Koalícia podľa Fica kriminalizuje Smer-SD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Foto: SITA/Dušan Hein

RUŽOMBEROK 13. novembra (WEBNOVINY) – Robert Fico zostáva podľa očakávania aj na ďalšie štvorročné obdobie predsedom Smeru-SD. Na sneme získal 197 hlasov zo 197 platných hlasov, pričom vydaných bolo 199 hlasovacích lístkov. Fico poďakoval delegátom za prejavenú dôveru. Zdôraznil, že riadi stranu tak, aby nemala žiadne vnútrostranícke problémy. „Urobím všetko, aby vedenie bolo aktívne pred verejnosťou. Sme pripravení tvrdo pracovať na tom, aby sme čo najrýchlejšie dostali stranu do vlády,“ vyhlásil. Snem podľa Fica veľmi presvedčivo ukázal, že Smer je strana, ktorá sa „nezaťažuje vnútrostraníckymi problémami. Snem ukázal, že Smer je stabilná strana, má odborný potenciál a sme aj veľká strana, pretože máme viac ako 17 000 členov. Máme viac ako 12 000 kandidátov do mestských a obecných zastupiteľstiev,“ povedal. Na jednej strane Smer na druhej stredopravý blok a bude medzi nami prebiehať hodnotová konfrontácia. Smer chce byť úspešný v komunálnych voľbách. Strana robí celoslovenskú kampaň, pretože obce a mestá považuje za dôležité.

Voľba podpredsedov a členov predsedníctva

Delegáti jedenásteho snemu strany v Ružomberku zároveň za podpredsedov zvolili na návrh predsedníctva strany Roberta Kaliňáka (190 hlasov), Pavla Pašku (188 hlasov), Dušana Čaploviča (186 hlasov), Vladimíra Maňku (184 hlasov), Petra Kažimíra (184 hlasov) a Mareka Maďariča (188 hlasov). Fico a ani kandidáti na podpredsedov nemali vo voľbách protikandidátov. Generálnym manažérom Smeru-SD zostáva naďalej Ján Richer. Predseda Smeru-SD Robert Fico to oznámil na záver straníckeho snemu, ktorý sa dnes konal v Ružomberku. Podľa straníckych stanov generálneho manažéra menuje predseda strany. Delegáti zároveň na sneme okrem najvyššieho vedenia zvolili predsedníctvo strany. Okrem najvyšších funkcionárov a krajských predsedov ho tvoria členovia volení snemom. Delegáti do predsedníctva zvolili napríklad Igora Federiča, ktorý nekandidoval za podpredsedu strany Smer-SD a ako jediný podpredsednícku funkciu opustil. Novými členmi predsedníctva sa stali bývalý šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma a tiež Ľuboš Martinák. Naopak tento stranícky orgán opustili Mária Janíková a Oľga Nachtmanová.

Delegáti na sneme tiež schválili zmenu stanov, v ktorých rozšírili dôvody na vylúčenie zo Smeru. Podľa zmenených stanov príde o členstvo v strane ten člen, ktorý bude kandidovať za inú stranu, alebo ako nezávislý kandidát a nemal na to súhlas príslušného orgánu strany.

Smer musí zmobilizovať voličov, aby sa stal vládnou stranou, vyhlásil Fico

Hlavným heslom jedenásteho snemu Smeru – SD, ktorý sa dnes konal v Ružomberku, bolo Alternatíva proti chaosu a zdražovaniu! Delegáti majú na sneme schváliť stratégiu postupu Smeru v najbližšom období. Smer-SD musí podľa predsedu strany Roberta Fica získať v budúcich parlamentných voľbách viac hlasov ako v júni, aby sa mohol opäť stať vládnou stranou. „Musíme urobiť všetko preto, aby sme svoj voličský potenciál využili lepšie. Nesmie sa stať že v mestách a obciach s veľkou podporou Smeru sa voličov nepodarilo zmobilizovať tak, ako sa pravici podarilo zmobilizovať voličov v Bratislave. Ak by sa nám podarila mobilizácia, mohol by sa výsledok blížiť k 40 percentám,“ vyhlásil dnes Fico na sneme strany v Ružomberku vo svojom prejave. Mobilizícia voličov je podľa neho ich hlavnou úlohou.

Smer chce mobilizovať voličov
Foto: SITA/DušanHein Foto: SITA/DušanHein

Podľa Fica Smer-SD sa musí dôsledne pridŕžať sociálnodemokratickej politiky

„Nemôžeme sa nečinne prizerať ako niekto prichádza s návrhmi zvyšovať dane. Bolo by málo, keby Smer so svojim potenciálom zostal len pri kritike. Budeme predkladať alternatívu,“ vyhlásil. Ak vláda podľa neho nie je schopná okrem zvyšovania DPH navrhnúť iné opatrenia, Smer bude predkladať alternatívu.

Genéza strany Smer-SD

Strana SMER vznikla v decembri roku 1999, keď bola založená ako reakcia voči vládnej politike vtedajšej koalície. Vo voľbách v septembri roku 2002 Smer s 13,6 % voličských hlasov získal pozíciu tretej najsilnejšej politickej strany v krajine a obsadil 25 poslaneckých kresiel v NR SR. O štyri roky neskôr sa už stal najsilnejšou vládnou stranou, keď vytvoril koalíciu s SNS a ĽS-HZDS. V júni 2010 získal Smer-SD ešte viac voličov, zostal však osamotený a vládu nevytvoril.

Robert Fico sa narodil 15. septembra 1964. Od roku 1999 je predseda Smeru. Predtým tri roky pôsobil ako podpredseda Strany demokratickej ľavice. V rokoch 2006 – 2010 bol predsedom vlády SR. Od júna 2010 je podpredseda NR SR.

Fico avizoval v päťdesiatminútovom prejave, za ktorý zožal potlesk, že Smer zriadi tieňovú vládu po komunálnych voľbách, aby mohol predkladať alternatívne návrhy. Smer tiež chce demaskovať koalíciu ako vládu chaosu a nesystémových rozhodnutí. „Nech za to vláda zaplatí v priamom prenose,“ zdôraznil s tým, že koalícia zavádzala voličov. Pripomenul, že Iveta Radičová pred voľbami hovorila, že pravica nebude zvyšovať dane a privatizovať, koalícia sľubovala dekriminalizáciu marihuany, partnerstvá homosexuálov, či zmluvy s Vatikánom. „Vláda nič iné ako zvyšovanie daní, zastavenie výstavby diaľnic a nedohodu na generálnom prokurátorovi neukázala. Akú alternatívu ponúka vláda,“ opýtal sa.

Žiadna vláda nebola podľa Fica vystavená takým skúškam ako jeho kabinet

Pripomenul, že to bola plynová kríza a svetová hospodárska kríza. „Posilnili sme sociálny štandard ľudí, Smer v kríze ako vládna strana nezlyhal. Nepreniesol krízu na ľudí,“ vyhlásil. Pravicová vláda však všetko zastavila. „Vláda za tri mesiace dokázala zastaviť výstavbu diaľnic. Zrušenie projektu D1 má dôsledok prepustenie 5 000 ľudí. Ukazuje sa, že nominácia Figeľa na ministra dopravy bolo jedným z najhorších rozhodnutí pre SR,“ zdôraznil. Podľa neho Figeľ nič nevie o politike rozvoja a poškodzuje slovenské firmy. Pre Ružomberok by diaľnica bola podľa Fica úľavou. „Figeľ tejto tradičnej bašte KDH nepomohol,“ dodal.

Fico
Foto: SITA/Dušan Hein

Podľa Fica, ak bude môcť pravica vládnuť sama, urobí tak, aj keby sa k nej Smer správal konštruktívne. Ak pravica nedokáže v budúcnosti zostaviť vládu, ktorákoľvek z pravicových strán bude chcieť ísť do vlády so Smerom-SD. Pripomenul, že Smer má iný pohľad na spôsob vládnutia ako pravica, že jeho vláda neprivatizovala, pravica privatizuje. „My sme za veľké verejné investície. Oni sú proti,“ dodal. Fico zároveň dnes ponúkol vláde spoluprácu v boji proti kríze. Smer je podľa neho pripravený podporovať racionálne návrhy. Smer bude prinášať alternatívne návrhy zákonov, ale nebude asistovať pri privatizácii

Fico nechápe rozhodnutiam Figeľa o diaľniciach

Fico nechápe rozhodnutie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), ktorá vyhlásila nové trasovanie úseku Žilina – Dubná skala, ktorý sa pripravoval niekoľko rokov a jeho vláda vykúpila aj pozemky. „To je sabotáž,“ uviedol. Po zastavení diaľnic na severe, uteká Figeľ podľa Fica podporiť kandidáta na primátora Bratislavy a hovorí o jej ďalšom obchvate. „Životnou prioritou Slovenska nie je obchvat Bratislavy, ale dokončenie diaľnice na východ,“ povedal s tým, že Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu parlamentu o výstavbe diaľnic. Podľa neho jediné čo súčasná vláda spravila, bolo zvýšenie ceny diaľničných známok.

Smer sa musí zbaviť nálepiek, ktoré mu dala pravica

Smer-SD sa podľa predsedu strany Roberta Fica musí zbaviť rôznych nálepiek, ktoré sa podarilo pravici na Smer nalepiť. Fico v prejave na sneme v Ružomberku priznal, že aj jeho strana spravila vo vláde niektoré chyby a musela niesť aj zodpovednosť za chyby koaličných partnerov, nikdy však neprala špinavé peniaze.

Fico
Foto: SITA/Dušan Hein

Fico varoval koalíciu, že má dosť materiálov, aby mohol odpovedať na koaličné urážky

Smer-SD podľa Fica nedovolí, aby stranu niekto neustále urážal ako pred týždňom predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v prejave na straníckom kongrese. Pripomenul, že Slovensko jeho vláda odovzdala s jedným z najvyšších hospodárskych rastov v Európe a s najnižším deficitom. „Budeme tvrdo reagovať na všetky urážky a klamstvá od pravicovej koalície. Ak je SR podľa pravice v rozvrate, prečo ste nič nepredložili, ale zvyšujete deficit. Koalícia sa sama usvedčuje z neprávd. Munície máme nadostač. Verejnosť si nezaslúži tvrdé prestrelky. Budeme využívať informácie, ktorými disponujeme. Boli sme štyri roky vo vláde,“ vyhlásil. „Koalícia škandalizuje a kriminalizuje Smer a tým prekrýva svoje vládnutie. Nemáme žiaden záujem na politických prestrelkách. Na urážky však príde tvrdá odpoveď. Materiálov máme dosť,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede po skončení snemu jeho strany. Podľa neho však strany nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní. Zdôraznil, že ak bude koalícia pokračovať v škandalizácii, že aj jeho strana bola vo vláde a má informácie, nech ich prešetria orgány činné v trestnom konaní. Ficovi prekáža, že predstavitelia koalície sa stavajú do úlohy morálnych autorít. Zároveň pripomenul kauzu vláčikov, telefonát, v ktorom „Gabo berie veci alternatívne“.

Smer má v opozícii podľa Fica aj úlohu ochrany národnoštátnych záujmov. Koalícia totiž podľa neho ignorovala výročie SNP, či deň Ústavy. Po Ficovom prejave začali rozdávať zlaté odznaky zaslúžilým straníkom. Medzi ocenenými boli poslanci NR SR Peter Žiga a Ivan Varga.

Vedenie strany nepozývalo tento rok na snem žiadnych hostí zo zahraničia a ani z domácej politickej scény. Prišli však predstavitelia odborov, Združenia miest a obcí Slovenska a Jednoty dôchodcov Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor FederičIveta RadičováMikuláš DzurindaPeter ŽigaRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD