Robert Fico si pochvaľuje jednofarebnú vládu, je racionálna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico, kažimír
Sprava: Predseda vlády SR Robert Fico a minister financií SR Peter Kažimír počas Dňa otvorených dverí na Úrade vlády SR. Bratislava, 8. jún 2013. Foto: Archívne foto SITA/Jozef Jakubčo
Fico
Foto: Ilustračné foto SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 19. júna (WEBNOVINY) –

Vznikne 72 okresných úradov

Od októbra vznikne 72 okresných úradov, ktoré nahradia doterajších 50 obvodných úradov. Zanikne pritom aj 248 miestnych orgánov štátnej správy.

Vyplýva to z návrhu zákona o organizácii miestnej štátnej správy, ktorú v stredu schválil parlament. Legislatíva predstavuje ďalšiu fázu reformy štátnej správy ESO.

Pri prvej fáze reformy zanikli k 1. januáru tohto roka špecializované krajské úrady. Ich pôsobnosť prešla na úroveň obvodných úradov.

Pri druhej fáze reformy čaká zánik všetky obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra.

Ich pôsobnosť prejde na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad. Analogicky, pôsobnosť špecializovaných obvodných úradov v sídlach krajov má prejsť na okresné úrady v sídlach krajov.

Vznikom 72 okresných úradov v okresných mestách by sa mala podľa rezortu vnútra odstrániť doterajšia nerovnomernosť, keď obvodné úrady majú územné obvody vymedzené niekoľkými okresmi. Okresné úrady by mali teda zodpovedať 72 okresom, pričom Bratislava a Košice by mali mať po jednom okresnom úrade s územnou pôsobnosťou pre všetky okresy týchto miest.

Okresný úrad bude podľa návrhu preddavkovou organizáciou ministerstva vnútra. Prednostu okresného úradu bude vymenúvať a odvolávať vláda na návrh ministra vnútra.

Vymenovanie vedúceho odboru okresného úradu by sa malo zveriť prednostovi na základe návrhu príslušného ministra alebo vedúceho toho ústredného orgánu štátnej správy, ktorý riadi a kontroluje príslušný úsek štátnej správy.

Premiér Robert Fico vidí výhodu jednofarebnej vlády, pretože nemá koaličných partnerov, ktorí by bránili robiť racionálne opatrenia. Takým je aj reforma štátnej správy ESO, ktorú pripravilo ministerstvo vnútra.

Ako povedal Fico v utorok na tlačovej besede, politické subjekty sa totiž na miestne štátne úrady pozerajú cez umiestnenie svojich nominantov. „Táto reforma vyžaduje obrovskú dravosť, ak by sme išli do tejto reformy cez široký sociálny dialóg, reforma by sa nepohla z miesta,“ povedal s tým, že úradník má zvláštnu vlastnosť presviedčať o potrebnosti jeho úradu.

Podľa Fica je ESO jedna z najväčších reforiem miestnej štátnej správy od deväťdesiatych rokov. Reforma prináša obrovské množstvo logistiky, množstvo ťažkých rozhodnutí. „Štátna spáva bude podstatne bližšie k ľuďom.

Úrady budú k dispozícii verejnosti,“ povedal.

Zaniknú špecializované úrady

Fico pripomenul, že jeho vláda od roku 2010 pristúpila k zrušeniu krajských úradov a tie nikomu nechýbajú. Od 1. januára vláda zrušila takmer celú špecializovanú štátnu správu v krajoch, ktorá tiež nechýba. „Toto rozhodnutie je rozsiahlejšie a odvážnejšie. Od 1. januára bude mať SR len okresné úrady ako silných reprezentantov štátu. Bude ich 72. Budú zlučovať v sebe celú štátnu správu,“ povedal.

Zaniknú teda špecializované úrady štátnej správy. V okresných mestách, ale aj v ďalších spádových mestách a obciach vzniknú kontaktné miesta, na ktorých si ľudia budú môcť všetko vybaviť. Od januára takýchto miest má byť 14. Do konca budúceho roka budú v každom meste, kde budú okresné úrady. Okrem nich to bude napríklad v mestách Štúrovo, Šahy, Nová Baňa, Žarnovica. Takýchto klientskych centier vznikne približne sto.

Štát by mal ušetriť stovky miliónov eur

V reforme ide podľa Fica aj o obrovské úspory. Pôvodne sa očakávalo, že do roku 2016 to bude 700 mil. eur. Podľa neho to však bude podstatne vyššie. Minister vnútra Robert Kaliňák upozornil, že ESO je tretia reforma z dielne ministerstva vnútra. Prvou bola reforma ozbrojených zložiek, následne zásadná zmena vo verejnom obstarávaní.

V rámci reformy chce ministerstvo zaviesť pravidlo, aby občan neobiehal po úradoch, ale aby obiehali informácie. „Aby si občan mohol na jednom mieste vybaviť všetko,“ povedal. Reforma zjednodušuje aj podnikateľské prostredie. Po skončení ESA sa začne podľa Kaliňáka hovoriť aj o reforme ústrednej štátnej správy.

Kaliňákova novela úrady občanom nepriblíži

Robert Kaliňák
Foto: SITA/Marián Peiger

Novela zákona o organizácii miestnej štátnej správy podľa nezaradeného poslanca Martina Chrena neprináša to, na čo sa čaká najviac – skutočné priblíženie úradov občanom.

Chren v parlamentnej rozprave zdôraznil, že ľudia najviac navštevujú úrady práce, Sociálnu poisťovňu, daňové úrady a políciu. „Ak by sme chceli lepšie služby a priblíženie úradov občanom, reforma by sa mala zaoberať týmito štyrmi úradmi. Ale nimi sa reforma vôbec nezaoberá,“ vysvetlil.

Poslanec zároveň upozornil, že návrhu nepredchádzala žiadna odborná diskusia a koncepčný dokument. „Všetky vlády najprv schválili koncepciu usporiadania štátnej správy predloženú rezortom vnútra,“ argumentoval.

Napriek avizovaným zmenám podľa jeho slov nejde o systémovú zmenu, len o premaľovávanie tabúľ v zmysle „škatule, hýbte sa“. Chrenovi rovnako chýba konkrétne vysvetlenie, prečo vznikne 72 okresných úradov, ak má dnes Slovensko 50 obvodných úradov, ktoré na obsluhu agendy stačia a v minulosti si vystačilo s 38 okresmi.

Status miestnych gubernátorov

Poslanec za KDH Pavol Zajac upozornil, že vďaka zmenám budú mať šéfovia okresných úradov status miestnych gubernátorov, okrem rozhodovania o zamestnancoch budú môcť ovplyvňovať aj agendu v konkrétnych prípadoch, ak by chceli „pomôcť“ známym.

Preto predložil pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by vedúcich odborov okresného úradu mali do funkcií vymenúvať alebo z nich odvolávať vedúci toho ústredného orgánu štátnej správy, ktorý riadi a kontroluje príslušný úsek štátnej správy.

Podľa návrhu ministerstva vnútra by sa malo vymenovanie vedúceho odboru okresného úradu zveriť prednostovi na základe návrhu príslušného ministra alebo vedúceho toho ústredného orgánu štátnej správy, ktorý riadi a kontroluje príslušný úsek štátnej správy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol ZajacRobert FicoRobert Kaliňák