KALIŇÁK: Pri voľbe GP musia všetky lístky skončiť v urne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
TB: 7 hriechov ministerstva vnútra SR
Tlačová beseda predsedu a podpredsedu strany SMER-SD Roberta Fica a Roberta Kaliňáka (na snímke) na tému: 7 hriechov ministerstva vnútra SR riadeného stranou KDH. Bratislava, 30. december 2010. Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 30. apríla (WEBNOVINY) – Ak poslanci pri opätovnej voľbe generálneho prokurátora budú vynášať lístky z hlasovacej miestnosti a nevhodia ich do volebnej urny, bude to znamenať, že opäť nejde o tajnú voľbu. V Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu (SRo) to vyhlásil poslanec strany Smer-SD Robert Kaliňák. „Ak sa koalícia k tomu postaví spôsobom, že naozaj chce vykonať tajnú voľbu, tak to bude dobré, ale bohužiaľ tomu neverím,“ uviedol Kaliňák.

Poslanec KDH Radoslav Procházka pripomenul, že zabezpečiť tajnú voľbu je úloha predsedu NR SR Richarda Sulíka. Poslanci podľa neho budú mať pri voľbe nového generálneho prokurátora štyri možnosti. Hlasovať za, proti, zdržať sa, alebo nehlasovať. „Každá z tých štyroch možností je plnohodnotne dostupná každému poslancovi. Žiadne kontrolné mechanizmy, žiadne organizované pokyny, jednoducho 79 poslancov pôjde tajne vykonať volebný akt, “ uviedol. Kaliňák na jeho slová reagoval, že medzi spomínané možnosti nepatrí možnosť vyniesť hlasovací lístok. Počet lístkov v urne podľa neho musí na konci hlasovania zodpovedať počtu lístkov, ktoré si poslanci pred hlasovaním prevzali. „Len vtedy bude neplnená tajná voľba a nebudú riskovať to, že opäť im Ústavný súd zruší tajnú voľbu,“ dodal.

Senát Ústavného súdu 19. apríla rozhodol, že pri decembrovej voľbe generálneho prokurátora boli porušené práva kandidáta Dobroslava Trnku a tajná voľba generálneho prokurátora sa bude opakovať. „S tým nálezom som stotožnený a považujem ho za dobrý a užitočný príspevok k budovaniu právneho štátu a k zvyšovaniu politickej kultúry,“ vyjadril sa v diskusii Procházka. Koalícia si podľa neho dala záväzok rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu. Zopakoval však, že to ako bude tajná voľba prebiehať, je v kompetencií predsedu NR SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Radoslav ProcházkaRobert Kaliňák