Koalícia sa dohodla na riešení dvojakého občianstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radičová
Predsedníčka vlády Iveta Radičová počas tlačovej besedy po rokovaní koaličnej rady v centrále strany Most-Híd. Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 7. februára (WEBNOVINY) – Koaličná rada dnes akceptovala dohodu KDH a Most-Híd na riešení dvojakého občianstva. „Je to výsledok dohody medzi KDH a Most na náprave existujúcich zákonov, aby neboli trestaní občania,“ uviedla dnes na tlačovej besede po viac ako päťhodinovom rokovaní Koaličnej rady premiérka Iveta Radičová. KDH a Most-Híd sa dohodli, že kresťanskí demokrati podporia návrh novely zákona o štátnom občianstve z dielne SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd. Strana Bélu Bugára zas podporí návrh KDH, ktoré navrhuje, aby tí, čo budú mať dvojaké občianstvo, nemohli vykonávať niektoré povolania. Kresťanskí demokrati však zo svojho návrhu musia vypustiť prokurátorov. V štátnej správe sa bude zákaz pôsobenia občanov s dvojakým občianstvo dotýkať len tých, ktorí prichádzajú do styku s prísne tajnými, alebo tajnými skutočnosťami. Bugár zdôraznil, že takéto opatrenia platia aj v iných štátoch. Zároveň dodal, že zákaz vykonávať niektoré funkcie sa netýka len tých, ktorí získajú maďarské občianstvo, ale všetkých, ktorí získajú občianstvo ktoréhokoľvek štátu.

Bugár ide presviedčať Matoviča

Obe strany mali rokovať o dvojakom občianstve bilaterálne na základe dohody z Koaličnej rady. Tri koaličné strany predložili do parlamentu novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá dvojaké občianstvo umožňuje, na území Slovenska však maďarský zákon vyhlasuje za neúčinný. Návrh novely z dielne KDH vychádza z potreby upraviť podmienky výkonu niektorých povolaní, ktorých výkon je spojený so špecifickými potrebami zachovávať lojalitu voči Slovenskej republike. Ide napríklad o ozbrojené zbory alebo ozbrojené sily.

Podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára dohoda koalície umožní netrestať občanov, ako to chcela bývalá koalícia. Zdôraznil, že pre podporu návrhu sa bude snažiť presvedčiť aj Igora Matoviča, ktorý avizoval, že nepodporí koaličný návrh zákona.

Premiérka informovala koaličných partnerov, že komisia odborníkov finalizuje zmeny v zákone o Ústave pamäti národa. „V krátkom čase návrh bude predstavený na Koaličnej rade,“ uviedla. Koalícia sa tiež radila, ako bude postupovať pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS a voľbe členov mediálnych rád. Bugár avizoval, že od utorka o týchto voľbách začne diskutovať aj s poslancami NR SR. S poslancami bude diskutovať aj minister kultúry Daniel Krajcer. Následne sa stretnú predsedovia vládnych strán, aby uzavreli otázku voľby šéfa RTVS.

Poslanci NR SR budú podľa dohody koalície diskutovať so zástupcami ZMOS a VÚC na zmene zákona, ktorým chce koalícia upraviť platy primátorov a starostov.

Koaličná novela o občianstve je donkichotská, tvrdí Rafaj

Tváriť sa, že na Slovensku neplatí maďarský zákon o občianstve má rovnaký efekt, ako vyhlásiť, že neuznávame účinky rádioaktívnej bomby, nazdáva sa poslanec SNS Rafael Rafaj. Na záver piateho rokovacieho dňa 12. schôdze parlamentu pri diskusii ku koaličnej novele zákona o štátnom občianstve poznamenal, že Slovensko nemá možnosť zabrániť Maďarsku, aby slovenským občanom udelilo pas.

Podľa Rafaja je riešenie koaličných poslancov donkichotské a nič nerieši. Vláda by sa podľa neho mala zaoberať riešením na mieste, kde problém vznikol, teda v Maďarsku. Slovensko by malo podľa šéfa klubu SNS ísť diplomatickou cestou, cez expertné inštitúcie, ako je Benátska komisia, či Európsku úniu, ktorá na Maďarsko pritlačila pri mediálnom zákone.

Rafaj sa preto nazdáva, že lepšie by bolo ponechať v platnosti súčasné znenie. „Táto úprava je komfortnejšia, precíznejšia, zrozumiteľnejšia, právne čistejšia, v súlade s medzinárodnými dohovormi a úzusmi. Nie je to donkichotské naháňanie niečoho, na čo nemáme dosah,“ povedal spoza rečníckeho pultu.

Jeden z autorov novely Szilárd Somogyi (SaS) Rafajovi odkázal, že nová úprava nereaguje na maďarský zákon o občianstve, ale rieši negatívne dopady platného slovenského zákona na slovenských občanov. Podľa platného znenia totiž slovenskí občania stratia občianstvo, ak získajú cudzie.

Novela poslancov Gábora Gála (Most-Híd), Pavla Kuboviča (SDKÚ-DS) a Somogyiho opäť umožní slovenským občanom vlastniť dva pasy, obsahuje však ustanovenie, podľa ktorého Slovensko neuznáva občianstvo, ak bolo nadobudnuté v rozpore s medzinárodným právom.

V diskusii o legislatívnej úprave dvojakého občianstva budú poslanci pokračovať v stredu. Čaká ich aj novela zákona o štátnej službe od poslancov KDH, ktorou chcú zabrániť, aby ľudia s dvojakým občianstvom pracovali v bezpečnostných zložkách.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel KrajcerIveta RadičováRafael Rafaj