Košičania musia zelený odpad kompostovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Atény zaplavil odpad
Spod kopy odpadkov už takmer nevidieť moped, ktorý si majiteľ zaparkoval pred svojou bytovkou v centre Atén. Pracovníci samosprávy a smetiari v Grécku pokračujú v štrajku proti úsporným opatreniam vlády. Tie majú Grécko ako člena eurozóny zachrániť pred bankrotom. Bez úsporných opatrení Grécko nedostane medzinárodné pôžičky, ktoré mu majú krízu pomôcť prekonať. Foto: AP Photo/Dimitri Messinis

KOŠICE 5. decembra (WEBNOVINY) – Poslanci košického mestského zastupiteľstva na dnešnom rokovaní zmenili a doplnili doterajšie znenie Všeobecne záväzného nariadenia o nakladaní s komunálnym odpadom a doplnili ho o časť upravujúcu nakladanie s biologicky rozložiteľným odpadom – zelený odpad vznikajúci pri správe a údržbe zelene. Poslanci návrh schválili trojpätinovou väčšinou a začne platiť od prvého januára 2012.

Ustanovenia sa týkajú právnických aj fyzických osôb i občianskych združení, vrátane záhradkárov.

VZN ustanovuje, že odpad zo zelene zhromažďujú pôvodcovia a držitelia týchto odpadov a zhodnocujú ich predovšetkým kompostovaním vo vlastných, alebo užívaných priestoroch a objektoch za účelom prednostného kompostovania v domácich a komunitných kompostárňach, ktorých ročná produkcia kompostu neprevyšuje 10 ton.

Zelené kontajnery

Ak takúto možnosť nemajú, zabezpečia ich materiálové zhodnotenie v mestskej kompostárni. Mesto zabezpečí na základe individuálnej objednávky od právnických osôb a občianskych združení odovzdanie odpadu zo zelene do mestskej kompostárne. K dispozícii budú na zber zeleného odpadu kontajnery. Služba sa uskutoční v rámci poplatkov za zber a likvidáciu komunálnych odpadov. Občanom sa preto poplatok nezvýši.
Smeti
Foto: SITA/Igor Svítok

Rada starostov prerokovala tento návrh s tým, že tam treba uviesť, že obyvatelia, ktorí nie sú platiteľmi poplatku za komunálny odpad, nemôžu ani zelený ukladať bez úhrady.

Rada starostov navrhla, aby boli ponechané 1 700-litrové kontajnery a aby zvoz zeleného odpadu veľkokapacitnými kontajnermi objednaných mestskými časťami bol bez úhrady.

Návrh rady starostov si osvojila poslankyňa a starostka košickej mestskej časti Nad jazerom Anna Jenčová a predniesla ho ako pozmeňujúci návrh. Poslanci jej návrh schválili. Takisto schválili, že vianočné stromčeky možno po skončení sviatkov uložiť na určené stanovištia s tým, že potom budú odvezené do zoologickej záhrady.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať