Hlina vyzval premiérku, aby konala v kauze Rómov v Malackách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Romovia
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 18. júla (WEBNOVINY) – Aktivista Alojz Hlina žiada predsedníčku vlády Ivetu Radičovú, aby Štefana Šarközyho z Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity zbavila poverenia riešiť situáciu s neprispôsobivými občanmi na Družstevnej ulici v Malackách.

Zároveň chce, aby premiérka vymenovala nového splnomocneného zástupcu. Premiérke poslal list, v ktorom uvádza, že Šarközy svoju úlohu „absolútne nezvláda„. Znenie listu dnes Alojz Hlina poskytol agentúre SITA.

„Jeho konanie je poznačené absolútnym nedostatkom empatie, nielen pre pána Dobrovodského, ale aj pre občanov mesta Malacky. Jeho vyjadrenia sú zavádzajúce a silne subjektivizujúce skutočnosti. Pán Šarközy nie je schopný empatie ani na stranu neprispôsobivých občanov, kde sám pripustil, že by žiť vedľa nich nechcel,“ píše Hlina v liste pre Radičovú.

Hlina reagoval na vyjadrenie Šarközyho v dnešnom denníku Nový Čas. Podľa denníka Šarközy Rómov z Družstevnej ulice obhajuje. „Rómovia sa správali zle, ale v poslednom čase robí problémy len Oskar Dobrovodský. Neobhajujem ich, ale dlhšie vyvíja iniciatívu práve Dobrovodský, griluje s hailujúcimi ľuďmi a podobne,“ uvádza denník Šarközyho tvrdenia. Ako píše Nový Čas, podľa Šarközyho sú momentálne práve Rómovia tí, ktorí sú na tom horšie.

Do riešenia situácie na Družstevnej ulici sa zapája aj aktivista Hlina. Z jeho iniciatívy pred domom neprispôsobivej rodiny umiestnili dva veľkorozmerné kontajnery. Jeden slúži ako sanitárny, nachádza sa v ňom WC, pisoár, umývadlá a sprchovací kút. Druhý bude slúžiť ako denná miestnosť – tzv. mobilná škôlka, v ktorej sa deti neprispôsobivej rodiny môžu hrať.

VIDEO: Kontajnery pre neprispôsobivých občanov (13. júla 2011)

Podľa Nového Času mal Šarközy výhrady aj proti tejto iniciatíve a uviedol, že rodina na kontajnery reagovala podráždene, lebo im nikto nepovedal, že ich privezú. Alojz Hlina v liste premiérke píše, že situáciu v Malackách je možné riešiť. Konanie Šarkozyho však môže celú snahu samosprávy a občianskeho sektora úplne zmariť.

Medzi rodinou Dobrovodských a ich susedmi trvajú nezhody už niekoľko rokov. Podľa Dobrovodských sa im ich susedia vyhrážajú a nadávajú im. Trápi ich hluk, ale aj nehygienické správanie aj drobné krádeže zo strany neprispôsobivej rodiny.

Jednému mužovi sa údajne vyhrážali smrťou. Okrem toho si problémová rodiny na cudzom pozemku postavila tri čierne stavby. Jednu čiernu stavbu už stavebný úrad nechal zbúrať. Malacky v súvislosti s problémovou rodinou dvakrát navštívil aj minister vnútra Daniel Lipšic. Hovorca premiérky Rado Baťo uviedol, že Kancelária predsedníčky vlády bude na list reagovať po jeho spracovaní.

VIDEO: Lipšic vyžaduje zlepšenie situácie do 60 dní (18. februára 2011)

Reakcia splnomocnenca

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity dnes agentúre SITA poskytol svoje stanovisko, v ktorom hodnotí správanie rodiny rómskeho pôvodu ako nežiaduce, ktoré prispieva k zhoršovaniu občianskeho spolunažívania. Úrad ale zároveň dodáva, že k zvyšovaniu napätia prispievajú v poslednom období obe susedské strany. Vzniknutý spor nepovažujú za etnický problém, ale za susedský a medziľudský spor.

Ako úrad ďalej uvádza, pravidelne od marca 2010 sledujú spolunažívanie rómskych občanov na Družstevnej ulici v Malackách. So zástupcami mesta rokovali aj o tom, aké náhradné ubytovanie by poskytli, ak by príslušný súd rozhodol o zbúraní stavby. V danom prípade zriadili aj pracovnú skupinu, ktorú vedie zamestnanec Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Štefan Šarközy.

Jej cieľom je v spolupráci s Malackami riešiť susedský spor. Jedným z návrhov pracovnej skupiny je vytvoriť podmienky na to, aby sa s rómskymi rodinami začalo intenzívne pracovať prostredníctvom terénnej sociálnej práce a aby im postupne aj na základe požiadavky rómskych rodín sprostredkovali ubytovanie v niekoľkých etapách v rôznych lokalitách mesta a jeho okolia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaDaniel LipšicOskar Dobrovodský