Koncesionárske poplatky sa nezrušia, odklepla to vláda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rozhlas
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) – Koncesionárske poplatky by nemali byť od 1. januára 2013 zrušené. Vláda schválila v stredu na výjazdovom zasadnutí v Nových Sadoch v okrese Nitra návrh zákona ministerstva kultúry o úhrade za služby poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS).

Schválením predloženého návrhu by sa mal ponechať v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa, založený na úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS.

Autori zdôvodňujú návrh snahou o zachovanie nezávislosti verejnoprávneho vysielateľa. Tá by bola podľa nich do veľkej miery ohrozená, ak by hlavným príjmom RTVS bol príspevok zo štátneho rozpočtu, od ktorého by bola existenčne závislá.

Navyše Rozhlas a televízia Slovenska v zmysle zákona poskytuje službu verejnosti v oblasti vysielania, ktorá je charakteristická tým, že je univerzálne určená verejnosti, a preto by ju mala verejnosť taktiež financovať,“ píše sa v predkladacej správe zákona.

Ako ďalej uvádza, vzájomná väzba medzi divákmi a poslucháčmi na jednej strane a RTVS na druhej strane sa vytvára tým, že sa ľudia podieľajú na financovaní služieb, ktoré rádiotelevízia poskytuje. Prijatie navrhovaného zákona by malo mať pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy.

Televizia
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Koncesionárske poplatky by mali byť 4,64 eura mesačne. Platiteľom koncesií sú fyzické osoby, ktoré sú v evidencii odberateľov elektriny v byte alebo v rodinnom dome.

Koncesie platí aj zamestnávateľ, ktorý v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu zamestnáva aspoň troch zamestnancov, pričom na účely tohto zákona sa služobný úrad posudzuje ako zamestnávateľ.

Slovensko sa chystá garantovať podporu európskych audiovizuálnych diel v zákone. Poskytovatelia audiovizuálnych mediálnych služieb budú povinní na požiadanie vyhradiť tejto tvorbe najmenej 20 percent z celkového času programov za kalendárny mesiac.

„Ide o ďalšie rozhodnutie vlády Smeru, ktoré s istotou zaťaží peňaženky občanov. Ponechanie tzv. koncesionárskych poplatkov v navrhovanej výške je zároveň nedostatočné pre financovanie RTVS a ohrozuje tak jej ďalšiu existenciu. Je to aj neefektívne riešenie, lebo len náklady na výber poplatkov prevyšujú ročne sumu tri milióny eur. Je to teda ďalšia rana istoty pre peňaženky občanov a aj pre financovanie RTVS,“ povedal bývalý minister kultúry Daniel Krajcer.

Do celkového času nezapočítavajú spravodajstvo, športové podujatia a zábavné hry. Táto požiadavka európskej smernice je pretavená do novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú v stredu odsúhlasila vláda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Krajcer
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska