Koalícia chce obmedziť zákonodarnú iniciatívu poslancov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta Radičová, Koalícia
Zľava: Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, predsedníčka vlády Iveta Radičová, predseda KDH Ján Figeľ a predseda MOST-HÍD Béla Bugár počas brífingu po stretnutí koaličných lídrov a premiérky v centrále SDKÚ-DS. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Poslanci vládnej koalície môžu mať problémy pri presadzovaní svojich návrhov zákonov alebo pozmeňovacích návrhov. Koalícia totiž plánuje obmedziť ich zákonodarnú iniciatívu, čím sa chce vyhnúť problémom. Odznelo to v Rádiožurnáli Slovenského rozhlasu.

Podľa Slovenského rozhlasu totiž poslanci môžu rátať s podporou koalície pre svoje legislatívne návrhy len v prípade, ak získajú súhlas od všetkých poslaneckých klubov, ale aj rezortného ministra, ktorého sa návrh týka. „Keď niekto bude chcieť a postaví si hlavu a bude chcieť predsa len predložiť nejakú novelu, nejaký pozmeňovaní návrh alebo podobne, tak to spraví tak či tak, ale bude si musieť byť vedomý toho, že automaticky nezíska podporu ostatných klubov,“ povedal pre Slovenský rozhlas poslanec NR SR za SDKÚ-DS Martin Fedor.

„Ja sa budem pri nakladaní s vlastnou zákonodarnou iniciatívnou riadiť Ústavou SR, zákonom o rokovacom poriadku, programovým vyhlásením vlády a prípadnými rozhodnutiami orgánov Kresťanskodemokratického hnutia,“ reagoval poslanec za KDH Radoslav Procházka.

S novými pravidlami v koalícií, ktoré majú obmedziť zákonodarnú iniciatívu poslancov, prišiel podľa Slovenského rozhlasu šéf SaS Richard Sulík a začiatkom mesiaca s nimi mali na Koaličnej rade súhlasiť aj koaliční lídri. Vzhľadom na odpor viacerých vládnych poslaneckých klubov však zrejme dôjde k ich zmierneniu. „Zatiaľ je to otvorená otázka, hľadáme formuláciu takú, ktorá by na jednej strane nebránila poslaneckej iniciatíve a na druhej strane vládnu koalíciu nedostávala do tých problémov, že poslanci vládnej koalície budú predkladať návrhy zákonov a tie buď nebudú prechádzať, alebo budú prechádzať, ale len s podporou opozície. Keďže tomu sa chceme vyhnúť, tak hľadáme zatiaľ formuláciu, ktorá by bola výhodná,“ povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin FedorPavol AbrhanRadoslav ProcházkaRichard Sulík