Hrušovský bude kandidovať na prezidenta aj bez podpory SDKÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pavol Hrušovský
Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský počas brífingu na tému: Reakcia na vymenovanie Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora. Foto: SITA/Marián Peiger

Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásili podnikateľ Andrej Kiska, poslanec za stranu SaS Peter Osuský, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, ktorý odišiel z KDH a tiež Jozef Behýl avizoval, že sa bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidatúru zvažuje aj herec a bývalý politik Milan Kňažko.

BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) – Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský bude kandidovať na post prezidenta aj keď ho nepodporí SDKÚ-DS.

V pondelok o tom rozhodlo predsedníctvo KDH. Jeho rozhodnutie má v sobotu odobriť celoslovenská Rada KDH. „Sme autonómna strana, preto sme sa slobodne rozhodli aj bez doterajšej podpory SDKÚ-DS,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Hrušovský ešte v lete ohlásil, že je ochotný kandidovať na prezidenta, ak získa podporu troch strán Ľudovej platformy, teda KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS. KDH a Most-Híd ešte koncom júna oznámili, že podporujú ako prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského.

SDKÚ-DS sa k nim nateraz nepridala. O podpore konkrétneho kandidáta chce strana rozhodnúť, keď budú známi všetci prezidentskí kandidáti.

Ako povedal pre agentúru SITA podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, prezídium SDKÚ-DS takéto uznesenie schválilo jednomyseľne. „Všetci relevantní kandidáti už oznámili svoje rozhodnutia o kandidatúre okrem Smeru. Preto veríme, že SDKÚ-DS sa čoskoro po župných voľbách rozhodne v prospech kandidatúry Hrušovského. Sme presvedčení, že aj voliči ocenia, keď sa strany Ľudovej platformy dokážu zjednotiť na osobe prezidentského kandidáta,“ zdôraznil Abrhan.

Hrušovský plánoval čakať na rozhodnutie SDKÚ-DS do začiatku jesene. „Jeseň je hraničným termínom na rozhodnutie,“ povedal v júli pre agentúru SITA. Republiková rada strany Most-Híd v septembri odhlasovala podporu pre Pavla Hrušovského v prezidentských voľbách v roku 2014. Ako povedal vtedy predseda strany Béla Bugár, strana zvážila, že je potrebné vyjadriť podporu aj hlasovaním na rade, aj keď to už urobilo predsedníctvo.

Podľa analytika urobilo KDH logický krok

Rozhodnutie KDH o prezidentskej kandidatúre Pavla Hrušovského aj bez podpory SDKÚ-DS je podľa analytika Jána Baránka logický krok, pretože SDKÚ-DS povedalo, že sa rozhodne, až keď budú známy všetci kandidáti a po župných voľbách.

Ako povedal Baránek v pondelok pre agentúru SITA, dovtedy sa čakať nedá. „Ak by sa na kandidátovi dohodli skôr, kampaň mohli viesť celé leto. Krok KDH je preto v poriadku, pretože nie je nikde istota, že SDKÚ-DS nakoniec podporí Hrušovského,“ konštatoval.

KDH
Foto: SITA/Milo Fabian

Baránek upozornil, že už keď SDKÚ-DS razila spoločný postup pravice vo všetkých krajoch v regionálnych voľbách spolu, bola to hlúposť, pretože ide o 16 koalícií.

„Mali radšej postaviť spoločného prezidentského kandidáta, pretože by to bolo posolstvo voličovi, že sa znovu vedia dohodnúť. Spoločný prezidentský kandidát môže byť niečoho symbolom, spoločný župný kandidát nie,“ vyhlásil Baránek.

Ak by to takto zahrali podľa neho už na začiatku leta, bol by to dôkaz spolupráce, malo by to iné posolstvo pre voliča ako teraz.

„Teraz sa dohodli na kandidátovi dvaja, KDH a Most-Híd, ale to nebude dôkaz, že pravica vie spolupracovať,“ zdôraznil s tým, že volič čaká po rozpade vlády dohodu na prezidentskom kandidátovi a nie na 16 župných koalíciách. „SDKÚ-DS to tak fázuje a komplikuje, že z posolstva pre voliča veľa nezostane,“ dodal.

Hrušovského šance by podľa Baránka rástli, ak by ho podporilo viac strán. „Ťažko je však povedať, nakoľko by sa mu znížili, ak by ho SDKÚ-DS nepodporila,“ povedal. Podľa prieskumov verejnej mienky Hrušovský má šance na 2. kolo volieb. „Je približne narovnako s Radoslavom Procházkom, pokiaľ ide o postup do 2. kola. Je však otázka, či v 2. kole obháji také pozície, ako obhájila Iveta Radičová, ktorá síce prehrala, ale čestne. Jej prehra bola aj jej úspechom,“ zdôraznil.

Z SDKÚ-DS zaznievalo, že Hrušovského nemôže strana podporiť, pretože stál na čele KDH, ktoré odišlo z druhej vlády Mikuláša Dzurindu. „Výhrady SDKÚ-DS sú také reminiscencie. Ak by sa stále pozerali dozadu, tak by sa na ničom nedohodli. Je KDH na to dobré, aby Freša podporilo ako kandidáta na župana? Ak sú takí principiálni, tak potom by ich nemali žiadať ani o toto,“ vyhlásil Baránek.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárIvan ŠtefanecIveta RadičováPavol AbrhanPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana