Inšpekcia našla nemocnicu, ktorá lekárom nezvýšila platy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekar
Foto: SITA/AP

KOŠICE 16. februára (WEBNOVINY) – Inšpektori práce dnes kontrolujú, či nemocnice zvýšili od začiatku roka základnú zložku mzdy lekárov.

K úprave miezd zaviazala zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti, teda nemocnice, kúpele či špecializované ústavy zmena príslušného zákona po minuloročných štrajkoch lekárov.

Inšpektori práce počas dnešnej jednodňovej mimoriadnej celoslovenskej kontroly overia približne 80 nemocníc.

„Cieľom našich kontrol je zistiť, či zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti dodržali zákon, ktorý im zmenu základnej zložky mzdy určuje.

Naša dnešná kontrola bude cielene zameraná práve na nemocnice, „povedala generálna riaditeľka Národného inšpektorátu práce (NIP) Jana Popovičová. „Kontrola odštartovala podľa plánu. V nasadení je okolo 70 inšpektorských tímov. Výsledky kontroly budú známe s odstupom niekoľkých týždňov,“ uviedol hovorca NIP Igor Holéczy.

Našli prvú nemocnicu, ktorá mzdy nezvýšila

Nemocnica
Foto: Ilustračné foto SITA/Diana Černáková

„Po skontrolovaní asi 70 percent nemocníc bolo zatiaľ v jednom prípade predbežne zistené, že nemocnica nezvýšila základnú časť mzdy lekárov tak, ako zákon uložil.

Išlo o nemocnicu v Prešovskom kraji. V ostatných nemocniciach nedostatky v tejto oblasti neboli zatiaľ zistené,“ informoval o predbežných výsledkoch kontrol hovorca Národného inšpektorátu práce Igor Holéczy.

Doložil, že definitívne výsledky kontroly z celého Slovenska budú známe s väčším časovým odstupom.

Preveria aj stiahnuté výpovede

Doktor, nemocnica, lekár
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

Doložil, že inšpektori práce okrem mzdy u náhodne vybraných lekárov tiež skontrolujú správnosť postupu nemocníc v prípadoch stiahnutých výpovedí lekárov. Nemocnice sa nevyhnú ani kontrole dodržiavania zákazu nelegálneho zamestnávania a nelegálnej práce.

Košickí inšpektori dnes kontrolovali aj Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura v Košiciach.

Ako uviedla hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová, nemocnica pri zvyšovaní platov postupovala podľa zákona a uzavretých zmlúv a dohôd, takže lekári dostali po novom už januárové platy.

„Pre univerzitnú nemocnicu to znamená zvýšené mesačné výdaje o 255-tisíc eur na platy, pohotovostné služby a odvody,“ uviedla Oravcová. Zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti po zmene zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti musia upraviť základné zložky mzdy lekárov. U neatestovaných lekárov musí byť minimálna mzda lekárov 1,05 násobkom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za rok 2010, u atestovaných lekárov 1,60 násobkom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za rok 2010.

V Trnave sa vyšších platov nedočkali

Nemocnica, operácia
Foto: Ilustračné foto: SITA/FNLP

Lekári v nemocniciach Trnavského samosprávneho kraja sa vyšších platov za január nedočkali, aj keď im ich zákon garantuje.

Nemocnice v Dunajskej Strede, Galante a Skalici sú v mínuse, zvýšenie platov by ohrozovalo ich existenciu. Podľa župana Tibora Mikuša je teraz dôležitejšie zachrániť nemocnice pred konkurzom, ako splniť zo zákona vyplývajúce nároky lekárov.

Každá z troch nemocníc, ktoré sú akciovými spoločnosťami, hospodári ročne so stratou približne 300-tisíc eur. Na zvýšenie platov lekárov a zdravotných sestier by každá potrebovala zhruba 1,5 milióna eur.

„Ak by sme teraz päťnásobne navýšili stratu nemocníc za jeden rok, tak by sme pri základnom imaní dva milióny eur museli približne po polroku vyhlásiť konkurz. To znamená, že nemocnice by s veľkou pravdepodobnosťou prestali plniť svoju funkciu, a bolo by ohrozené zdravie a životy pacientov,“ povedal Mikuš.

Dodal, že osobne nároky zdravotníkov na vyššie platy nespochybňuje, zareagovať to mal však štát vyššími platbami za jednotlivé výkony. Predsedovia samosprávnych krajov by sa mali dohodnúť na spoločnom postupe pri riešení tejto problematiky na rokovaní, ktoré bude 1. marca v Banskej Bystrici.

Nemocnice v Trnavskom samosprávnom kraji sa snažili dosiahnuť zvýšenie platieb od zdravotných poisťovní, čo poisťovne Union a Dôvera odmietli. Všeobecná zdravotná poisťovňa čiastočne zvýšila platby Nemocnici s poliklinikou v Dunajskej Strede a Nemocnici s poliklinikou sv. Lukáša v Galante. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Skalici zvýšenie platieb nedosiahla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia