Iveta Radičová dostala Cenu slobody AIPES

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bývalá premiérka Iveta Radičová počas rozhovoru pr
Bývalá premiérka Iveta Radičová počas rozhovoru pre agentúru SITA. Foto: SITA

BRATISLAVA 6. augusta (WEBNOVINY) – Bývala premiérka Iveta Radičová dostala na záverečnom ceremoniáli letnej školy AIPES Cenu slobody – AIPES Freedom Award.

Stala sa tak v poradí dvadsiatou významnou európskou politickou osobnosťou, ktorá vystúpila so záverečným príhovorom pred sto študentmi z tridsiatich krajín. Agentúru SITA informovala programová manažérka AIPES Lenka Hlaváčová.

Radičovej cenu udelila americká mimovládna organizácia Fond pre americké štúdiá (TFAS) na pôde Univerzity Karlovej v Prahe. AIPES Freedom Award prevzala bývalá slovenská premiérka ako dvadsiaty štátnik v poradí.

Zaradila sa tak medzi držiteľov ako Lech Walesa (1996), Václav Klaus (2009), Donald Tusk (2010) či Boris Tadić (2011).

Iveta Radičová pri tejto príležitosti predniesla študentom príhovor, v ktorom sa venovala súčasným problémom demokracie. Hovorila aj o tom, čo sa zmenilo v našej spoločnosti za posledných 100 rokov a o pozícii žien v politike.

Už viac ako 40 rokov učí mimovládna organizácia The Fund for American Studies (Fond pre americké štúdiá) mladých ľudí princípom slobody a voľného trhu.

Fond sponzoruje akademické inštitúty v rozličných regiónoch sveta a pripravuje najlepších univerzitných študentov na ich budúcu akademickú a profesijnú kariéru. Medzi absolventov tohto programu patria významné osobnosti z oblasti biznisu, vzdelávania, politiky a žurnalistiky v USA ako aj ďalších krajín.

AIPES je letnou školou, ktorú organizuje TFAS v spolupráci s Univerzitou Karlovou v Prahe už od roku 1993. Na školu prichádzajú každoročne študenti z Európy, Strednej Ázie, Blízkeho východu a USA za intenzívnou akademickou a kultúrnou prípravou.

Cieľom programu je zapojiť študentov do intenzívnych diskusií v oblasti ekonómie, politických vied, medzinárodných vzťahov, spoločnosti, kultúry a riešenia konfliktov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris TadičDonald TuskIveta RadičováLech WalesaVáclav Klaus