslanec Alojz Hlina fyzicky napadol pri faktickej poznámke v rokovacej sále poslanca za Smer-SD Antona Martvoňa.

Martvoň vtedy hovoril o tom, že Hlina kritizuje exekútorov, ktorí chcú očistiť a zlepšiť fungovanie svojho stavu a pritom sám zbohatol na predávaní alkoholu mladistvým. Hlina po tejto poznámke pribehol k poslancovi a sotil ho medzi poslanecké lavice.

Hlina predtým opakovane Martvoňa označil za úbožiaka a vyčítal mu, že z jeho počítača na právnickej fakulte odchádzali ohováračské e-maily na úradníčku, ktorá si dovolila upozorniť na nekalé praktiky a keď ju za to vyhodili z práce, išla robiť do McDonaldu.

Martvoň podá sťažnosť

Hlina Martvoňovi túto záležitosť v pléne pripomína opakovane, Martvoň už na neho v tejto veci podal aj trestné oznámenie.„Podám oficiálnu sťažnosť predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, poslanec Hlina ma napadol, sotil ma zo stoličky a neumožnil mi dokončiť faktickú poznámku,“ uviedol pre agentúru SITA Martvoň.

Alojz Hlina odmieta tvrdenia, že by napadol Antona Martvoňa. „Keby som ho napadol, leží na ARO, nie je moja výkonová trieda,“ povedal v stredu Hlina pre agentúru SITA. Zdôraznil, že v jeho svete treba vážiť slová.

Podľa Hlinu Martvoň sa ho snažil vyprovokovať už dlhšie. „To, že povedal, že som zbohatol na tom, že som nalieval alkohol mladistvým, to je nadmieru,“ vyhlásil Hlina, pričom tvrdí, že on len pri konflikte žiadal Martvoňa, aby sa mu pozeral do očí a zvážil, čo bude hovoriť. „V jeho svete môže pokorovať a urážať ženu, ale v mojom svete to funguje inak. Keď muž urazí muža, tak si koleduje,“ dodal.

Kultúra prejavu

Počas konfliktu viedla schôdzu podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). „Do parlamentu sa dostávajú poslanci, ktorí nemajú programové hodnoty, chcú sa zviditeľniť a dnes kultúra prejavu veľmi klesla,“ povedala pre agentúru SITA s tým, že výsledkom toho je dnešné napadnutie jedného poslanca.

Fyzickým útokom sa v stredu o 17:30 bude zaoberať mandátový a imunitný výbor národnej rady. Agentúre SITA to potvrdil predseda výboru Miroslav Číž. Hlinovi za urážku hrozí buď sankcia 166 eur alebo napomenutie.

Predseda NR SR Pavol Paška na aktuálnu schôdzu pripraví pozmeňujúci návrh k novele rokovacieho poriadku, ktorá bude reagovať na negatívne skúsenosti a stupňujúcu sa agresivitu v parlamente. „Tieto návrhy by mali prispieť k stabilite a poriadku v NR SR a udržaniu politickej kultúry. Agresivita poslanca Hlinu, ktorá prešla od verbálnych k fyzickým prejavom, dehonestuje prácu 149 ostatných poslankýň a poslancov NR SR,“ uviedol hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.

Video: Alojz Hlina napadol poslanca Martvoňa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaAnton MartvoňPavol PaškaRenáta Zmajkovičová
Firmy a inštitúcie SMER-SD