Na cestách je ľad, Čertovica je zjazdná len s reťazami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sneh, kalamita
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Po výdatnej snehovej nádielke v utorok spŕchne, meteorológovia vydali výstrahu, varujú pred poľadovicou.

Cesty sú mokré, tvorí sa na nich čerstvý, niekde kašovitý a utláčaný sneh. Podľa infoservisu Slovenskej správy ciest sú však všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, cesty I., II., III. triedy ako aj horské priechody na území Slovenska zjazdné.

Horské priechody Donovaly, Šturec a Veľké Pole sú uzatvorené pre vozidlá nad 10 m dĺžky. Horský priechod Čertovica je pre nákladnú dopravu zjazdný len so snehovými reťazami.

Cesta I/50 v úseku Prievidza – Nová Lehota je prejazdná pre vozidlá nad 3,5 t len so snehovými reťazami. Na cestách III. triedy v okolí Michaloviec a Veľkých Kapušian sa tvorí poľadovica. Miestami zľadovatený sneh do 2 cm sa nachádza na ceste I/62 Senec – Sereď a II/558 Stakčín – Ulič.

Znížená viditeľnosť z dohľadnosťou do 50 m je v okolí Turčianskych Teplíc a do 100 m pre silné sneženie sa vyskytuje v okolí Štrby a Popradu. Vplyvom sneženia a silného vetra sa na cestách v okrese Nové Zámky vytvárajú snehové jazyky a záveje.

Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.

Bratislavskí cestári sú v pozore

Cestári v hlavnom meste vyšli do ulíc aj utorok v noci. Ako informoval bratislavský hovorca Ľubomír Andrassy, o 3:30 začali s celomestským posypom a v súčasnosti sú všetky hlavné ťahy v Bratislave zjazdné.

Treba si však dávať pozor, povrch ciest je mokrý, na niektorých miestach s utlačenou vrstvou snehu, upozorňuje Andrassy. Okrem techniky je v uliciach aj 80 ľudí, ktorí ručne odpratávajú sneh zo zastávok MHD, chodníkov či z námestí.

V pondelok poobede po výdatnom snežení vyhlásili v Bratislave druhý kalamitný stupeň. V utorok podľa Andrassyho zvážia, či bude platiť aj naďalej. Sneh v pondelok v hlavnom meste ochromil mestskú hromadnú dopravu, na cestách sa tvorili zápchy.

Situácia v Nitrianskom kraji sa upokojila

Dopravu pri Nitre skomplikoval kamión
Foto: SITA/Martin Havran

Situácia na cestách Nitrianskeho kraja sa v utorok upokojila. Cesty sú zjazdné, je na nich kašovitá vrstva snehu. Polícia zatiaľ eviduje jednu dopravnú nehodu, ktorá sa stala medzi obcami Topoľčianky a Žikava, prevrátilo sa tam osobné auto.

Na mieste sú záchranári a polícia, cesta je prejazdná. V pondelok sa stalo množstvo dopravných nehôd, ktoré sú vyžiadali obmedzenia v doprave. V drvivej väčšine prípadov mali problémy kamióny, ktoré museli vyťahovať. Situáciu v doprave komplikovalo husté sneženie a vietor, ktorý vytváral snehové jazyky najmä v okrese Nitra.

Ešte večer okolo 18:30 musela polícia uzavrieť časť zlatomoravskej cesty I/65 v smere od Zlatých Moraviec do Nitry, v opačnom smere sa tvorili kolóny. Dôvodom bolo, že pred odbočkou na Pohranice uviazli dva kamióny. Uzávierka trvala vyše hodinu.

Ako ďalej informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Nitra, dočasne neprejazdná bola aj cesta medzi obcou Lehota a Nitrou a rýchlostnú cestu R1 uzatvorili v oboch pruhoch pre vyťahovanie vozidla z priekopy. Problematický bol tiež úsek cesty Nitra – Dražovce – Dolné Lefantovce, ktorý polícia pre nákladnú dopravu neodporúčala.

V Trenčíne sú cesty mokré

Cesty a horské priechody v Trenčianskom kraji sú napriek sneženiu zjazdné. V teréne sa momentálne nachádza 53 sypačov a dva traktory. Cesty sú mokré, miestami s kašovitou vrstvou snehu od pol centimetra do piatich centimetrov.

Teploty v kraji sa pohybujú okolo 0 stupňov Celzia. „Dnes je situácia oveľa lepšia. V pondelok bol na ceste z Handlovej do Žiaru nad Hornom vyhlásený prvý stupeň kalamitnej situácie, pretože tam neúmerne snežilo, dnes už sneží menej,“ informoval technický riaditeľ Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja Milan Halás. Cestári zatiaľ nezaznamenali žiadnu nehodu.

Polícia upozorňuje vodičov, že na diaľnici D1 je v obidvoch smeroch od Hornej Stredy v okrese Nové Mesto nad Váhom až po Ilavu stále znížená rýchlosť na 100 km/hod.

V Banskobystrickom kraji sneh spôsobil výpadok elektriny

Mokrý, ťažký sneh spôsobil dnes nadránom v niektorých lokalitách Banskobystrického kraja prerušenie dodávky elektrickej energie.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Jana Bolibruchová, výpadky sa týkajú zhruba tritisíc odberných miest, čo neznamená kalamitný stav. Najviac trafostaníc s prerušenou dodávkou elektriny je v lokalitách Závadka, Lipovec, Ratková, Kokava-Zlatno, Bzenica, Kraskovo, Lukovištia, Hruškov v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Poltár.

„Na odstraňovaní porúch sa intenzívne pracuje a dodávka elektriny je postupne obnovovaná,“ dodala Bolibruchová.

V Žilinskom kraji znova nasnežilo

V Žilinskom kraji v noci snežilo, cesty sú však zjazdné. V Žiline sú zväčša už mokré, na horských prechodoch je kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov, informoval agentúru SITA dispečer žilinskej krajskej správy ciest.

Vodiči by preto mali zvýšiť opatrnosť. Horské priechody Svrčinovec, Kremnické Bane, Vyšehradné a Makov sú prejazdné bez obmedzení pre osobnú aj nákladnú dopravu, rovnako aj Šturec, kde zrušili obmedzenie pre nákladné vozidlá nad 10 metrov od 8:00.

Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Žilina, pre horský priechod Kľak platí v celom zimnom období zákaz vjazdu pre nákladnú dopravu nad 12 metrov.

Pre oblasť Poprad zrušili kalamitný stupeň

Sneh, kalamita
Foto: SITA/AP

Na území Prešovského kraja sú všetky cesty zjazdné. Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja v utorok o 12:00 zrušila prvý stupeň kalamitnej situácie pre oblasť Poprad, ktorý tam vyhlásili ešte v pondelok o 16:00.

Agentúre SITA to potvrdil ich hovorca Tomáš Lažo. Cestári situáciu po intenzívnom snežení z pondelka na utorok zvládli. Všetky cesty sú prejazdné. V utorok napoludnie už nesnežilo a v Poprade sa ukázalo aj slnko, skonštatoval Lažo. Na väčšine územia kraja prší a starý sneh sa topí.

Podľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove sa stali od rána viaceré dopravné nehody. Na ceste prvej triedy číslo 68 medzi Veľkým Šarišom a Šarišskými Michaľanmi (na Michaľanskom kopci) v okrese Prešov je neprejazdný jeden jazdný pruh. Premávku tu riadia policajti.

Dopravná nehoda sa stala aj na diaľnici D1 medzi Mengusovcami a Štrbou v smere Liptovský Mikuláš, cesta je tu prejazdná bez obmedzenia. Hasiči v Prešovskom kraji dnes predpoludním zasahovali pri dopravnej nehode osobného auta pod hradom Čičva pri obci Brekov v okrese Vranov nad Topľou. Vodič zišiel z cesty a narazil do potrubia bez zranení aj bez poškodenia vedenia. Agentúru SITA informoval operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove Milan Podolínsky.

Cesty prvej a druhej triedy sú mokré, alebo pokryté vrstvou kašovitého snehu do piatich centimetrov, pri Herľanoch až do sedem centimetrov. Všetky cesty tretej triedy sú pokryté vrstvou ujazdeného a kašovitého snehu do päť centimetrov. V teréne je 37 sypačov.

V Poprade je po intenzívnom pondelňajšom snežení takmer 30 centimetrov nového snehu. V noci z pondelka na utorok mala Správa mestských komunikácií v plnom nasadení desať strojov, ktoré za neustáleho sneženia čistili cesty a chodníky. Situáciu komplikovali najmä na sídliskách autá zaparkované na chodníkoch, ktoré znemožňovali prejazd čistiacim mechanizmom. Dnes je v teréne posilnená denná zmena spolu s technikou.

„Od rána je v uliciach mesta šesť traktorov, dva veľké a dva malé sypače. Navyše sme do upratovania zapojili aj dva veľké nakladače a jeden UNC nakladač,“ uviedol riaditeľ Správy mestských komunikácií v Poprade Peter Fabián. Po vyčistení hlavných ťahov sa technika a ľudia sústredia na dočisťovanie vnútroblokov a priestorov na sídliskách.

Ďalší pracovníci Správy mestských komunikácií dočisťujú mosty a platené parkoviská. Pri čistení od návalov snehu pomáhajú cestárom aj pracovníci firmy Brantner Poprad. „ V noci sme mali nasadených osem ľudí, od rána je ich už 14. Sústreďujeme sa na čistenie schodov, priechodov pre chodcov a autobusových zastávok“, uviedol riaditeľ spoločnosti Brantner Poprad Ondrej Korenko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Andrassy