Jurzycovi už možno hlásiť korupciu v školstve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jurzyca
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 21. júla (WEBNOVINY) – Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) si chce posvietiť na korupciu podobným spôsobom ako šéf rezortu obrany Ľubomír Galko (SaS), minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd) či Úrad vlády SR. Oddnes mu možno hlásiť porušovanie predpisov v rezorte školstva, vedy, výskumu a športu na antikorupčnej linke. Na rozdiel od ostatných rezortov bude Jurzyca dostávať informácie elektronicky, nie prostredníctvom telefonátov. Verejnosti dáva k dispozícii e-mailovú adresu eduoko@minedu.sk a samostatný webový formulár na stránke ministerstva www.minedu.sk.

Podľa hovorkyne rezortu Miriam Žiakovej sa Jurzyca rozhodol pre e-mail z ekonomických dôvodov. „Pre telefonickú linku by musel byť neprestajne vyčlenený jeden človek, do e-mailovej schránky môžu vstupovať viacerí,“ povedala agentúre SITA Žiaková. Podľa jej slov budú mať okrem správcu schránky prístup do mailu aj minister Jurzyca, štátny tajomník Jaroslav Ivančo a vedúci služobného úradu Miroslav Siváček. Antikorupčná schránka je oddnes do 28. júla v testovacej prevádzke, potom ju spustia nastálo.

Ako prvý zriadil 7. januára tohto roka antikorupčnú linku s číslom 0960 960 960 minister obrany Ľubomír Galko (SaS). Len za prvý mesiac nahlásili priamo do kancelárie ministra viac ako sto sťažností či podnetov. Ktokoľvek môže zavolať ministrovi Galkovi priamo do kancelárie a nechať mu odkaz. Prístup k telefónu má iba Galko. Od 18. mája funguje podobná linka s číslom 0850 111 001 aj na Úrade vlády SR. Za dva mesiace tam nahlásili občania 88 podozrení z korupčného správania, pričom len 29 z nich bolo anonymných. Okrem nahlásenia podozrení z korupcie využívajú občania linku aj na sťažnosti na nečinnosť úradov, prieťahy v konaní, oznámenie všeobecného podozrenia z korupcie, respektíve sa informujú na výsledok svojho predchádzajúceho podania. Do tretice zriadil 7. júla antikorupčnú linku s číslom 8888 aj minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd). Štatistiky volaní zatiaľ nezverejnil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eugen JurzycaJaroslav IvančoJózsef NagyĽubomír Galko