Kassay: Poctivé vzdelanie zošľachťuje osobnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
člen Európskej akadémie vied a umení, vedec, podnikateľ, pedagóg, predseda Dozornej rady I.D.C. Holding, a.s. Foto: Dr.h.c.prof. PhDr. Ing. Štefan Kassay, D

BRATISLAVA 19. septembra (WBN/PR) – Kvalitné a dobré vzdelanie môže otvoriť dvere k vysnívanej pracovnej pozícií alebo pri rozbehnutí vlastného biznisu. Podnikateľ a vedec Štefan Kassay sa zamýšľa nad vzdelaním a poukazuje na zaujímavé príklady z praxe.

Poctivé vzdelanie

Pri dnešnom hektickom živote a meniacich sa podmienkach podnikania je nutné, aby podnikatelia boli pripravení na tieto zmeny. Podľa Kassaya zmyslom vzdelávania je to, aby sa nadobudnuté vedomosti mohli aplikovať v praktickom živote. „Poctivé vzdelanie zošľachťuje osobnosť a utvára osobnosť novej dimenzie, človeka schopného znášať riziká podnikania,“ doplňuje profesor Štefan Kassay. Podnikateľ Štefan Kassay preto spája vedu s praxou a získané skúsenosti odovzdáva aj cez unikátne obsiahle zväzky pentalógie Podnik a podnikanie.

Keď vzdelanie nestačí

Štefan Kassay upozorňuje na rozdiel medzi vzdelaním a znalosťami. Kľúčovou otázkou sa stáva, či absolvovanie štúdia postačuje na vykonávanie konkrétnej profesie. Profesor Kassay sa ďalej pýta: „Je absolvent schopný prijať zodpovednosť za svoje rozhodnutia aj v rizikových situáciách, ovláda dostatočne svoje prácu?“ Aby absolventi mali dostatočné znalosti vo svojom obore musia pracovať ďalej na sebe aj po opustení študentských lavíc. Aj v I.D.C. Holding, a.s., kde Štefan Kassay je Predsedom dozornej rady, doškoľujú novoprijatých absolventov a samozrejme nielen tých.

Prax a vzdelanie

Štefan Kassay analyzuje rôzne spôsoby výučby. Za príklad dáva lekárske fakulty, kde je spojená prax s vedomosťami „Iba vynikajúci chirurg, ktorý je zároveň profesorom, priamo pri operácii odovzdáva svoje znalosti študentom,“ hovorí uznávaný vedec a podnikateľ. Avšak situácia pri výučbe manažmentu a riadenia je diametrálne iná. Operáciu prirovnáva k riadeniu podniku a nastoľuje ďalšiu otázku : „Koľko profesorov manažmentu „operovalo“ na úrovni podniku či významnejšieho pracoviska? Nie každý z profesorov a docentov mal príležitosť pôsobiť v riadiacej funkcii vo veľkom priemyselnom podniku. Je náročné utvoriť systém, ktorý by zjednotil potreby teórie a praxe.“ Problém vidí aj v tom, že pokiaľ chce podnikateľ vyučovať na vysokých školách musí spĺňať prísne kritéria. Obsahujú aj publikačnú činnosť. Ale podnikatelia majú málo času a skôr ho venujú svojmu podnikaniu ako publikačnej činnosti. Príkladom prepojenia vedy a vzdelávania je Podnikateľská univerzita.

Podnikateľská univerzita

Profesor Ján Košturiak založil Podnikateľskú univerzitu na Slovensku. „Podnikateľská univerzita je elitným štúdiom, kde vyučujú špičkoví odborníci tvoriaci medzinárodný lektorský tím orientovaný na prax, bez zbytočných poučiek, teórií a histórie manažmentu. Vyučujú podnikatelia, profesori zahraničných univerzít, finančníci, konzultanti a tréneri,“ predstavuje tento jedinečný projekt profesor Štefan Kassay. Zakladateľ podnikateľskej univerzity Ján Košturiak dodáva: „Podstatnou prednosťou takej podoby vzdelávania je v tom, že si ľudia uvedomujú, že podnikanie, vedenie a rast firmy sa nedajú zvládnuť iba intuíciou a talentom. Znalosti sú tou najdôležitejšou podnikateľskou technológiou.

O Štefanovi Kassayovi

Štefan Kassay založil I.D.C. Holding so svojim spoločníkom v roku 1991. Podnikať začal po dôkladnej príprave v nasledujúcom roku. Za výsledky podnikania bol ocenený Zlatým podnikateľským Biatecom, je dvojnásobným nositeľom ceny Prominent ekonomiky. Prezident republiky mu udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. Triedy. Tento rok pripravuje štvrtý zväzok pentalógie Podnik a podnikanie. Pentalógia je prekladaná do štyroch jazykov a je vydávaná pod patronátom Európskej akadémie vied a umení v Salzburgu. Pentalógia je vysoko ocenená aj tým, že všetky zväzky vrátane prekladov, majú svoje miesto v prestížnej Kremeľskej knižnici v Moskve.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan Kassay