Koaliční partneri sa hlasovania nezúčastnili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pravica
Predsedkyňa vlády SR Iveta Radičová (uprostred) a predseda NR SR Richard Sulík (druhý sprava, stredný rad) počas 6. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 8. september 2010. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) zostáva v kresle, na hlasovaní o jeho osude sa však nezúčastnili koaliční poslanci z SDKÚ-DS, KDH ani strany Most-Híd. Podľa šéfa poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského tým vládni partneri nechceli nič demonštrovať. Vraj Sulíka podporili tým, že sa nezúčastnili. „Bola to politická dohoda aj na rokovaní Koaličnej rady,“ vysvetlil Hrušovský, bližšie sa však nechcel vyjadriť. Podľa Sulíka sa koaličný štvorlístok vopred dohodol, že zahlasujú len poslanci zo SaS, a to z pragmatických dôvodov. „Aby sme vytvorili kvórum, aby tá voľba bola platná, aby sme nespravili to, že zneplatníme voľbu,“ povedal Sulík.

Šéf parlamentu nevedel povedať, koľko zákonodarcov zo SaS dnes hlasovalo, on sám sa na voľbe nezúčastnil. Opozícia potrebovala na jeho funkciu minimálne 76 hlasov, Smer-SD a SNS majú dokopy len 71 hlasov. Podľa Sulíka sa koaliční partneri dohodli aj na obmedzení rozpravy, kde mali podľa dohody okrem neho vystúpiť len poslanci Martin Poliačik (SaS) a Jozef Mikuš (SDKÚ-DS). Z klubu KDH na obranu šéfa parlamentu neprehovoril v pléne nikto. „Koalícia je ďaleko, ďaleko stabilnejšia ako by sa mohlo zdať po tom letnom divadle,“ garantoval po večernom hlasovaní Sulík.

Parlament dnes vyslovoval dôveru Richardovi Sulíkovi presne v deň, keď uplynuli dva mesiace od jeho nástupu do funkcie. „Zrejme boli tie moje prehrešky také ukrutné – povedal somovplyvniť“, zabudli sme jedného člena a ešte som sa rozhodol ušetriť 100-tisíc eur ročne na tej dcére kamaráta pána Pašku, tak to sú skutočne tak závažné veci,“ reagoval Sulík. Na otázku, prečo mu ide predseda Smeru-SD tak intenzívne po krku, odpovedal: „Neviem, či to nebude náhodou tým, že ma vníma ako svojho do budúcna ťažkého súpera.“

Na tajnej voľbe sa zúčastnilo 85 poslancov, dva lístky boli neplatné. Za Sulíkovo odvolanie z kresla predsedu zahlasovalo 64 zákonodarcov, proti bolo 18 a jeden sa zdržal. Na to, aby bol odvolaný, muselo návrh Smeru-SD podporiť aspoň 76 poslancov.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef MikušMartin PoliačikRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky