Koalícia rokuje, ktoré zákony dostanú v parlamente prioritu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Koalícia
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 6. júla (WEBNOVINY) – Koaliční lídri sa dnes stretli, aby sa dohodli, či bude mať schvaľovanie zákonov v parlamente prednosť pred dovolenkami poslancov, a ktoré zákony budú mať prioritu. Aktuálna schôdza totiž bola naplánovaná len do konca tohto týždňa, ale neprerokovaných je stále veľa dôležitých bodov, medzi nimi aj Zákonník práce. V hre je aj možnosť, že schôdza bude trvať oproti plánu o týždeň dlhšie. „Pretože nebolo plánované rokovanie na ten ďalší týždeň, podaktorí poslanci už majú zaplatené dovolenky,“ vysvetlil situáciu po príchode do vládneho hotela Bôrik predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Niektorí členovia vlády, medzi nimi minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) pri príchode nevedeli, čo je na programe rokovania.

„Ešte som sa nepozeral do programu,“ povedal novinárom Mikloš. Predseda SaS Richard Sulík však ubezpečil, že lídri majú o čom diskutovať.

Medzi neschválenými bodmi figurujú aj dva návrhy od ministrov KDH – novela zákona o cestnej premávke a deregulácia nájomného v reštituovaných bytoch. „Ráno sa o nich bude hlasovať a myslím, že to dopadne dobre,“ nádeja sa predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ. Pri deregulácii sa musí koalícia dohodnúť, či sa regulované nájomné ukončí v roku 2014 alebo v roku 2017.

Minister vnútra Daniel Lipšic chce z návrhu o cestnej premávke vyškrtnúť povinnú kontrolu originality pri prihlasovaní ojazdených áut, ktorú do zákona vsunuli poslanci hospodárskeho výboru. Niektorí zákonodarcovia chcú zasa z Lipšicovej novely vynechať zákaz jazdy kamiónov po cestách druhej a tretej triedy.

Niektoré informácie nasvedčujú tomu, že členovia SaS partnerom predstavia návrhy na šéfa Národného bezpečnostného úradu, predseda SaS Richard Sulík to však nepotvrdil. „Nebudem sa k tomuto vôbec vyjadrovať,“ odvetil na otázku, či sa o tejto problematike bude rokovať.

Ministerstvo dopravy
Foto: ministerstvodopravy.sk

Dotácie na územnoplánovacie dokumentácie obcí upraví zákon

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja môže v príslušnom rozpočtovom roku poskytnúť obciam a mestám dotáciu do výšky 80 % oprávnených nákladov preukázateľne vynaložených na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie. Miestne samosprávy však budú musieť preukázať, že majú zabezpečené vlastné zdroje na spolufinancovanie najmenej vo výške 20 % oprávnených nákladov. Vyplýva to z návrhu zákona o poskytovaní dotácií na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie obcí, ktorý parlament v stredu schválil v treťom čítaní. Podmienky dotácií na tento účel doteraz upravoval ministerský výnos. Doterajší objem dotácií určených na spracovanie územnoplánovacích dokumentácií obcí zostane 180 tis. eur aj pre tento a nasledujúce tri roky. Návrh zákona má nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2011.

Ďalšou podmienkou poskytovania dotácií bude, aby obce mali schválené zadanie pre spracovanie územnoplánovacej dokumentácie, uzatvorenú zmluvu o jej spracovaní, že nemajú zavedený ozdravný režim alebo nie sú v nútenej správe. Obecné zastupiteľstvo musí navyše prijať uznesenie so záväzkom, že proces obstarávania a schvaľovania územnoplánovacej dokumentácie potrvá najviac tri roky od uzatvorenia zmluvy o poskytnutí dotácie. Ak ministerstvo odstúpi od zmluvy pre porušenie podmienok, žiadateľ stratí nárok na poskytnutie dotácie počas troch rokov od odstúpenia od zmluvy.

Ministerstvo môže poskytnúť obci dotáciu na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie, ktorou je koncept riešenia územného plánu obce alebo zóny, návrh územného plánu obce alebo zóny a návrh zmien a doplnkov územného plánu. Dotáciu možno poskytnúť v tom rozpočtovom roku, v ktorom o ňu obce požiadajú, pričom môžu predložiť žiadosť ministerstvu každoročne od 15. januára do 28. februára. Ministerstvo na základe predloženej žiadosti a písomného odporúčania komisie rozhodne o poskytnutí dotácie do 15. mája a vyzve obec na podpísanie zmluvy o poskytnutí dotácie. Obce musia pre získanie dotácie predložiť podklady najneskôr do 15. novembra.

V rozpočtovom roku 2011, vzhľadom na navrhovanú platnosť zákona od 1. septembra, môžu obce požiadať o dotáciu od 1. októbra do 15. októbra. Ministerstvo rozhodne o poskytnutí dotácie do 31. októbra. Podrobnosti o hodnotiacich kritériách a spôsobe hodnotenia žiadostí ustanoví všeobecne záväzným právnym predpisom najneskôr 15. septembra. Obce budú povinné predložiť pre získanie dotácie podklady najneskôr do 30. novembra. Navrhovaný zákon ruší výnos bývalého ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja z augusta 2005 o poskytovaní dotácií na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie obcí a miest. Ministerstvo dopravy vypracovalo návrh zákona na základe uznesenia vlády z mája 2008 a podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Dotáciu zo štátneho rozpočtu možno od začiatku roka 2011 totiž poskytnúť len podľa osobitného zákona a v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárDaniel LipšicIvan MiklošJán FigeľJuraj MiškovRichard Sulík