Internátne rádiá sa predstavia v Prešove

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radio_FM

PREŠOV 26. marca (WEBNOVINY) – Prešovské internátne rozhlasové štúdio PaF hostí vysokoškolské amatérske rozhlasové kluby, ktoré sa zapojili do celoslovenskej súťažnej prehliadky tvorby internátnych rozhlasových štúdií Rádiorallye 2010. Hlavným organizátorom podujatia je Slovenská spoločnosť elektronikov, odborným garantom je Slovenský rozhlas. Ide o šiesty ročník súťaže, ktorá sa koná vždy v inom meste. Podujatie sa začalo dnes a potrvá do nedele. Súťaží sa v internátnom rozhlase v starej budove Študentského domova Prešovskej univerzity na Ulici 17. novembra.

Ako uviedol pre agentúru SITA Ľuboš Kasala zo Slovenského rozhlasu, do súťaže dostali 148 zvukových nahrávok od amatérskych rozhlasových tvorcov. Tie sa uchádzajú o prvenstvo v špecializovaných kategóriách literárno-dramatické relácie, hudobné programy i kompozície, trikové nahrávky, zvučky, jingle a reklamy, podľa európskych štandardov FICS. Súťažiť bude desať vysokoškolských internátnych rádií, tím Mladosť Nitra osobne nebude prítomný a poslal do súťaže iba svoje nahrávky.

Dnes bude porota počúvať súťažné zvukové nahrávky. V sobotu si rozhlasové tímy vyžrebujú jednu z určených tém a do troch hodín ju budú musieť spracovať do vysielateľnej zvukovej podoby. Ide o simulácia živého vysielania a preukázanie novinárskej pohotovosti. Kasala témy neprezradil, ale nechal sa inšpirovať maturitnými témami. Vlani to boli slovenské príslovia a porekadlá, tému najlepšie zvládli členovia domáceho rádia PaF, ktoré bude svoje prvenstvo obhajovať. Hodnotiť budú aj zúčastnení redaktori, moderátori, hudobní redaktori a zvukári z jednotlivých univerzitných rádií. V nedeľu o 9:00 zverejnia výsledky a odovzdajú ceny víťazom.

Kasala informoval, že podujatie je zároveň postupovou súťažou na medzinárodnú prehliadku fonoamatérov CIMES 2010, ktorej 59. ročník sa koná na jeseň v Smoleniciach s účasťou fono a videoamatérov z členských krajín Medzinárodnej federácie lovcov zvukov FICS.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia