Video: Hrad Krásna Hôrka zničili plamene

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krasna horka
Foto: facebook.com/Ssovenskyfolklor

ROŽŇAVA 10. marca (WEBNOVINY) – Hrad Krásna Hôrka zachvátil obrovský požiar. Na hrade zhorela celá strecha a horiace strešné trámy sa prepadli do interiéru.

Aj napriek enormnej snahe sa hasičom strechy pokryté dreveným šindľom nepodarilo zachrániť. Zhoreli všetky strechy, vrátane interiéru horného gotického hradu. Ostatné vnútorné časti hradného areálu sú zadymené a nie je ešte možné určiť definitívny rozsah škôd. Okolie hradu zabezpečuje polícia, v hrade by sa údajne mohli nachádzať výbušné látky.

História

Krásna Hôrka je zachovalý hrad zo 14. storočia, ktorý sa nachádza nad obcou Krásnohorské Podhradie neďaleko Rožňavy. Vlastnili ho tri významné rody: Mariássyovci, Bebekovci a Andrássyovci. Patril k najkrajším hradom na Slovensku. Špecializovaná stála hradná expozícia prezentuje fortifikačné staviteľstvo od 13. do 18. storočia, základné informácie o hrade a jeho majiteľoch. Expozícia je rozmiestnená v troch častiach hradu. Okrem zbierky historických cenných zbraní tu bola aj expozícia pôvodného zariadenia zo 17. storočia a vzácna zbierka historického nábytku a obrazov, ako aj hudobný salón so vzácnou zbierkou hudobných nástrojov.

Požiar hradu Krásna Hôrka sa hasičom podarilo lokalizovať o 15:15. „Požiar je lokalizovaný, no je tam ešte veľa roboty. Hasiči tam budú zrejme až do rána,“ povedal dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Stanislav Peti. Dodal, že múdrejší budú po desiatej hodine večer.

Polícia začala vyšetrovať

Polícia už má okruh podozrivých, ktorí môžu stáť za požiarom hradu Krásna Hôrka. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel. „Chcem sa poďakovať hasičom za mimoriadne nasadenie, vďaka ktorému sa podarilo minimalizovať škody. Cestou sem som videl fotografie zverejnené na internete a mal som veľkú obavu, že celý hrad zhorí. Našťastie drvivá väčšina exponátov je nepoškodená,“ vyhlásil dnes podľa Grendela na mieste nešťastia minister vnútra Daniel Lipšic.

Pokračovať budú v pondelok

V nedeľu ráno bude opäť zasadať krízový štáb a rezort obrany predpokladá, že opäť požiada o poskytnutie ďalších vojakov. Večer potom nastúpi do služby Raketometný oddiel z Rožňavy, ktorý vystrieda profesionálov z RCHBO útvaru.

Vojaci majú poľnú výstroj a prilby v prípade narušenia statiky múrov vyhoreného hradu. Armáda zasahovala aj pri hasení požiaru v priebehu dňa. Na mieste bola cisterna na vodu a z Prešova do menej ako hodiny od prvej výzvy Hasičského a záchranného zboru priletel vojenský vrtuľník Mi-17, ktorý bol k dispozícii. V pohotovosti bol aj druhý vojenský stroj.

Hrad zachraňujú desiatky hasičov a vrtuľníky

Krásna Hôrka
Foto: SITA/Ivan Fleischer

V súčasnosti na mieste zasahuje približne 54 hasičov, pätnásť hasičských vozidiel a dva vrtuľníky z Letky Ministerstva vnútra SR a z Ozbrojených síl SR. Okrem príslušníkov HaZZ z hasičských staníc v Rožňave, Košiciach, Moldave nad Bodvou povolali aj hasiči zo ZHÚ Steel Košice a Záchranná brigáda HaZZ v Humennom. Na výpomoc neskôr privolali aj dobrovoľných hasičov a príslušníkov HaZZ z Prešova.

Hovorca Ministerstva obrany SR Ivan Rudolf informoval, že v Krásnej Hôrke bude cez noc pomáhať 20 vojakov z Rožňavy.

Hasičom nahlásili požiar približne o 13:45, oficiálna príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa. Podľa hasičov pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bolo vypaľovanie trávy, z ktorej preskočila iskra na strechu hradu, ktorá bola celá z dreveného šindľa.

Podľa informácie hasičov sa vnútri hradu nenachádzajú nijakí návštevníci. Árvai uviedol, že sa hasičom podarilo evakuovať expozíciu zbrojnice.

Na hrad prišiel minister vnútra Daniel Lipšic a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR a vybral sa sem aj minister kultúry Daniel Krajcer. „Je to strašná, neskutočná tragédia. Práve som sa vrátil z obhliadky hradu spolu s ministrom vnútra Danielom Lipšicom a Danielom Krajcerom. Zhoreli všetky strechy a interiér gotického paláca. Našťastie ostatné pamiatky sú len zadymené, ale sa zachovali a neboli poškodené ohňom,“ povedal starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo. Dodal, že minister kultúry ubezpečil, že hrad bol poistený a strechu po tom, čo vysťahujú kultúrne pamiatky, budú rekonštruovať. V obci je vyhlásený mimoriadny stav, ktorý umožňuje prijať potrebné opatrenia.

Tragédia pre Slovensko

Hovorca Ministerstva obrany SR Ivan Rudolf informoval, že okrem vrtuľníka MI-17 s bambi vakom sú v prípade potreby v pohotovosti aj ďalšie dva vojenské vrtuľníky.

„Zo správ, ktoré mám, to považujem za veľkú tragédiu. Okamžite som vydala pokyn, aby ozbrojené sily boli civilným zložkám maximálne nápomocné pri hasení tohto rozsiahleho požiaru. Toto sú práve situácie, kedy sa ukazuje opodstatnenosť ozbrojených síl,“ uviedla na margo rozsiahleho požiaru národnej kultúrnej pamiatky premiérka Iveta Radičová, ktorá je poverená riadením ministerstva obrany.

Okrem vrtuľníka vzdušných síl je na mieste aj vojenská vysokokapacitná cisterna z neďalekého útvaru Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave. Táto cisterna vozí vodu hasičom na ťažko prístupný hradný kopec, ktorý je v plameňoch.

Obrazom: Požiar na hrade Krásna Hôrka

Krásna Hôrka
Hrad Krásna Hôrka zachvátil obrovský požiar. Na hrade zhorela celá strecha. Foto: facebook.com/Ssovenskyfolklor

Krásna Hôrka
Hrad Krásna Hôrka zachvátil obrovský požiar. Na hrade zhorela celá strecha. Foto: facebook.com/Ssovenskyfolklor
Krásna Hôrka
Hrad Krásna Hôrka zachvátil obrovský požiar. Na hrade zhorela celá strecha. Foto: facebook.com/Ssovenskyfolklor
Krásna Hôrka
Hrad Krásna Hôrka zachvátil obrovský požiar. Na hrade zhorela celá strecha. Foto: facebook.com/Ssovenskyfolklor
Krásna Hôrka
Hrad Krásna Hôrka zachvátil obrovský požiar. Na hrade zhorela celá strecha. Foto: SITA/Ivan Fleischer

Krásnu Hôrku zrekonštruovali len nedávno

Ako uvádza internetová stránka Slovenského národného múzea, gotický palác na hrade Krásna Hôrka zrekonštruovali len nedávno. Po osemmesačnej renovácii ho otvorili koncom apríla 2011. Rekonštrukcia výrazne zmenila tvár jednej z najstarších častí hradu. Nová masívna drevená podlaha z červeného smreka po dlhých rokoch opätovne umožnila všetkým návštevníkom vychutnať si výhľad z okien gotického paláca.

Historické priestory skrášlilo i nové kované zábradlie s dubovou rúčkou a opravené točité schodisko. Výraznou zmenou bol nový systém na mieru zhotovených expozičných vitrín. Počas rekonštrukcie zatemnili prízemnú časť paláca pre vytvorenie ponurej atmosféry.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel KrajcerDaniel LipšicGábor GrendelIveta Radičová