Brusel ustúpil, minca bude so svätožiarou aj krížmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Minca
Foto: facebook.com

BRUSEL/BRATISLAVA 13. decembra (WEBNOVINY) – Minca so svätcami Cyrilom a Metodom bude vo forme, v akej bola pôvodne navrhnutá.

Na tlačovej besede v Bruseli po rokovaní s ministrami financií eurozóny to oznámil minister financií Peter Kažimír. „Je to definitívne schválené zo strany Európskej komisie. Tá minca bude vyrazená a bude cirkulovať v celej eurozóne,“ povedal.

Ministerstvo financií víta schválenie návrhu dvojeurovej mince so symbolikou príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu aj so symbolmi svätožiare a kríža a je presvedčené, že budúca slovenská pamätná dvojeurová minca s Konštantínom a Metodom bude vhodným doplnením širokej palety európskych mincí a zároveň bude reprezentovať

prítomnosť Slovenska v eurozóne, informuje Tlačový odbor Ministerstva financií SR.

Národná banka Slovenska predložila 23. novembra pôvodný návrh aj s kresťanskými symbolmi na posúdenie členským štátom a Európskej komisii a tento návrh po schvaľovacej procedúre našiel jednomyseľnú podporu vo všetkých členských štátoch eurozóny. Návrh slovenskej pamätnej mince schválila začiatkom decembra 2012 Rada EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Kažimír