Ján Slota je Slovák, SNS kritizuje nálepky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Slota
Foto: SITA/Gabriel Lipták

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Predseda SNS Ján Slota tvrdí, že chorvátske ani žiadne iné ako slovenské občianstvo nemá.

„Čestne prehlasujem, že nikdy som nežiadal o nijaké iné štátne občianstvo a nemám nijaké iné štátne občianstvo ako slovenské,“ zareagoval dnes na výzvu predsedu SMK Józsefa Berényiho, ktorý od slovenských úradov chce, aby preskúmali, či líder národniarov nedisponuje chorvátskym pasom.

Berényiho žiadosť slovenskému ministerstvu vnútra považuje Slota za výsmech slovenským orgánom a označil ho za „arogantného Maďara“. „Vysmieva sa z platných zákonov SR a robí si posmech aj z ministerstva vnútra,“ povedal. Slota dnes Berényiho zároveň vyzval, aby sa k otázke svojho maďarského občianstva vyjadril rovnako otvorene.

Slota je nespokojný aj so stredajším (10. augusta) rozhodnutím Najvyššieho súdu SR v spore s Miklósom Durayom, ktorý označil SNS za fašistickú stranu. „Je zarážajúce, že najvyšší súd potvrdil rozsudok krajského súdu, tak dehonestujúco ako sa vyjadril Duray – toto by malo byť potrestané,“ vyjadril nespokojnosť Slota. Duray sa SNS síce na pokyn súdu ospravedlnil, ale v maďarčine, čo Slota považuje za vrchol drzosti a arogancie.

Šamorín prešetrí prokurátor

Slovenská národná strana sa obráti na prokuratúru pre rozhodnutie šamorínskeho zastupiteľstva o používaní dvojjazyčných názvov. „Všeobecne záväzným nariadením o povinne dvojjazyčných názvoch prekročilo kompetencie, ktoré zo zákona má. Obrátime sa na prokuratúru, aby preskúmala toto škandalózne rozhodnutie,“ povedal dnes na tlačovej besede podpredseda SNS Rafael Rafaj.
Jan slota
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Rafaj kritizoval vylepovanie nálepiek, ktorým chcú aktivisti z občianskeho združenia za Dvojjazyčné južné Slovensko dosiahnuť rovnocenné používanie slovenčiny a maďarčiny.

„Tentoraz si iredenta vybrala za cieľ súkromné prevádzky. (…) Podporujeme tých súkromných podnikateľov, ktorí chcú podať aj podnety, pretože dochádza k poškodzovaniu ich majetku,“ vyhlásil Rafaj. Ako dodal, SNS bude presadzovať, aby občianske združenia s etnickými cieľmi museli byť registrované na ministerstve vnútra a nie na krajských úradoch, pretože smerujú k dezintegrácii Slovenska.

Predseda SNS Ján Slota sa nazdáva, že liekom na jazykovú problematiku je petícia za referendum o slovenčine ako jedinom úradnom jazyku. „Jednoznačne si všetci občania Slovenska aj národnostné menšiny uvedomia, že štátotvorný je jedine slovenský národ,“ predvída.

Nálepky agitujúce za rovnocenné používanie slovenčiny a maďarčiny nalepujú aktivisti z občianskeho združenia Dvojjazyčné južné Slovensko. O tejto aktivite informoval 8. augusta denník Sme.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Slota