Koncesie sa možno čoskoro zrušia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Televízia

BRATISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Hoci sa dnes kabinet Ivety Radičovej zhodol na tom, že koncesionárske poplatky sa zrušia k 1. januáru 2013 a vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bude financovať štát, minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) pripúšťa, že koncesie môžu zaniknúť skôr.

Dohodli sme sa, že budeme hľadať možnosti, aby to mohlo byť skôr. Budeme rokovať,“ povedal Krajcer na tlačovej besede po rokovaní vlády. Termín zrušenia k 1. januáru 2013 označil Krajcer za najneskorší, ak budú rokovania úspešné, koncesie možno ľudia budú platiť aj o rok kratšie.

Možnosť, že by k zrušeniu koncesií mohlo dôjsť skôr ako v roku 2013, potvrdil aj minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). „V návrhu rozpočtu, ktorý som predložil, s tým nepočítame, zároveň sa však priestor môže vytvoriť ďalšími opatreniami, ktoré sú možné či už na strane príjmov alebo výdavkov,“ povedal Mikloš. Prípadné poskytnutie peňazí na oddlženie RTVS však Mikloš podmienil zásadnými systémovými riešeniami, aby ďalší dlh už nevznikal.

Vláda odobrila Krajcerov návrh

Vláda odobrila zrušenie koncesií za verejnoprávne médiá – Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) a ich nahradenie každoročným príspevkom zo štátneho rozpočtu. Po novom ich má nahradiť každoročný príspevok zo štátneho rozpočtu. Vláda však posunula navrhovanú účinnosť zmeny z 1. januára 2012 na 1. januára 2013.

Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) pripúšťa, že termín účinnosti sa môže v parlamente opäť zmeniť na rok 2012, ale len za predpokladu, že sa nájdu náhradné zdroje, ktorý by vykryli výpadok v rozpočte.

K zrušeniu koncesionárskych poplatkov podľa Krajcera viedlo vládu viacero dôvodov. Ľudia podľa ministra zrušenie pocítia vo svojich peňaženkách, keďže im zrušením platieb ostane viac peňazí.

„Myslíme si, že systém, ktorý nastavujeme my teraz, je spravodlivejší,“ povedal a vysvetlil, že za koncesionárske poplatky dnes platia aj tí, ktorí služby RTVS nevyužívajú.
Slovenský rozhlas
Foto: SITA/Michal Burza

Ďalším dôvodom je aj to, že príjmy z koncesionárskych poplatkov dlhodobo klesajú, čo by sa malo novým modelom financovania vyriešiť.

Do budúcna eliminujeme jednorazové ad hoc dotácie zo štátneho rozpočtu, ktoré sa v minulosti využívali na dofinancovanie verejnoprávnych médií, ale zároveň slúžili aj na vytváranie politického tlaku,“ uviedol Krajcer. Prostredníctvom zákona, ktorý dnes kabinet schválil, chce vláda podľa Krajcera zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti opakovali také „šialenstvá“ ako v minulosti, čo sa týka zadlžovania.

Premiérka súhlasí

Zrušenie koncesionárskych poplatkov má podporu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Prezentovala ju 28. júna počas odpočtu ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) po prvom roku na čele rezortu. Zrušenie úhrad za služby verejnosti, tzv. koncesionárskych poplatkov, má podľa Radičovej dva významy – má zabezpečiť štandardné financovanie verejnoprávnych médií a znamená aj zvýšenie čistého príjmu občanov.

Preto ten záujem je nielen z rezortu kultúry, ale samozrejme aj záujmom vlády Slovenskej republiky. Ak máme možnosti, ako zvyšovať čistý príjem občanov, určite ich celá vláda víta,“ konštatovala koncom júna predsedníčka vlády.

Návrh novely zákona o RTVS zároveň obsahuje bod, podľa ktorého bude programový koncept vysielania RTVS na príslušný rok obsahovať aj podiel vysielacieho času programom v jazykoch národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v SR. Navrhuje taktiež, aby generálny riaditeľ RTVS musel radu RTVS písomne informovať iba o tých zámeroch uzavrieť zmluvu, ak je zmluvné plnenie na vyše 100 000 eur. Táto zmena podľa MK SR má predísť „neprimeranej administratívnej záťaži pre orgány Rozhlasu a televízie Slovenska“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KrajcerIvan MiklošJán Figeľ
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska