Investor košického Auparku staval načierno

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Presun národnej kultúrnej pamiatky v Košiciach
Dnes začal investor výstavby košického Auparku s demontážou čerstvej národnej kultúrnej pamiatky, ktorá bola objavená pri stavebných prácach na Námestí osloboditeľov. Zachované základy a časť múru bastiónovej pevnosti Leopold zo 17. storočia rozdelili na približne 5-metrové kusy a premiestňujú ich na okraj staveniska. Foto: Foto: SITA/Ivan Fleischer

KOŠICE 27. septembra (WEBNOVINY) – Stavebný úrad mesta Košice vyzval spoločnosť HB Reavis – investora košického Auparku, ktorý nad rámec stavebného povolenia postavil na ceste okolo stavby dva jazdné pruhy, aby zastavil stavebné práce. Ako dnes uviedla hovorkyňa košického magistrátu Katarína Jantošovičová, minulý týždeň pri kontrole na mieste sa zistilo, že sú postavené dva jazdné pruhy nad rámec stavebného povolenia.

Postavil dva jazdné pruhy v dĺžke 110 metrov na pravej strane pred objektom tam sídliacej banky. Neboli predmetom projektovej dokumentácie, pre ktorú bolo vydané stavebné povolenie. Mesto zastavilo stavebné konanie a stavebníka vyzvalo, aby zastavil stavebné práce a dalo podnet na uloženie pokuty,“ povedala Katarína Jantošovičová.

Nepovedala, akú výšku pokuty mesto navrhlo. Podľa stavebného zákona to môže byť až 166 000 eur. Doložila, že priamo na mieste ústne kontaktovali stavebníka a dnes mu odoslali písomnú výzvu. Investor navyše sprejazdnil cestu bez kolaudácie. Zákon umožňuje dočasné uzavretie cesty. V tomto prípade však hrozí kolaps dopravy.

Investor chce s mestom rokovať

Berieme za to plnú zodpovednosť, no uvedenie cesty do prevádzky bolo vo verejnom záujme, v súlade s územným plánom a územným rozhodnutím. Budeme akceptovať rozhodnutie stavebného úradu a od našej spoločnosti nehrozí, aby sme zastavili dopravu cez námestie,“ povedal hovorca investora Auparku Roman Karabelli. Doložil, že budú rokovať.

„My zatiaľ nevieme, čo napísalo mesto do rozhodnutia a budeme sa snažiť dať veci do právneho súladu – po vydaní stavebného povolenia cestu aj skolaudujeme. Našou snahou je, a verím, že aj mesta, aby sme rekonštrukciu ciest a ostatných komunikácií v tomto frekventovanom úseku ukončili ešte pred majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji,“ povedal Karabelli.

Doložil, že práce zdržalo najmä vysporiadanie pozemkov pod cestami. Výstavba a presmerovanie dopravy na nové dva pruhy bolo nutné aj pre ochranu a inštaláciu archeologického nálezu – bastiónu citadely nájdeného počas archeologického prieskumu do objektu novostavby.

Investor Auparku – spoločnosť HB Reavis, buduje po dohode s mestom v okolí Auparku nové komunikácie v celkovom náklade takmer desať miliónov eur. Spoločnosť HB Reavis začala budovať košický Aupark za 93 miliónov eur začiatkom tohto roka s niekoľkoročným meškaním. Práce chce ukončiť do konca roku.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Aupark Košice