Hradný palác odsúdený na spadnutie opravia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stará Ľubovňa, hrad
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 25. marca (WEBNOVINY) – Renesančný palác na hrade Ľubovňa by mohol byť už v roku 2011 sprístupnený pre verejnosť. Palác, ktorý bol podľa kastelána Dalibora Mikulíka „odsúdený na pád“, sa konečne dočkal významnej rekonštrukcie. Významnou mierou k tomu prispela na poslednom výjazdovom zasadnutí vláda v Starej Ľubovni. Za necelý polrok uvoľnila vláda na obnovu renesančného paláca hradu už jeden milión eur. „Neviem o tom, aby sa v dejinách múzea vláda zaujímala o túto pamiatku,“ reagoval Mikulík na rozhodnutie vlády vyčleniť pre Ľubovnianske múzeum ďalšie peniaze na obnovu renesančného paláca. Za poslednú dotáciu od štátu vo výške 500 000 eur bude môcť Ľubovnianske múzeum opraviť exteriér paláca, vybuduje sa spojovací chodník a upraví sa prístupová trasa k celému palácu.

Za peniaze, ktoré získalo Ľubovnianske múzeum ešte koncom minulého roku na výjazdovom zasadnutí vlády v Poprade, sa dokončí obnova interiéru a vybuduje sa nová strecha renesančného paláca. Ľubovnianske múzeum začalo s obnovou renesančného paláca v roku 2008. V prvej etape sa podarilo celý objekt staticky zabezpečiť, obnovili sa vnútorné klenby, pôvodný pivovar, vybudovali sa múry a objekt je stavebne pripravený na osadenie strechy. Prvú etapu obnovy renesančného paláca financoval Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ múzea. Náklady na prvú etapu dosiahli takmer 700 000 eur.

Obnova zrúcaniny renesančného paláca je finančne aj stavebne najnáročnejšou investičnou aktivitou v dejinách Ľubovnianskeho múzea. Rekonštrukcia renesančného paláca je pokračovaním obnovy horného hradu z roku 1998, kedy sa začalo s obnovou hlavnej hradnej veže. V dolnej časti bol v skale vysekaný pivovar, nad ním sa nachádzala pekáreň, kuchyňa a sklady. V najvrchnejšej časti bola situovaná reprezentačná sieň a obytné miestnosti. Renesančný palác bol od roku 1772 ruinou.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia