Dôchodcovia budú viac chránení pred exekúciami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dochodcovia
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 10. júla (WEBNOVINY) – Suma, ktorú nebude možné zraziť z dôchodkových dávok pri výkone rozhodnutia, bude vyššia.

Od 1. novembra budú mať dôchodcovia garantované, že aj keď bude voči nim vedené exekučné konanie, každý mesiac im zostane najmenej celá suma životného minima.

Vyplýva to z návrhu zmeny nariadenia vlády Slovenskej republiky o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia, ktorý dnes schválil kabinet.

„Účelom navrhovanej úpravy je zvýšiť základnú sumu, ktorú nemožno poberateľom dôchodkových dávok zraziť, na 100 percent životného minima,“ píše sa v predkladacej správe návrhu. Nariadenie sa týka poberateľov dôchodkových dávok, dôchodkov starobného dôchodkového sporenia, doplnkového výsluhového dôchodku alebo dávok výsluhového zabezpečenia.

Naliehavý záujem

Návrh nariadenia vlády bol predmetom skráteného pripomienkového konania. Ministerstvo spravodlivosti to odôvodňuje naliehavým záujmom na zvýšení ochrany sociálne zraniteľnej skupiny obyvateľov. Návrh reaguje aj na informácie avizované Sociálnou poisťovňou, ktorá poukazuje na zhoršovanie sociálnej situácie poberateľov dôchodkov, hraničiacej so životom v chudobe.

Základná suma, ktorá sa nesmie mesačne zraziť, v súčasnosti podľa hovorkyne rezortu spravodlivosti Jany Zlatohlávkovej dosahuje iba 60 percent zo životného minima. Veľa ľudí s dôchodkom, ktorí majú problémy so splácaním úverov, tak mesačne musí vyžiť z menej ako 120 eur. Po novom však podľa hovorkyne ministerstva spravodlivosti bude patriť tým, ktorí dostávajú dôchodok, celá suma životného minima, teda 194,58 eura.

Nariadenie vlády SR bude, naopak, prísnejšie vo vzťahu k ľuďom, ktorí úmyselne porušujú zákony. V záujme zvýšenia účinku postihu, respektíve jeho preventívneho pôsobenia, sa znižuje hranica chráneného príjmu páchateľov vybraných priestupkov.

Zmeny zákona o priestupkoch

Peniaze
Foto: SITA/AP

Ministerstvo takúto zmenu zapracovalo do návrhu nariadenia vlády SR na podnet ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Základná suma, ktorá sa nebude môcť páchateľovi vybraných priestupkov zraziť pri výkone rozhodnutia, bude znížená na 50 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu.

Táto úprava súvisí s pripravovanou zmenou zákona o priestupkoch, ktorý by mal do budúcna umožňovať výkon rozhodnutia o uložení pokuty za priestupok aj zrážkami z dávok sociálneho poistenia, pomoci v hmotnej núdzi alebo z rodičovského príspevku, ktoré inak nemožno postihovať exekúciou.

Pôjde napríklad o priestupky na úseku zdravotníctva, priestupky proti verejnému poriadku, priestupky proti občianskemu spolunažívaniu, priestupky proti majetku či priestupok ohrozenia výchovy a vzdelávania dieťaťa alebo zanedbania starostlivosti o povinnú školskú dochádzku dieťaťa. Zmenu zákona o priestupkoch pripravilo Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci návrhu zákona o pomoci v hmotnej núdzi.

Ján Figeľ víta zvýšenie minimálnej sumy pre dôchodcov v exekúcii

Predseda KDH a podpredseda parlamentu Ján Figeľ víta rozhodnutie vlády, ktoré zmenou nariadenia zvýšilo sumy, ktoré nemožno odňať občanovi pri výkone exekúcie.

Podľa lídra KDH je potrebné a spravodlivé účinnejšie chrániť sociálne slabších, najmä dôchodcov pred neprimeranými následkami exekúcie. Figeľ spolu s poslancami Alojzom Hlinom a Pavlom Zajacom už vo februári 2013 požiadal listom ministra spravodlivosti, aby pripravil legislatívne zmeny, ktoré by v rámci rastúceho množstva exekúcií lepšie chránili sociálne najslabších, pretože sú im často odoberané doslova posledné peniaze nevyhnutné na živobytie.

Predseda kresťanských demokratov opätovne vyzýva ministra spravodlivosti, aby pripravil legislatívnu zmenu, ktorá by obmedzila výšku odmeny exekútora o 50 percent, pokiaľ ide o fyzickú osobu, voči ktorej je prvý raz vedená exekúcia. Aj exekučné náklady totiž hradí povinná osoba. „Minister spravodlivosti na túto výzvu zatiaľ nereagoval spôsobom, ktorý som očakával. A to predložením konkrétneho legislatívneho riešenia,“ uviedol Figeľ.

Pripomína, že občania sa na neho a ďalších poslancov veľmi často obracajú s problémami, ktoré súvisia s tvrdým dopadom platných exekučných pravidiel na ich ťažkú sociálnu situáciu. Ide podľa neho o tisíce občanov, ktorí si zaslúžia, aby boli účinnejšie chránení.

Vzhľadom na závažnosť a rozsah problematiky, ktorá sa týka sociálne slabších občanov a mnohých dôchodcov, Figeľ odporúča, aby minister spravodlivosti využil možnosti na skrátené konanie. „Aby občania, ktorý sa prvý raz dostali do exekučného konania, cítili, že ich zákon ako slabšiu stranu chráni,“ uzavrel podpredseda parlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie Vláda SR