KANDRÁČ: Striedavú starostlivosť netreba zavrhnúť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Pavol Kandráč Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Súčasný zákon o rodine nebráni podľa verejného ochrancu práv Pavla Kandráča rodičom realizovať striedavú starostlivosť o dieťa. Striedavú starostlivosť o deti po rozvode chcú v novele zákona o rodine zakotviť nezaradení poslanci Martin Kuruc a Juraj Liška. „Máme podnety od rodičov, že by sa takáto zákonná úprava mala zaviesť, ale treba zvážiť aj negatívnu úlohu. Rodičia si musia uvedomiť, že zohrávajú dôležitú úlohu pri formovaní dieťaťa,“ uviedol Kandráč pre agentúru SITA. Zároveň upozornil, že rodičia si cez deti vybavujú účty. „Rodičia nesmú zneužívať pobyt dieťaťa u seba,“ zdôraznil.

Podľa Kandráča myšlienku striedavej starostlivosti netreba zavrhnúť, ale treba zvážiť adaptáciu dieťaťa, čo môže byť problém. „Môžu sa prerušiť citové vzťahy medzi spolužiakmi, priateľmi. Dôležité je, ako bude dieťa prijaté v novom prostredí,“ upozornil ombudsman.

Parlament právnu normu, ktorá má poskytnúť súdom možnosť využiť inštitút striedavej starostlivosti, posunul do druhého čítania. Striedavá starostlivosť o dieťa znamená, že dieťa sa zverí do starostlivosti striedavo jednému a druhému rodičovi na presne stanovené časové obdobie opakovane. Súd zároveň vymedzí práva a povinnosti rodičov uplatňujúce sa počas týchto časových období. Striedavá starostlivosť podľa nich zabezpečuje dieťaťu primeraný kontakt s obidvoma rodičmi. Kuruc s Liškom chcú novelou predchádzať praxi, keď rodič, ktorému bolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti, bráni druhému rodičovi v styku s dieťaťom. Doteraz mohli rodičia realizovať určitú formu striedavej starostlivosti o dieťa iba vtedy, ak uzatvorili medzi sebou dohodu a súd ju schválil.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia