Komunisti protestovali v Krompachcoh proti kapitalizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komunisti
Komunistická strana Slovenska a Socialistický zväz mládeže si pri pamätníku v Krompachoch uctili pamiatku obetí Krompašskej vzbury. So zástavami a transparentmi známymi spred roka 1989 pochodovali do centra Krompách. Krompachy, 22. február 2013. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

KROMPACHY 22. februára (WEBNOVINY) – V Krompachoch dnes viali červené zástavy.

Komunistická strana Slovenska a Socialistický zväz mládeže si prišli uctiť pamiatku obetí Krompašskej vzbury z roku 1921.

Spomienok na tieto udalosti je už málo, ale my si ich chceme uchovať, pretože komunisti mali stále tento sviatok v úcte,“ uviedol podpredseda Okresného výboru Komunistickej strany Slovenska v Spišskej Novej Vsi Anton Mican. Pri pamätníku Krompašskej vzbury odznela okrem slovenskej štátnej hymny aj Internacionála. Účastníci pietnej spomienky položili pri pamätníku kytice kvetov.

Po skončení pietnej spomienky sa všetci účastníci pietneho zhromaždenia, ktorých bolo okolo 50, vybrali na námestie v Krompachoch so zástavami a transparentmi známymi spred roka 1989, ako napríklad „Za mier, prácu, za socializmus“ alebo „Socializmus, práca pre každého, sociálne istoty!

Transparentmi „Žiadame prácu, sociálne istoty!“ komunisti reagovali aj na aktuálnu situáciu. Protestné zhromaždenie v centre mesta je podľa Antona Micana protestom proti kapitalizmu.

Jednoducho my sme komunisti, ktorí bojujeme proti kapitalizmu, ktorý teraz nastúpil a okráda ľudí o životy, o majetky, o prácu, o bývanie, takže musíme proti tomu protestovať aj v súčasnosti,“ uviedol Mican.

Vzbura, ktorú vyvolali ženy robotníkov železiarní na protest proti znižovaniu prídelu múky, vypukla v Krompachoch 21. februára 1921. Privolaní žandári chceli ženy rozohnať, ale na nádvorí železiarní sa zhromaždili aj robotníci. Veliteľ žandárov dal povel strieľať, štyria robotníci zahynuli a 14 utrpeli zranenia. Robotníci vtrhli do budovy a zabili zástupcu riaditeľa a hlavného slúžneho. V nasledujúci deň bolo vyhlásené stanné právo a zatknutých bolo 64 robotníkov, ktorých odsúdili na viacročné väzenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie KSS Komunistická strana Slovenska