IVO: Najdôveryhodnejšími politikmi sú Fico a Radičová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico_Radičová
Premiérka Iveta Radičová (vpravo) je najväčšia podvodníčka v histórii slovenskej politiky, myslí si poslanec Robert Fico. Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Rebríček dôveryhodnosti politikov sa v priebehu volebného roka 2010 a začiatkom roku 2011 zmenil. Kým vo februári 2010 bol na jeho čele premiér Robert Fico s 31 percentami preferencií, v marci 2011 respondenti najčastejšie uvádzali, že nedôverujú nikomu (37 percent).

Vyplýva to z výskumu, ktorý urobil od 1. do 8. marca na reprezentatívnej vzorke 1 025 obyvateľov Slovenska Inštitút pre verejné otázky (IVO). Zisťovali v ňom aj to, ktorých politikov verejnosť považuje za dôveryhodných.

V spontánnych odpovediach na otvorenú otázku mohli respondenti uviesť maximálne tri mená. „Takýto nárast podielu nedôverujúcich (z 24 na 37 percent) si možno vysvetliť celkovou zmenou politickej klímy, keď namiesto predvolebnej mobilizácie a zvýšených očakávaní došlo k istému opadnutiu politického záujmu a k sklamaniu z povolebného vývoja,“ uvádzajú Zora Bútorová a Oľga Gyárfášová z IVO v správe k výskumu.

Výrazný pokles dôveryhodnosti.

Rebríček dôveryhodnosti medzi politikmi aj naďalej vedie šéf Smeru-SD Robert Fico, popularita mu však oproti februáru 2010 klesla z 31 na 23 percent. Vlani bol v čase výskumu predsedom vlády. Jeho náskok pred súčasnou premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) sa medziročne zmenšil. Predsedníčka vlády si polepšila z minuloročných 14 percent na marcových 17 percent, a tak sa posunula z tretieho na druhé miesto.

Naopak, z druhej na tretiu priečku klesol bývalý minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, ktorého dôveryhodnosť sa znížila zo 16 na 9 percent. Na štvrtej priečke sa umiestnil prezident Ivan Gašparovič (osem percent), za ktorým nasledovali Béla Bugár (sedem percent) a Ivan Mikloš (šesť percent).

Väčšina politikov zaznamenala za posledný rok výrazný pokles dôveryhodnosti. To platilo pre všetkých opozičných politikov, najmä pre Roberta Fica (o osem percentuálnych bodov) a Roberta Kaliňáka (o sedem bodov). Veľmi výrazne sa oslabila pozícia predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara (zo šiestich percent na jedno percento).
AZZZ oslávila 20. výročie svojho založenia
Foto: SITA/Jozef Jakubčo Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Nad jedno percento dôverujúcich nezískal ani jeden predstaviteľ SMK, ktorá sa rovnako ako ĽS-HZDS v júnových parlamentných voľbách nedostala do Národnej rady SR.

Pokles dôveryhodnosti však postihol aj koaličných politikov, najmä Jána Figeľa (KDH), ktorý stratil z vlaňajších sedem percent až štyri percentuálne body.

Menej priaznivcov oproti minulému roku majú podľa zistení IVO aj Béla Bugár (Most-Híd), Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) a Daniel Lipšic (KDH).

Okrem posilnenej Radičovej predstavovali výnimky Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a Richard Sulík (SaS), ktorí majú rovnakú dôveryhodnosť ako pred rokom. Nováčikom v rebríčku najdôveryhodnejších politikov sa stal Igor Matovič, dnes už nezávislý poslanec NR SR, ktorý kandidoval za SaS ako predstaviteľ skupiny Obyčajní ľudia.

Rebríček dôveryhodnosti politikov Február 2010 Marec 2011
Robert Fico 31 23
Iveta Radičová 14 17
Robert Kaliňák 16 9
Ivan Gašparovič 12 8
Béla Bugár 8 7
Ivan Mikloš 6 6
Ján Slota 6 4
Richard Sulík 3 3
Igor Matovič 3
Ján Figeľ 7 3
Mikuláš Dzurinda 5 3
Daniel Lipšic 4 3
Nikto 24 37
(údaje sú v percentách; respondenti mohli v spontánnej odpovedi uviesť maximálne tri mená; tabuľka obsahuje osobnosti, ktoré v marci uviedli viac ako tri percentá respondentov)

Predsedovia strán dominujú

IVO tiež zisťoval, akú dôveru majú politici osobitne v očiach prívržencov svojich politických strán. V piatich parlamentných stranách SaS, KDH, Most-Híd, Smer-SD a SNS sú jednotkou ich predsedovia. Výnimku predstavuje len SDKÚ-DS, kde je najpopulárnejšia Iveta Radičová so 65 percentami a predseda Mikuláš Dzurinda so 17 percentami zaujal až tretie mieste. Medzi nimi sa umiestnil Ivan Mikloš s 32 percentami.
Mikulas dzurinda
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Zatiaľ čo Dzurindovi oproti vlaňajšku klesla popularita o 26 percentuálnych bodov a Miklošovi o osem percentuálnych bodov, pozícia Ivety Radičovej v strane sa podľa respondentov zvýšila o šesť percentuálnych bodov.

Radičová sa stala nielen jednotkou medzi stúpencami SDKÚ-DS, ale aj dvojkou v očiach stúpencov všetkých troch koaličných strán.

Pred rokom takúto pozíciu medzi prívržencami KDH ešte nemala. Má teda výrazný presah aj mimo elektorát SDKÚ-DS,“ uvádza IVO.

Z ďalších troch koaličných lídrov má najslabšie postavenie medzi vlastnými prívržencami Ján Figeľ, ktorému vyjadrilo dôveru len 29 percent voličov KDH, teda o 25 percentuálnych bodov menej než vo februári 2010. Podobne slabú pozíciu medzi prívržencami SaS má Richard Sulík, oproti predvolebnému obdobiu sa jeho pozícia mierne zhoršila z 38 na 32 percent. V prostredí Mosta-Híd zostal jasným lídrom Béla Bugár napriek tomu, že jeho rating zreteľne klesol z minuloročných 81 na 54 percent.

Slováci menej veria i opozícii

Od februára 2010 sa znížila aj miera dôveryhodnosti lídrov opozičných strán v prostredí ich vlastných elektorátov – Ficovi dôveruje len 57 percent voličov Smeru-SD namiesto niekdajších 83 percent a podobne predsedovi SNS Jánovi Slotovi 51 namiesto vlaňajších 80 percent. Celkovo sa priaznivci všetkých parlamentných strán menej identifikujú s politickými lídrami ako pred rokom.

Dvojkou medzi priaznivcami Smeru-SD je Robert Kaliňák, medzi voličmi SNS líder Smeru-SD Fico. Mimoriadne výpovedný je podľa IVO aj podiel odpovedí „nedôverujem nikomu“ v jednotlivých voličských skupinách. Na jar 2011 bolo najmenej nedôverujúcich medzi prívržencami SDKÚ-DS (11 percent), najviac medzi prívržencami SaS (29 percent), Smeru-SD (29 percent) a KDH (27 percent). Informovali Zora Bútorová a Oľga Gyárfášová z Inštitútu pre verejné otázky. Podrobnejšie výsledky prináša agentúra SITA v tabuľke Tab: Slováci po nástupe novej vlády najčastejšie neveria nikomu.

Dôveryhodní politici v očiach prívržencov

SDKÚ-DS
Radičová 65 (59)
Mikloš 32 (40)
Dzurinda 17 (43)
Nikto 11
. SaS
Sulík 32 (38)
Radičová 22 (33)
Matovič 21 (-)
Nikto 29
. KDH
Figeľ 29 (54)
Radičová 26 (-)
Lipšic 17 (34)
Nikto 27
. Most-Híd
Bugár 54 (81)
Radičová 25 (22)
Simon 11 (-)
Nikto 20
. Smer-SD
Fico 57 (83)
Kaliňák 23 (44)
Gašparovič 12 (20)
Nikto 29
. SNS
Slota 51 (80)
Fico 21 (36)
Gašparovič 9 (-)
Nikto 22
.
(údaje sú v percentách; respondenti mohli v spontánnej odpovedi uviesť maximálne tri mená; čísla v zátvorke predstavujú údaje z februára 2010)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárDaniel LipšicIgor MatovičIvan GašparovičIvan MiklošIveta RadičováJán FigeľMikuláš DzurindaRichard SulíkRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie IVO Inštitút pre verejné otázky