Figeľ uvíta každého, kto podporí zrušenie amnestií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jan figel
Minister dopravy, vystavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) – Predseda KDH Ján Figeľ víta hlas každého poslanca, ktorý chce úprimne podporiť zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. Konštatoval to v reakcii na dnešné vyjadrenie predsedu Jána Slotu, že osobne podporuje návrh ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií z roku 1998 a v minulosti hlasoval proti zrušeniu amnestií, lebo boli koaliční partneri.

„Je to téma, od ktorej závisí nielen charakter zákonodarnej moci alebo justície, ale celého štátu. Či nám záleží na tom, že sa stala nie bežná, ale zásadná krivda, že ju páchali štátne orgány a že toto bolo prekryté amorálnymi amnestiami, teda ďalším zneužitím štátnej moci,“ uviedol Figeľ.

Poslanci za KDH do piatka podajú návrh ústavného zákona, ktorým sa majú zrušiť amnestie bývalého premiéra Vladimíra Mečiara, ktoré v čase zastupovania prezidenta udelil v súvislosti so zavlečením Michala Kováča ml., syna bývalého prezidenta, do cudziny. Predseda kresťanských demokratov uznáva, že zrušenie amnestií sa dá dosiahnuť len v prípade podpory poslancov opozičného Smeru-SD.

„Ja verím, že aj Smer bude na situáciu pozerať novými očami, čo súvisí aj s tým, že spoločnosť odmietla napríklad vo voľbách autora tých amnestií,“ povedal Figeľ, podľa ktorého tam, kde je v rozpore formálne právo a spravodlivosť, by sa mala uprednostniť spravodlivosť. Pripomenul, že nejde o vopred určené výsledky, ale o utvorenie priestoru pre spravodlivé konanie.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) bude rád, keď poslanecký návrh ústavného zákona o zrušení amnestií v parlamente prejde. „Ale o výrokoch pána Slotu si v poslednom období nemyslím v zásade nič,“ povedal Lipšic.

Šiesty pokus
Jan figel
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

KDH predloží v piatok do parlamentnej podateľne návrh ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií z roku 1998.

Je to už šiesty pokus zrušiť platnosť rozhodnutia predsedu dnešnej mimoparlamentnej ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorý ako vtedajší zastupujúci prezident omilostil údajných aktérov únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny.

Po prvý raz však návrh prichádza v čase, keď Mečiar nesedí v parlamente.

„Ide o dve amnestie, ktoré sa týkali samotného skutku zavlečenia syna bývalého prezidenta do cudziny a skutkov, ktoré súviseli s týmto zavlečením,“ povedal podpredseda KDH a minister vnútra Daniel Lipšic na dnešnom brífingu v Bratislave pri pamätnom kríži tragickej smrti Róberta Remiáša, ktorého vražda sa spája s kauzou zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny.

V piatok uplynie od Remiášovej smrti 15 rokov. „Aj po takej dlhej dobe je potrebné, aby dostala na nezávislom súde spravodlivosť svoju šancu,“ poznamenal Lipšic.

Opatrenie je súčasťou vládneho programu, koalícia však nemá v Národnej rade SR potrebných 90 hlasov. Na schválenie ústavného zákona potrebuje aj podporu opozície. Predseda Smeru-SD Robert Fico sa v minulosti postavil proti zrušeniu amnestií s tým, že sú nemorálne, ale nezrušiteľné, čo potvrdil aj Európsky súd pre ľudské práva. Tvrdil, že by mal vrátiť právnický diplom každý, kto má takéto ambície. Lipšic oponuje, že amnestie rušili v mnohých krajinách, kde boli buď diktátorské režimy, alebo boli vydané na základe veľmi podivuhodných okolností. Zároveň pripomína situáciu, v ktorej mal Fico opačný názor.

Amnestia sa dáva všeobecne, nie na konkrétny skutok.Michal Serbin

„V kauze škandálu pod Tatrami sa vtedy vyhrážal pánovi Mečiarovi, že zruší amnestie. Takže k diplomom z práva by som sa na mieste pána Fica vyjadroval veľmi opatrne,“ konštatoval Lipšic. Podľa predsedu KDH vražda zostáva aj po 15 rokoch vraždou, preto je nevyhnutné došetriť trestné činy, na ktorých mala podiel štátna moc. Na pamätnom mieste sa dnes zastavil aj bývalý dozorujúci prokurátor Lexových káuz Michal Serbin. „Amnestia sa dáva všeobecne, nie na konkrétny skutok,“ upozorňoval Serbin.
Michla serbin
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Podozreniam z únosu Michala Kováča ml. čelilo aj vtedajšie vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) na čele s Mečiarovým spolustraníkom Ivanom Lexom.

Parlament o zrušení tzv. Mečiarových amnestií rokuje už niekoľko rokov. Naposledy takýto návrh predložili poslanci a členovia Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) na čele s Vladimírom Palkom v roku 2008.

KDH prichádza s návrhom symbolicky pri 15. výročí smrti Róberta Remiáša, ktorému v roku 1996 vybuchlo auto na Karloveskej ceste v Bratislave.

Bol údajne spojkou bývalého príslušníka SIS Oskara Fegyveresa, ktorý v minulosti uviedol, že za únosom syna exprezidenta Michala Kováča do Rakúska stála tajná služba. Trestné stíhanie vo veci trestného činu vraždy Róberta Remiáša je v súčasnosti prerušené, a to od 31. marca 2008, pretože sa nezistili skutočnosti oprávňujúce vykonať trestné stíhanie proti určitej osobe. „Ak sa v prípade objavia nové skutočnosti, vyšetrovanie bude pokračovať,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Prezídia PZ Andrea Dobiášová. Dnes o 17:00 sa na mieste tragédie uskutoční panychída za Robertom Remiášom.

Slota návrh podporuje

Predseda SNS Ján Slota osobne podporuje návrh ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií z roku 1998. „Ako osoba som v minulosti hlasoval proti zrušeniu amnestií, lebo sme boli koaliční partneri. Nikdy som však nebol presvedčený o tom, že to bolo všetko čisté. Bol som presvedčený, že nejaký vánok tam bol. Ak niekto nemá nijaký problém, nech sa veci prešetria,“ povedal dnes na tlačovej besede Slota s tým, že o postoji v strane sa ešte dohodnú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJán FigeľJán SlotaRobert Fico