Do Vinohradov nad Váhom prídu vojaci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vinohrady nad Váhom ohrozuje zosúvajúci sa svah
Vo Vinohradoch nad Váhom v okrese Galanta sa začal zosúvať svah, čo ohrozuje niekoľko rodinných domov. V obci už vyhlásili mimoriadnu situáciu. Problém sa pokúša riešiť Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci s geológmi. Trhliny vo svahu tu obyvatelia zaregistrovali už koncom marca. Postupne sa zväčšovali a v júni sa jeho spodná časť odtrhla. Foto: SITA/Pavol Machovič

VINOHRADY NAD VÁHOM 22. júla (WEBNOVINY) – Vo Vinohradoch nad Váhom v okrese Galanta, kde pre trvalé dažde hrozí zosuv svahu, pomôže aj armáda.

„Počas víkendu budú vojaci robiť prieskumy terénu, v pondelok príde do obce asi 60 vojakov, ktorí budú pomáhať s asistenčnými prácami,“ povedal agentúre SITA hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf.

Vojakov požiadala o pomoc starostka obce Eva Hanusová, dnes sa bol vo Vinohradoch nad Váhom osobne pozrieť zástupca náčelníka generála štábu Ozbrojených síl SR Jaroslav Vývlek. Vojaci zasahujú pri prírodných pohromách takmer vždy, aj keď sú zo zákona poslednou z krízových zložiek, ktorá má v takýchto situáciách pomáhať. Keďže asistenciu s technikou vojakom nikto neprepláca, financie musia ukrojiť z peňazí na svoj výcvik.

Svah začali stabilizovať

Základy rodinného dvojdomu ohrozeného zosuvom svahu vo Vinohradoch nad Váhom v okrese Galanta začala dnes stabilizovať špecializovaná firma. K základom chce umiestniť šesť oceľovobetónových mikropilótov a tri kotvy. Podľa majiteľa domu Michala Nagya mikropilóty s priemerom 12 centimetrov budú siahať do hĺbky osem až deväť metrov. So situáciou sa dnes prišiel oboznámiť aj zástupca náčleníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Jaroslav Vývlek, pretože starostka Eva Hanusová požiadala o pomoc armádu. „Mikropilotáž by mala zastabilizovať dom, čo vyrieši náš akútny problém. Celkový problém však vyrieši až odvodnenie svahu,“ dodal Nagy.

Prvé trhliny vo svahu tesne za rodinnými domami sa objavili ešte koncom marca. Postupne sa zväčšovali, v júni sa spodná časť svahu odtrhla. Obec vtedy vyhlásila mimoriadnu situáciu. Zosuv obnažil základy rodinného dvojdomu a ohrozuje jeho statiku. V časti Kamenica zosuvy poškodili aj prístupovú cestu, obec ju preto uzatvorila. Ak by sa pohyb kopca nepodarilo zastaviť, zosuv môže ohroziť aj ďalšie domy v tejto časti obce.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaroslav Vývlek