Koalícia sa verejnou voľbou strápňuje, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Robert Fico Foto: SITA/Ján Grajciarik

BRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Koalícia sa návrhom na zmenu tajnej voľby generálneho prokurátora na verejnú strápňuje, tvrdí predseda Smeru-SD Robert Fico. „Otvorene povedzte slovenskej verejnosti, že pri tajnej voľbe väčšinu nemáte a že ju viete garantovať len vtedy, keď ste pod prísnou straníckou kontrolou,“ adresoval poslancom vládnej koalície v parlamentnej rozprave k prezidentom vrátenej novele rokovacieho poriadku, ktorá verejnú voľbu zavádza.

Ako Fico pripomenul, národná rada dokázala v minulosti zvoliť generálnych prokurátorov tajne a koaličný návrh zákona označil za nedemokratický. Zmena má podľa neho slúžiť iba na vydieranie a kontrolu koaličných poslancov. Za nedemokratické a nebezpečné označil, „ak sa na čelo generálnej prokuratúry, ktorá bude plne podriadená pokynom ministerky spravodlivosti, má dostať človek bez akejkoľvek podpory opozície.“

Pri voľbe generálneho prokurátora budú zas kontrolné mechanizmy

Smer-SD je presvedčený, že dnešná voľba generálneho prokurátora nebude opäť tajná. Ako uviedol Fico dnes na tlačovej besede krátko pred voľbou, koaliční poslanci dostali opäť pokyn, ako majú upraviť hlasovacie lístky. Poslanci jedného vládneho klubu majú zakrúžkovať na hlasovacom lístku, že sú proti zvoleniu Dobroslava Trnku, poslanci ďalšieho klubu majú označiť, že sa zdržiavajú hlasovania.

Ďalší klub má urobiť na lístok značku perom a poslanci iného poslaneckého klubu majú zas prehnúť roh hlasovacieho lístka.Fico avizuje, že opäť dôjde ku kontrolným mechanizmom, aby koaličné strany vedeli, ktorí poslanci ako hlasovali. Podľa neho je to v rozpore so slobodným výkonom poslaneckého mandátu. „Iveta Radičová znovu oklamala občanov, keď tvrdila, že je za normálnu voľbu. To nie je normálna voľba,“ vyhlásil. Podľa neho ide o výsmech demokracie.

„Poslanci vládnej koalície sú utárané baby,“ povedal Fico v súvislosti s tým, odkiaľ vie, ako budú koaliční poslanci hlasovať. Zároveň dodal, že takáto voľba sa bude musieť znovu opakovať.

Podotkol, že nemá ilúzie o výbere ďalšieho kandidáta na čelo prokurátorov a predpokladá, že koalícia bude hľadať „človeka, ktorý bude predovšetkým vykonávať pokyny ministerky spravodlivosti, ak prejdú zmeny plánované v zákone o prokuratúre.“ Ako zdôraznil, stane sa z neho iba treťotriedny úradník na ministerstve.

Kým v návrhu zákona o prokuratúre sa má postupovať tak, že pri výbere individuálnych prokurátorov budú komisie hlasovať tajne, šéfa prokurátorov chce koalícia voliť verejne, poukázal Fico. „Pravdepodobne si neviete zosúladiť veci, keď ste prijímali zákon o prokuratúre v podobe návrhu, tam ste sa úplne prirodzene prihlásili k tajnej voľbe,“ poznamenal. Takúto situáciu označil za absurdnú. Pri zmene z tajnej voľby generálneho prokurátora na verejnú ide podľa neho o jeden z najnebezpečnejších trendov vo vývoji slovenského politického systému.

VIDEO: Generálny prokurátor bude podľa Fica plne závilslý od vládnej koalície

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico