Jeden z údajných sýkorovcov sa na súde priznal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýkorovci
Členovia zločineckej skupiny tzv. sýkorovci pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Pezinok, 12. september 2011. Foto: SITA

PEZINOK 12. septembra (WEBNOVINY) – Jaroslav P., ktorý sa ako jediný spomedzi údajných členov seneckej časti gangu sýkorovcov vedenej Martinom B. priznal, má obavy o svoj život, ako aj o životy svojich blízkych.

Napísal to Špecializovanému trestnému súdu a požiadal, aby mohol na súde vypovedať prvý bez prítomnosti ostatných obžalovaných, ako aj verejnosti.

Proti návrhu na vylúčenie verejnosti boli obhajcovia, ku ktorým sa pridali aj ostatní obžalovaní. Jeden žiadal o pridelenie dôverníkov, ktorí sa budú zúčastňovať na jeho výsluchu.

Dnes však v pojednávacej miestnosti už nie sú. Súd napokon súhlasil s vylúčením verejnosti z výsluchu Jaroslava P., ale ten bude až tretí v poradí. Naplánovali ho na stredu. Teraz vypovedá Milan B.

Ešte pred tým súd rozhodol, že v prípade skutkov zosnovania, založenia a podporovania zločineckej skupiny, vydieračského únosu a hrubého nátlaku sa musí napriek priznaniu Jaroslava P. aj u neho urobiť dokazovanie. Tak to navrhoval aj prokurátor s odôvodnením, že v týchto bodoch žaluje vždy viacero ľudí zo skupiny. Jaroslav P. mal výhradu len k skutku hrubého nátlaku, kde nesúhlasil s tým, že sa zúčastnil na podpálení auta.

Polícia našla granát

Dokazovanie pri Jaroslavovi P. nebude len v prípade nálezu častí zbrane (hlaveň a tlmič), streliva a marihuany, kde jeho vyhlásenie súd prijal. Všetci ostatní obžalovaní svoju vinu popreli, len jeden z nich nepopiera, že u neho polícia našla granát, má však výhrady k právnej kvalifikácii tohto skutku.

Žiadna mafia v Senici

Prvý vypovedajúci v kauze údajnej seneckej časti gangu sýkorovcov vedenej Martinom B. tvrdí, že nikdy nebol členom organizovanej zločineckej skupiny a ani nevie, že taká v Senci pôsobila.

„Ak by som aj bol, musel by som byť na najvyššom mieste,“ vyhlásil Milan B. pred senátom Špecializovaného trestného súdu so zdôvodnením, že on by neprijímal rozkazy od takého Martina B. alebo Alexandra B., ktorý podľa obžaloby boli v skupine nad ním. Údajného šéfa skupiny, ktorého prezývajú Rus, poznal dva roky pred tým, ako sa dostal do väzby.

Hrával som s ním karty a viem, že je podnikateľ, nič viac,“ vyhlásil Milan B. Neskôr dodal, že Martin B. má podľa jeho vedomostí nejaký futbalový klub. Aj s viacerými obžalovanými podľa vlastných slov hrával karty, s niektorými sa zas poznal z diskotéky, s jedným bol kamarát od detstva. Vo všetkých pripisovaných skutkoch odmieta svoju vinu.

Obžaloba je podľa jedného z obhajcov výsmechom činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a policajného úradu boja proti organizovanej kriminalite na tomto prípade.

Niektoré banálne trestné činy sú podľa advokáta Viktora Križiaka kvalifikované ako obzvlášť závažné zločiny, viaceré skutky sú len príveskami základných bodov obžaloby.

Pritom sa podľa neho verejnosti podsúva, že ide o jednu z najnebezpečnejších zločineckých skupín. Prokurátor dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu predniesol, že obžalovaných žaluje zo zosnovania zločineckej skupiny, vydieračského únosu, hrubého nátlaku, podvodu, ublíženia na zdraví, nedovoleného ozbrojovania či poškodzovania cudzej veci.

V kauze je teraz deväť obžalovaných, pôvodne tam figurovali aj bratia Alexander a Róbert B., ktorý však krátko pred začiatkom súdu 11. augusta spáchal samovraždu v cele v Ilave. Podľa názoru jeho rodiny neuniesol psychický nátlak počas prípravného konania, že mu hrozí vysoký trest, bol 18 mesiacov na samotke s obmedzenou korešpondenciou a návštevami. Rodičia Róberta B. podali na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie, podľa nich bola jeho väzba mučivá, vyšetrovateľ a prokurátor zneužili svoju právomoc tým, že odmietli konať o dohode o vine a treste a vyhrážali sa mu, že bude odsúdený na 25 rokov až na doživotie.

Tri body obžaloby vypustili

Minister vnútra Daniel Lipšic už ubezpečil, že v tomto prípade nepochybila polícia ani väzenská stráž. Prokurátor dnes na súde predložil dokument, že jeho nadriadený zamietol sťažnosť protistrany proti jeho rozhodnutiu, keď sa sám z kauzy nevylúčil. V prípade teda môže pokračovať. Alexander B. po bratovej smrti skončil v nemocnici a jeho prípad vylúčili na samostatné konanie. Z pôvodne 16 bodov obžaloby (12 údajne spáchaných v skupine) tak tri vypadli.
Sykorovci
Foto: SITA

Podľa obžaloby niektorí členovia skupiny vylákali pod zámienkou dodania dávky drogy mladého muža k jazeru Guláška pri Senci, kde ho spolu s jeho priateľkou s výkrikmi „polícia“ spútali a previezli na iné miesto a potom bili.

Od jeho brata údajne telefonicky žiadali výkupné dva milióny Sk (66,3 tis. eur). Po prísľube brata, ktorý bol v zahraničí, že peniaze skúsi zohnať, dvojicu zviazali a odišli.

Ďalší skutok súvisel s mužom, ktorý vraj bol dílerom drog v Modre a nútili ho k plateniu ochrany päťtisíc Sk (165 eur) a pokuty 200-tisíc Sk (6,6 tisíca eur) za to, že ešte neplatil.

Falošné kolky, zbrane, konope

Peniaze nezohnal, údajne mu zapálili auto. S podpálenými dverami skončil podľa obžaloby majiteľ fitnescentra v Senci, ktorého údajne nútili k plateniu za ochranu a dlhovali mu nezaplatené vstupy do posilňovne, kde chodili cvičiť. V kauze figuruje aj predávanie falošných diaľničných nálepiek rôznym odberateľom, pričom podľa žalobcov vznikla škoda 1,1 milióna eur. Údajne sa pokúsili na objednávku zbiť jedného Rakúšana a zapálili aj auto v Senci. Našiel sa u nich aj nelegálny granát, hlaveň, náboje, u dvoch obžalovaných konope. Ďalší údajne falšoval kolky. V jednotlivých skutkoch v obžalobe figurujú rôzni obžalovaní.

Polícia desiatich členov skupiny zatkla v Bratislave, Senci a Pezinku vo februári 2010, deviati vtedy skončili vo väzbe. Údajný šéf, prezývaný Rus, je dodnes na úteku. Skupina sýkorovcov je pomenovaná podľa jedného z prvých mafiánskych bosov v novodobej histórii Slovenska – Miroslava Sýkoru. Väčšine hrozia v prípade uznania viny tresty odňatia slobody od 20 do 25 rokov, niektorým aj doživotie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Lipšic